Coolen en Stam lichten voetbalvisie Feyenoord Academy toe

Coolen en Stam lichten voetbalvisie Feyenoord Academy toe

Varkenoord, ofwel Feyenoord Academy, heeft de laatste tijd veel vernieuwingen ondergaan. Zo werd Rini Coolen aangesteld als nieuwe Hoofd Opleiding en werd Koen Stam Head of Methodology. Feyenoord heeft zich daarnaast nu geconformeerd aan een duidelijke voetbalvisie die in de Academy wordt gehanteerd.

Coolen en Stam lichten deze voetbalvisie toe in de eerste editie van Feyenoord Magazine van dit seizoen. In het kantoor van Coolen op Varkenoord ligt een rapport: 'Onze visie op voetbal’. ''Ik zie deze visie als een levend document, waaraan alle coaches en andere medewerkers van de voetbaltak blijvend kunnen bijdragen'', zegt Coolen. ''Met wat er nu ligt, met dank aan heel veel mensen binnen de club en met hulp van Sportsology schetsen we de kaders die passen bij het hedendaagse topvoetbal en bij dat wat Feyenoord wil laten zien.''

Stam zit naast Coolen aan tafel, die na rollen als assistent bij zowel Feyenoord Onder 21 als bij het eerste elftal afgelopen juni dus werd aangesteld als Head of Methodology. ''Met deze visie willen we vanuit de Academy nóg meer en nóg betere talenten afleveren bij het eerste elftal'', zegt hij. ''Ik mag me vanuit mijn nieuwe rol bezighouden met alle jeugdteams vanaf de middenbouw.'' Maar wat is de voetbalvisie van de Academy, en welke spelintenties en -principes horen daarbij?

''Spelintenties vertellen 'wat wij willen' binnen het aanvallen, verdedigen en omschakelen. Zo hoort bij Feyenoord-voetbal dat er bij balverlies direct in sprint druk wordt gezet en dat er bij balverovering gekeken wordt of direct weer vooruit gevoetbald kan worden. De spelprincipes vertellen 'hoe wij dat willen bereiken'. Daarbinnen wordt het onderscheid gemaakt tussen vier fases (speelveldgedeeltes) in het aanvallen, verdedigen en omschakelen. Maar ook staat er beschreven dat er continu lopende mensen nodig zijn, tussen de linies en achter de laatste linie van de tegenstander, zodat tegenstanders gedwongen worden om keuzes te maken'', zo schetst Feyenoord Magazine.

Coolen en Stam lichten voetbalvisie Feyenoord Academy toe

Voetbalvisie
Wat gaan supporters van het plan zien op het veld? Bij een 'complementair winnend team' zowel in De Kuip als op Varkenoord wordt uitgegaan van een 4-3-3-systeem met de punt naar voren. Van een speler van de Onder 12 wordt in grote lijnen hetzelfde verwacht als van een speler op dezelfde positie in Feyenoord Onder 21 of Feyenoord 1. ''De coaches voeren continu ontwikkelgesprekken om per speler specifieke doelen te bepalen, die passen bij zijn leeftijd, zijn persoonlijkheid, rol binnen het team, ontwikkeling en de voetbalvisie van Feyenoord. Door voetbaltechnisch in de gehele opleiding dezelfde spelprincipes na te streven, zorg je er op termijn voor dat de stap naar Feyenoord 1 makkelijker gezet kan worden'', zegt Coolen.

''Het mooie is dat we met elk thema dat we behandelen alle linies trainen'', gaat Coolen verder. ''Bij een thema dat gericht is op aanvallen worden ook de verdedigers en keepers van de tegenstander uitgedaagd. Als de focus op de opbouw ligt, leren de aanvallers van de tegenstander over drukzetmomenten. En omdat alle coaches in dezelfde periodes met hetzelfde thema werken, kunnen zij elkaar inspireren met hun trainingsvormen.''

Het echte werk begint nu pas, erkent Coolen. ''Een visiedocument als dit is mooi en het is heel belangrijk dat we dit hebben, maar het moet in de praktijk gebeuren. Daar hebben we al onze trainers en specialisten voor nodig. We hebben een heel mooie trainersgroep, waarin alle generaties, achtergronden, kennis en vaardigheden aanwezig zijn. Ik kijk uit naar de komende jaren, want met elkaar gaan we invulling geven aan de voetbalvisie die nu hier op tafel ligt. Het grote doel is om de stap van Feyenoord Academy naar Feyenoord 1 gemakkelijker te maken. De resultaten van dit alles ga je niet van vandaag op morgen zien, maar dit proces gaan we in met een lange adem.''

Ook vier keer per jaar Feyenoord Magazine ontvangen? Sluit je dan aan bij Het Legioen via www.hetlegioen.nl.

Coolen en Stam lichten voetbalvisie Feyenoord Academy toe
Lees meer over
Feyenoord Academy
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties