''Als je kijkt naar wat Slot van een spits verwacht, dan past hij toch wel goed''

''Als je kijkt naar wat Slot van een spits verwacht, dan past hij toch wel goed''

Feyenoord staat voor een uiterst belangrijke week, want er staan maar liefst twee cruciale wedstrijden op het programma. Donderdag is er de return van de halve finale in de Conference League tegen Olympique Marseille en zondag volgt de thuiswedstrijd tegen PSV, waarin niet alleen de derde plaats in de competitie verdedigd moet worden, maar ook de minimale kans op de tweede plaats in leven gehouden kan worden. Genoeg redenen dus om over de Rotterdammers te praten in het programma Voetbalpraat.

Cyriel Dessers is al weken onderwerp van gesprek omdat er een duidelijke tweedeling is of de spits wel of niet permanent aangetrokken zou moeten worden door Feyenoord. Tafelgast Sjoerd Mossou zit duidelijk in 'kamp Dessers'. "Het is bijna ondenkbaar dat je nu nog zegt dat die vier miljoen te veel is." Analist Kenneth Perez heeft sowieso zijn bedenkingen over de spits, maar ook over het op te hoesten bedrag. "Als je het niet hebt..." Mossou: "Nee, maar er zijn bij Feyenoord allerlei manieren om geld wel te krijgen, dat is al honderd jaar zo." Perez: "Daar zitten altijd wel voorwaardes aan: er zijn weinige mensen die 'hier heb je vier miljoen, alsjeblieft' zeggen. dan wil je ook inspraak in iets."

Beiden blijven met argumenten schermen en Mossou blijft bij zijn standpunt. "Maar de realiteit is ook dat Feyenoord geen spits voor volgend seizoen heeft als Dessers weg is." "Het is niet voor niets dat Linssen heel lang in principe de aanvalsleider was", zo countert Perez. "Dessers heeft het bijzonder goed gedaan, maar kan hij dat ook als hij volgend jaar [als hij de eerste spits is - red.], daar twijfel ik gewoon aan." Mossou ziet wel mogelijkheden. "Terwijl hij toch ook echt goede goals heeft gemaakt, het is niet dat hij per ongeluk tegen een bal aanloopt." Perez: "Je kent ook zijn geschiedenis: hij is 27 en je weet ook dat het geen garantie is. Maar ik moet ook zeggen dat Pelle niet echt kon overtuigen bij AZ." Dat pakte inderdaad best goed uit indertijd.

Mossou: "Hij was ook helemaal niet goed tegen Fortuna, maar ik vind hem over een langere periode wel goed spelen. Hij is fitter geworden, Slot benadrukt dat steeds. Hij wil dat de spits heel vroeg drukzet en dat doet hij nu veel beter dan aan het begin, waardoor Linssen ook wat gemakkelijker vervangbaar is op dat vlak. Hij heeft ook hele specifieke kwaliteiten met het wegdraaien en zijn lichaam gebruiken. Het heeft mij ook verbaasd: ik heb hem bij NAC gezien en daarna bij Heracles. Je denkt 'wat is dit voor speler?'. Dan stuitert er weer een bal van zijn voet af, het ziet er een beetje rommelig uit." Perez heeft dan juist wel positieve woorden over voor Dessers. "Dat vind ik eigenlijk veel beter geworden. Hij heeft nu dat alles zijn kant opvalt, dat kan volgend jaar gewoon anders zijn", zo vervolgt Perez. "Blijkbaar heeft hij ook een bepaalde kwaliteit dat spelers en keepers van de tegenstander hem de bal toeschuiven. Hoe vaak dat dit jaar is gebeurd, is toch bijzonder? Hij heeft het bijzonder goed gedaan."

Toch blijft Perez bij zijn bedenkingen. "Wij weten natuurlijk niet wat er op de markt is voor twee miljoen of vier miljoen of transfervrij in Brazilië of zo, maar hij heeft het nu bij Feyenoord in een half jaar zeer goed gedaan. Nu moet je kijken of dat straks ook zo is als hij als eerste spits wordt bestempeld en dat de druk wat groter wordt op hem, dat moet je ook incalculeren." Mossou blijft bij zijn standpunt: "Als je kijkt naar wat Slot van een spits verwacht, dan past hij toch wel goed."

Olympique Marseille - Feyenoord
Olympique Lyon won afgelopen zondag met 0-3 bij Marseille. Lyon-trainer Peter Bosz gaf aan dat zijn ploeg Marseille op dezelfde wijze had bestreden als Feyenoord had gedaan. Bosz omschreef het als volgt: "We waren compact en legden de lange bal achter hun laatste lijn, zoals Feyenoord dat afgelopen donderdag dat ook deed". Is het dan raadzaam om aanstaande donderdag wederom dezelfde tactiek te hanteren? Mossou: "Daar zijn ze wel heel goed in, toch? Het was wel heel anders dan het niveau tegen Fortuna, maar het gaat allemaal wel heel gemakkelijk: die loopacties in de diepte zijn bijna altijd op het goede moment."

Perez zag het wederom anders: "Ik vond vooral het drukzetten goed. Die ballen erachter? Dat deed Marseille vooral bij Feyenoord. Feyenoord was super kwetsbaar achter de laatste linie en Marseille had daardoor heel grote kansen." Mossou: "Maar andersom toch ook?" "Ja, maar het drukzetten was juist heel erg goed, waardoor je de bal op gevaarlijke plekken veroverde. We hebben het over de Nederlandse ploegen die kamikaze spelen, maar Olympique is kamikaze 2.0. Daar had je zoveel meer van moeten profiteren zodat het al klaar was." Perez raadt Feyenoord wel aan om gewoon hetzelfde te voetballen als altijd en niet afwachtend te gaan spelen. Tevens valt het de mannen op dat Feyenoord van alle clubs in Nederland, na PSV, de meeste wedstrijden heeft gespeeld, maar fysiek fitter oogt dan elke andere club in de Eredivisie.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties