Belachelijke penalty's kosten Feyenoord drie punten in Alkmaar

Feyenoord heeft zondagmiddag op bezoek bij AZ de vijfde nederlaag van het seizoen geleden. Een hoofdrol was daarbij weggelegd voor scheidsrechter Dennis Higler, die de Alkmaarders aan twee belachelijke penalty's hielp. Een aansluitingstreffer van Lutsharel Geertruida was niet genoeg om de wedstrijd nog te redden.

Feyenoord begon goed aan de wedstrijd en liet in de eerste vijftien minuten leuke dingen zien, al ging dat nog niet gepaard met grote kansen. Aan de andere kant bleven die ook uit, tot scheidsrechter Dennis Higler zich ermee ging bemoeien. Het was Dani de Wit die na heel licht contact met Jorrit Hendrix naar de grond ging. Higler trapte erin en kende AZ een strafschop toe, die door Jesper Karlsson feilloos werd benut.

Tien minuten later was het opnieuw raak. Dit keer was er zo mogelijk nog minder aan de hand, maar opnieuw was alleen het contact maken van Tyrell Malacia met Yukinari Sugawara al genoeg voor Higler om de Alkmaarders een tweede strafschop cadeau te geven. Ook deze werd goed ingeschoten door Karlsson en met veel hulp van de arbitrage kende AZ een droomstart tegen Feyenoord.

De Rotterdammers leken aangeslagen en konden het niveau van de beginfase bij lange na niet meer aantikken. De ploeg mocht van geluk spreken dat het met 2-0 de rust haalde, te meer omdat een derde treffer van De Wit wél (terecht) afgekeurd werd wegens buitenspel. Voor Slot was de eerste helft reden om in de rust al in te grijpen. Marcus Pedersen kwam in de ploeg voor Malacia, waarna Lutsharel Geertruida vanaf de linkerkant ging spelen.

Het was Geertruida die uiteindelijk Feyenoord weer in de wedstrijd kon helpen. AZ kreeg de bal niet weg uit het eigen vijfmetergebied, waardoor de verdediger uiteindelijk van dichtbij de 2-1 kon binnenschieten. Het was het begin van een tweede helft die aanzienlijk beter was dan de eerste 45 minuten, maar aan het resultaat deed het niets af. Feyenoord verloor dure punten en ziet achtervolger AZ tot op drie punten naderen.