''Dat hij het lef toont om dat te doen vind ik knap en bewonderenswaardig''

''Dat hij het lef toont om dat te doen vind ik knap en bewonderenswaardig''

Alireza Jahanbakhsh werd deze week opeens nieuws omdat hij openlijk de behandeling van vrouwen in Iran ter discussie stelde. Hoewel er ook in Nederland nog genoeg mensen zijn die zich laatdunkend over vrouwen uitlaten, is de situatie in Iran uiteraard nog een stuk erger. Jahanbakhsh vond zijn toekomst in de nationale ploeg van Iran vanzelfsprekend minder belangrijk dan het lot van de vrouwen in zijn geboorteland. Daarbij moet ook worden aangetekend dat zijn eigen familie en hij ook in grote problemen zouden kunnen komen door zijn uitspraken.

Columnist Hugo Borst brak eerder deze week al een lans voor de vleugelaanvaller. "Waarom spreken Alireza Jahanbakhsh en Sardar Azmoun, topspelers van het nationale elftal van Iran, zich wél uit en is Oranjes charismatische aanvoerder Virgil van Dijk (nog?) stil? Het gaat verdomme over mensenlevens, om gerechtigheid", aldus Borst in het Algemeen Dagblad. De 22-jarige Mahsa Amini werd namelijk door de politie vermoord omdat zij een hoofddoek droeg die te weinig bedekte. Dat leidde tot enorm veel protesten in Iran en die protesten leverden op hun beurt ook weer minstens tientallen doden op. "De opstandelingen krijgen steun van de topvoetballers van Iran. Jahanbakhsh, Azmoun en collega’s laten openlijk blijken dat ze meevoelen met hun landgenoten, in het bijzonder met vrouwen die in hun land systematisch worden onderdrukt."

"De internationals bedekten vorige week bij het volkslied het logo van hun land onder zwarte jasjes. Op sociale media spreken de beroemde voetballers zich expliciet uit. Dat het met het onrecht tegen vrouwen in Iran afgelopen moet zijn! Zeer moedig, want het is niet denkbeeldig dat hun engagement de spelers hun WK kost", zo vervolgde Borst, die daarna ook nog complimenten gaf aan de trainer van Feyenoord. "Ik ben zó blij met het statement van Arne Slot over zijn rechtsbuiten. Omdat een heel elftal zich heeft uitgesproken, vermoedt de trainer van Feyenoord niet dat het Jahanbakhsh zijn WK kost, ‘maar ik vind het heel sterk dat Alireza dit heeft gedaan.’ De trainer van Feyenoord had de moskee ook in het midden kunnen houden. Deed hij niet. Hoe klein ook, Slot snapt wat hij kan betekenen voor de wereld."

Publieke functie
Ook FC Rijnmond kwam nog terug op de opmerkelijke actie van Jahanbakhsh en zijn Iraanse ploeggenoten. Die actie zou er voor kunnen zorgen dat de spelers een WK gaan missen en een WK blijft toch het hoogst haalbare voor elke profspeler. "Dat maakt het des te knapper, als je weet dat ook zulke belangen daaraan gekoppeld zijn. Als je dan toch je eigenbelang enigszins aan de kant zet om een statement te maken omdat je vindt dat het nodig is", aldus Feyenoord-watcher Dennis van Eersel.

"Juist hij en zijn medespelers hebben een publieke functie waar dat impact heeft. Dat hij het lef toont om dat te doen met zijn ploeggenoten, op het moment dat wij hier in de westerse wereld ook wel voelen dat dat ook nodig is, vind ik knap en bewonderenswaardig", zo vervolgt Van Eersel, die net als Borst aangeeft dat hij er niet vanuit gaat dat de actie grote gevolgen gaat hebben voor de spelers zelf. "Dit is iets waarbij ze collectief een statement maken, maar gaan ze al die spelers met een naderend WK uit de selectie zetten? Ik kan me dat niet voorstellen."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties