Analyse: De ontwikkeling van Quinten Timber bij Feyenoord

Analyse: De ontwikkeling van Quinten Timber bij Feyenoord

Waar er vorig seizoen nog regelmatig kritiek was, is er dit seizoen vooral veel positiviteit te horen omtrent het spel van Quinten Timber. En terecht! De middenvelder heeft zich namelijk ontwikkeld tot een absolute sleutelspeler binnen het eerste elftal van Arne Slot. In dit artikel zal aan de hand van data, verzorgd door Melvin Dupper, verder ingezoomd worden op de stormachtige ontwikkeling van de 22-jarige middenvelder.

Timber is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen bij Feyenoord, nadat hij in de zomer van 2022 voor een recordbedrag overkwam van FC Utrecht. In zijn eerste seizoen wist hij zich vrijwel direct in de basis te spelen. Dit deed hij na het vertrek van Aursnes vooral in een rol als defensieve middenvelder naast Orkun Kokcu. Een rol waarbij zijn kwaliteiten niet lekker tot uiting kwamen. Toen hij in december geblesseerd raakte, werd zijn positie overgenomen door Mats Wieffer. Hij is sindsdien nooit meer uit de vaste basis verdwenen. Een moeilijke periode voor Timber brak aan waarbij hij het vooral van invalbeurten en enkele wedstrijden bij afwezigheid van andere spelers moest hebben. Er werd door velen hardop afgevraagd hoe Feyenoord in vredesnaam zoveel geld voor hem had kunnen betalen.

Dit veranderde echter compleet in het seizoen 23/24. Na het vertrek van Orkun Kokcu in de zomer van 2023 kwam er een plek vrij op het middenveld. Deze werd in de eerste wedstrijd tegen PSV voor de Johan Cruijff schaal nog opgevuld door Ramiz Zerrouki, maar later overgenomen door Timber. Sindsdien is hij zich razendsnel gaan ontwikkelen tot een onmisbare schakel in de eerste elf. Hij kwam wekelijks te spelen in meer offensieve rollen. Hier kan hij zijn kwaliteiten zoals bijvoorbeeld zijn dribbels, dynamiek en power veel beter kwijt. Inmiddels lijkt een oproep voor het Nederlands Elftal niet ver weg meer.

Analyse: De ontwikkeling van Quinten Timber bij Feyenoord

Om de ontwikkeling van Timber te visualiseren staat in de afbeelding hierboven een zogenaamde radarchart. Hierin wordt Timber vergeleken met de andere centrale middenvelders in de Eredivisie. Rondom deze chart zie je de diverse statistieken. Het cijfer dat er bij staat is het percentiel. Een score van bijvoorbeeld 96 bij “Touches in pen. area” betekent in dit geval dat Timber hierin hoger scoort dan 96% van de spelers waarmee hij vergeleken wordt. Of te wel: Timber heeft meer balaanrakingen per 90 minuten in het vijandelijke zestienmetergebied dan 96% van de centrale middenvelders in de Eredivisie. De scores bij het grijze vlak zijn de scores die hij produceerde in het seizoen 22/23. De scores bij het rode vlak gaan over seizoen 23/24. De cijfers die hierbij gebruikt zijn komen van FBref.

Nu we weten hoe we de radarchart moeten lezen, kunnen we kijken wat er op valt en wat we uit deze chart kunnen concluderen. Wat in een oogopslag te zien is, is dat Timber op de meeste onderdelen een stuk beter scoort dan vorig seizoen. Maar laten we eens verder inzoomen.

Defensief
Als we kijken naar zijn defensieve data (onderin de chart) dan zien we dat hij daar dit seizoen lager op scoort dan vorig seizoen. Dat is niet super verbazingwekkend aangezien Timber dit seizoen vaak in een wat aanvallendere rol speelt dan in het seizoen 22/23. Hij is defensief simpelweg minder actief. Dit lijdt tot minder tackles en minder intercepties. Daarnaast komt één van zijn zwaktes in deze chart naar voren: zijn luchtduels. Zowel dit seizoen (33% gewonnen) als vorig seizoen (42,6% gewonnen) scoorde hij hierin zeer laag. Een mogelijk ontwikkelpunt dus.

In balbezit
Op het gebied van passen en dribbelen is Timber over het algemeen een stuk vooruitgegaan. Deze statistieken zijn aan de linkerkant van de chart te zien. Timber speelt dit seizoen een stuk minder passes (30.55 p/90min) dan vorig seizoen (40.88 p/90min). Dit is vrij simpel te verklaren door het feit dat hij over het algemeen wat hoger op het veld speelt dan voorheen. Hier krijg je nou eenmaal minder vaak de bal. Ook heeft Timber iets ingeleverd in het slagingspercentage van zijn passes, wat wederom te verklaren is door het feit dat hij wat hoger op het veld staat. Passes laten aankomen is natuurlijk een stuk uitdagender naarmate je verder op de helft van de tegenstander staat. En daarnaast speelt hij meer progressieve passes wat over het algemeen moeilijkere passes zijn. Ter verduidelijking: er is sprake van een progressieve dribbel of pass wanneer de pass of dribbel ervoor zorgt dat de bal tenminste 10 meter dichter bij de goal van de tegenstander komt.

Maar dan komen we nu bij de absolute specialiteit van Timber: zijn progressieve dribbels. De middenvelder van Feyenoord is een meester in het verplaatsen van de bal aan de voet. Na het vertrek van Orkun Kökcü was dit iets wat het elftal van Feyenoord miste. Maar met de ontwikkeling van Timber is dat gemis compleet weggenomen. Een van de ontwikkelpunten van Timber is nog wel zijn progressieve passing. Ondanks dat hij dit verbeterd heeft, zit hij wat nog niet op het niveau dat bij de top van de Eredivisie hoort. Enerzijds zit dit in zijn spel. Hij brengt de bal liever aan de voet dichter bij de goal van de tegenstander dan dat hij dit met een pass doet. Echter deed Kökcü dit bijvoorbeeld ook, maar combineerde hij dit met absolute topcijfers op het gebied van progressieve passing. Als voorbeeld staan in de afbeelding hieronder de cijfers van alle middenvelders in de top zeven leagues van Europa.

Analyse: De ontwikkeling van Quinten Timber bij Feyenoord

Hieruit is goed op te maken dat Timber bovengemiddeld veel progressieve dribbels per 90 minuten produceert. Echter is ook te zien dat hij qua voorwaartse passing ver verwijderd is van spelers als bijvoorbeeld Joey Veerman, Branco van den Boomen en Orkun Kökcü.

Aanvallend
De aanvallende ontwikkeling van Timber is ronduit indrukwekkend te noemen. Tuurlijk heeft het deels te maken met de verandering van zijn rol binnen het elftal. Maar op bijna alle aanvallende statistieken behoort Timber tot de absolute top van de Eredivisie. Dit geldt zowel voor het creëren van kansen/goals (xA en SCA) als het zelf in doelpuntrijke positie komen (touches in box/xG). Dit heeft zich tot dusver uitbetaald in 3 goals en 5 assists in 12 competitiewedstrijden.

Timber vs positiegenoten in Nederland
Als we Timber vergelijken met zijn positiegenoten van de top 4 en Ajax dan zien we dat hij het overzicht absoluut domineert. In dit overzicht zijn iets meer geavanceerde statistieken gebruikt. De definities hiervan zijn hier te vinden: Wyscout Glossary. De zwakte in kopduels en tekort aan progressieve passing van Timber komt ook in dit overzicht naar voren ten opzichte van bijvoorbeeld een Veerman of Taylor. Maar vrijwel alle andere vlakken is Timber zijn concurrenten de baas. Zien we hem binnenkort bij Oranje?

Analyse: De ontwikkeling van Quinten Timber bij Feyenoord

Conclusie
Timber heeft zich ontwikkeld tot een van de beste centrale middenvelders van de Eredivisie. Wanneer hij zijn niveau vast weet te houden, heeft hij een goede kans om onderdeel te zijn van de Oranjeselectie voor het EK in 2024. Grootste ontwikkelpunten van Timber zitten hem in nóg beslissender worden in zijn passing en actiever worden bij balbezit tegenstander. Als hij dit voor elkaar krijgt kan hij een zéér complete box-to-box middenvelder worden.

Lees meer over
Quinten Timber
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties