Coen Moulijn voor altijd 'Mister Feyenoord'

Coen Moulijn voor altijd 'Mister Feyenoord'

Het is alweer elf jaar geleden dat Coen Moulijn op 73-jarige leeftijd is overleden. Mister Feyenoord is een van dé grootste iconen van de Rotterdamse club. Van 1955 tot 1972 speelde hij als aanvaller en maakte veel indruk in De Kuip met zijn spel.

Moulijn werd met Feyenoord vijf keer kampioen en won twee keer de KNVB Beker. Het grootste succes uit de carrière van Moulijn kwam in 1970 toen Feyenoord, als eerste Nederlandse club, de Europacup I won. Moulijn speelde in totaal 487 wedstrijden voor Feyenoord in de Eredivisie en dat gedurende 17 seizoenen.

Coen Moulijn voor altijd 'Mister Feyenoord'

Geen transfer
Moulijn speelde zijn hele leven in het shirt van Feyenoord. De aanvaller zelf kreeg in het verleden de vraag of hij wel eens een overstap naar het buitenland had overwogen. "Voor mijn ontwikkeling zou het wel beter zijn geweest als ik ook nog voor een buitenlandse club was uitgekomen. Maar het was anders in mijn tijd. Ik had geen manager of zaakwaarnemer. Ik kwam uit een arbeidersgezin. Daar was niks mis mee, maar mijn vader was niet zakelijk ingesteld. Bovendien was men heel Rotterdam- en Feyenoord-minded en wilde men niet graag dat je wegging. Achteraf bekeken had ik het toch moeten doen. Het Nederlandse voetbal stelde in die tijd niet zo veel voor. De laatste jaren trainde ik wel twee keer per dag, maar toen ik begon als zeventienjarige trainde ik echt niet meer dan drie keer per week. Niet te vergelijken met het topsportklimaat bij buitenlandse clubs.''

Teamgenoten waren altijd lovend
''Als voetballer was hij soms onnavolgbaar'', vertelde Rinus Israël in het verleden over zijn ploeggenoot. ''Als Coen aan de bal was raakten de mensen in vervoering. Ik vond hem de beste speler die Feyenoord ooit had. Meeverdedigen deed Coen niet graag. Hij had daar totaal geen animo voor en Cor Veldhoen had het daar wel een beetje moeilijk mee. Maar ja, als hij dan weer aan de bal was, maakte hij het weer goed. Een unieke voetballer met unieke kwaliteiten.''

Moulijn heeft altijd diepe indruk gemaakt op Willem van Hanegem. De oer-Feyenoorder was dan ook lovend. ''Hij was zo'n verschrikkelijk goede speler, dat is bijna onvoorstelbaar. Als Coen Moulijn nu had gespeeld, dan had hij met de vingers in de neus meegekund. Hij was een speler geweest voor Barcelona. Als medespeler was het fijn om zo'n voetballer voor je te hebben. Je kon bij Coen altijd de bal kwijt. Tegenstanders hadden angst voor hem, dat merkte je aan alles.''

Coen Moulijn voor altijd 'Mister Feyenoord'

Standbeeld Moulijn
Moulijn werd in 1999 verkozen tot de belangrijkste Feyenoorder uit de historie. Hij kreeg zijn hele leven dan ook veel waardering voor zijn prestaties bij Feyenoord. In 2009 werd door kunstenaar Tom Waakop Reijers een fraai standbeeld gemaakt, dat inmiddels binnen de hekken van De Kuip staat.

Coen Moulijn voor altijd 'Mister Feyenoord'
Coen Moulijn voor altijd 'Mister Feyenoord'

15.000 Feyenoorders namen afscheid
Dat Moulijn diep in de harten zit van de Rotterdammers bleek ook wel tijdens zijn afscheid. Op 8 januari 2011 stonden er ruim tienduizend Feyenoorders om Moulijn de laatste eer te bewijzen.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties