''Één dichter, één bundel, over één club? Dat is nog nooit eerder vertoond''

''Één dichter, één bundel, over één club? Dat is nog nooit eerder vertoond''

Dichter Mark Boninsegna brengt een dichtbundel over zijn liefde voor Feyenoord uit. Hij twijfelde wel eventjes over de titel die hij in eerste instantie wat te heftig vond klinken: 6 motherfucking 2, al is het wel de bedoeling dat de titel met verbazing wordt uitgesproken. "zo’n titel past ook wel bij mij. Maar ik zei wel: dan maak ik wel 62 gedichten over Feyenoord. Dan moet het wel helemaal kloppen.’'

De 6-2 staat in zijn geheugen gegrift. "Na afloop liep ik het stadion uit. Zo verbouwereerd dat het niet werkelijk leek. Het was zo bizar, dat ik er eigenlijk niet eens ultiem van kon genieten. Dat is eigenlijk ook wel vervelend. Win je dik, na zoveel jaar, kun je er niet eens ultiem in opgaan", aldus Boninsegna in het Algemeen Daglad. "Het is 020, in mijn bundel (op een keer na - red.). Of hunnie. Kinderachtig? Ja! Absoluut. En daar kan ik ook gigantisch van genieten. Want natuurlijk weet ik dat het kinderachtig is. Maar mag iemand dan niet kinderachtig zijn? Dat is toch leuk!"

De dichter legt uit wat er onder andere in de bundel staat. "Die kampioenswedstrijd met Kuijt komt in de bundel voor, natuurlijk. John de Wolf ook. Kiprich natuurlijk ook. Voor die man heb ik een zwak. Die man wil je toch gewoon omarmen? Dat zo iemand een held wordt, kan alleen bij Feyenoord. Ik heb Willem Van Hanegem weleens over hem gesproken. Hij zei tegen me: ‘Vergis je niet, Kiprich leek wel niet snel, maar hij was het wel.’ En inzicht hè? Meer dan zijn teamspelers hadden. Daar moest het hele elftal aan wennen. Ik heb dan ook een gedicht geschreven over hoe ondergewaardeerd hij is. Dat gaat dus niet over zijn leven nu, want dat is echt triest. Hij verkeert nu op een plek waar je hem het liefst vandaan zou nemen. Kom maar bij mij. Mee naar mijn huis."

"Op een gegeven moment zei mijn uitgever: ‘We willen een Feyenoord-bundel van jou uitbrengen’. Nou, oké! Één dichter, één bundel, over één club? Dat is nog nooit eerder vertoond, geloof ik. Tenminste: ik kon het niet vinden. Mooi toch? Dat vind ik juist leuk", zo vervolgt Boninsegna. "Mijn gedichten zijn rauw en tastbaar, en ze gaan over dingen die ons als Feyenoorders allemaal bezighouden. Ik dicht bijvoorbeeld over de gewonnen Europa Cup 1 in 1970. Want wat was ik daar graag bij geweest. Als ik die beelden zie kan ik emotioneel worden, maar ja: ik ben in 1976 geboren, zes jaar te laat. Heb ik weer. Gelukkig heb ik het winnen van de UEFA Cup in 2002 wel meegemaakt. Maar het recente landskampioenschap in 2017 was het mooist. Vanaf speeldag een stonden we dat seizoen op de eerste plek. Dat maak je toch niet vaak mee?’'

Lees meer over
Willem van Hanegem
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties