De Groot: ''Ik denk dat je zeker wel mag dromen''

De Groot: ''Ik denk dat je zeker wel mag dromen''

Feyenoord heeft in de eerste veertien wedstrijden van het seizoen geen punt gestolen, wellicht zelfs onnodig wat punten verloren, maar de Rotterdammers sluiten het kalenderjaar wel af als koploper van de Eredivisie. De echte balans voor 'de Herbstmeister' wordt normaal pas na zeventien of achttien wedstrijden opgemaakt. Analist Rory de Groot ziet de nabije toekomst van Feyenoord echter rooskleurig genoeg in om waarde te hechten aan de huidige koppositie, zo vertelt hij bij Feyenoord TV.

"Ik denk dat je een heel goede eerste seizoenshelft hebt die veel belooft. Je hebt nu een langere periode om verder te schaven, je hebt een paar uitstekende prestaties en wedstrijden neergezet en er zit nog heel veel rek in deze groep. Ik denk dat je zeker wel mag dromen, ja", aldus De Groot over een mogelijk kampioenschap. Hij geeft daarnaast ook aan dat de vroege achterstand tegen Excelsior hem niet liet twijfelen over een goede afloop van de wedstrijd. "Al was er een fase voor de rust waarin het heel ver terugviel na de 2-1. Toen werd het echt slordig, kwamen ze in de verdrukking en dan zie je ook waar nog heel veel verbeterpunten voor dit team zijn. Maar ja, na de rust hadden ze binnen een paar minuten de 3-1 erin liggen en toen is Excelsior zo ongeveer geen moment meer in de buurt van de goal geweest. Toen was Feyenoord heer en meester."

De voor- en nadelen van afstandsschoten
"De goal van Szymański was fantastisch en ook zo belangrijk, want dat was nodig om de wedstrijd te draaien. Het was echt een aanval waarin alles bij elkaar kwam: je ziet dan waar dit team toe in staat is, waar looplijnen zichtbaar waren en ook een kwaliteit getoond werd die Feyenoord statistisch heeft. Ze hebben al twaalf goals van buiten de zestien gescoord, met afstand het meeste van de eredivisieclubs. Een ander aspect daarvan is dat ze ook wel heel veel schieten van buiten de zestien. Een van de verbeterpunten is dat ze eigenlijk meer kansen zouden moeten creëren binnen de zestien."

De Groot: ''Ik denk dat je zeker wel mag dromen''

Sebastian Szymański is in ieder geval een speler die steeds laat zien dat hij over een goed afstandsschot beschikt. "Het is een fantastische voetballer die een fluwelen linkerbeen en ontzettend veel inzicht heeft. Waar ik ook heel blij mee ben, is dat ik hem steeds meer diepgang zie hebben. Hij wordt conditioneel overduidelijk ook steeds sterker, want je ziet hem tegen Excelsior ook echt regelmatig sprints van zestig meter trekken om ook verdedigend werk te doen. In het afjagen is hij ook heel belangrijk. Het is een speler waar nog heel veel groei in zit en die met de week beter wordt."

Ook Orkun Kökcü heeft een fantastisch afstandsschot en zijn vrije trappen worden steeds beter. "Het wordt echt een wapen. Zoals ik al zei: je hebt een aantal spelers dat van buiten de zestien gevaarlijk kan zijn met hun schoten. Je hebt Kökcü, die heeft het al heel vaak bewezen, je hebt Szymański, maar je hebt ook Dilrosun die graag van buiten de zestien naar binnen komt en dan schiet. Wålemark heeft het in zich om dat op te zoeken. Je hebt dus veel spelers die graag schieten. Daar zit ook een verbeterpunt, want soms schieten ze te vaak en te snel. Daar zou je met meer overzicht gevaarlijker kunnen worden."

Seizoen tot nu toe
De Groot begint met de positieve ontwikkelingen. "Het drukzetten is echt gegroeid, net als het weggeven van weinig kansen en er zijn veel spelers die een doelpunt kunnen maken. Feyenoord heeft twaalf verschillende doelpuntenmakers en veertien verschillende assistgevers, er komt steeds meer diepgang en dynamiek in het spel en de flanken worden de laatste weken steeds sterker." De Groot laat daarna wat beelden zien van de vleugelspelers tegen Excelsior. "Dilrosun was toen in blakende vorm en Paixão heeft echt diepgang gebracht aan de linkerflank. Hij zoekt gelijk zijn tegenstander op, doet alles op tempo." Het drukzetten leverde bijvoorbeeld de 4-1 van Kökcü op. "Daar zie je de kracht van Feyenoord: het hoog drukzetten, de beweging die er steeds meer in komt, de diepte. Dat belooft heel veel voor de tweede helft van het seizoen wat mij betreft."

De Groot: ''Ik denk dat je zeker wel mag dromen''

De Groot zou De Groot niet zijn als hij niet ook de negatieve punten van het seizoen tot nu toe er uit zou lichten. "De wisselvalligheid in het spel tijdens de wedstrijden. Tegen Excelsior zag je dat ook weer: in de eerste helft valt het heel ver terug en in de tweede helft sta je opeens weer heel goed. De spelers kunnen individueel soms drie wedstrijden echt knallen en dan zijn ze daarna weer twee wedstrijden minder. Er is een probleem wat betreft de controlerende middenvelder, want bij het verdedigende blok blijft het zoeken naar de afstemming. De eindfase van de aanval is ook een probleem. Het creëren van kansen in de zestien is laag als je kijkt naar de hoeveelheid balbezit die je elke wedstrijd hebt. Het verdedigen van voorzetten vanaf de flanken is statistisch gezien ook een klein probleem voor Feyenoord, want zo hebben ze al zes doelpunten tegen gekregen. Ze hebben weinig doelpunten tegen, maar het merendeel kwam vanaf de flanken of uit standaardsituaties. Daar moet echt aan gewerkt worden, want dat is echt opvallend in de statistieken."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties