''De trein Feyenoord City is al lang en breed vertrokken''

''De trein Feyenoord City is al lang en breed vertrokken''

Miljardair Aat van Herk heeft, zoals eerder vermeld, Feyenoord 50 miljoen geboden om te investeren als de club in De Kuip zou blijven spelen. Het Algemeen Dagblad zet zo zijn vraagtekens bij de intenties van Van Herk. "Daarbij verliest hij zijn eigen vastgoedbelangen niet uit het oog."

Van Herk sprak, samen met Erwin Eekelaar van Red De Kuip, met president-commissaris Toon van Bodegom over stadions in het algemeen. Van Bodegom ziet het als zijn taak om minstens 100 miljoen euro op te halen voor de club en dat zou los staan van een nieuw stadion of niet. Het is inmiddels wel duidelijk dat het verbouwen van De Kuip goedkoper is dan een nieuw stadion bouwen, maar is dat op de iets langere termijn ook nog zo?

Eekelaar geeft aan dat de investering besproken is. "We hebben toen ook het investeringsplan van 50 miljoen euro voorgelegd; deels bedoeld om het huidige stadion veilig te stellen, deels bedoeld om te investeren in de voetbalclub. Een eerste snelle stap om door de coronacrisis te komen en Feyenoord een stevige impuls te geven. Maar daarna bleef het stil. Geen enkele reactie.’’ Van Bodegom heeft sindsdien niet meer met de twee gesproken.

Dat had wellicht te maken met de aanvullende eisen om die 50 miljoen daadwerkelijk over te maken. "Stop met een nieuw stadion, stop met de lening van Goldman Sachs, stop met Feyenoord City", aldus journalist Antti Liukku. "Nee, daar kan en wil Feyenoord niet aan voldoen. De trein is al lang en breed vertrokken, tientallen miljoenen euro’s zijn inmiddels geïnvesteerd in het enorme vastgoedproject. Dit najaar wordt verwacht dat Feyenoord definitief akkoord gaat met een nieuw stadion. Al is de geplande oplevering stiekem al wel een paar jaartjes opgeschoven naar 2025."

Van Herk bezit echter heel veel grond rondom De Kuip. Daarnaast bezit hij (veel) meer dan 6000 woningen. De wegens MS aan de rolstoel gekluisterde miljardair, die al sinds zijn tiende in De Kuip komt, blijft sowieso een fervent tegenstander van Feyenoord City. "Nee, ik zal geen geld steken in een nieuw stadion. Dat is echt een kansloos project! De gemeente is de grote aanjager, de ambtenaren zitten maar te pushen en te duwen, maar ik weet zeker dat daar niks van doorgaat, en dat is maar goed ook."

De gebouwen rondom De Kuip zijn veelal in het bezit van Van Herk, dus enig eigenbelang ligt ook op de loer. "Wie de illustraties van DMK goed bekijkt, ziet dat ‘Bedrijvencentrum Feijenoord’ is getransformeerd tot een soort mini Hongkong. De bedrijfshallen hebben plaatsgemaakt voor een dichtbebouwd gebied met vier torens tussen de 100 en 130 meter hoog. Een totaal oppervlak van 210.000 vierkante meter, is te lezen in het 60 pagina’s tellende voorstel van DMK." Als Van Herk zijn zin krijgt is hij gelijk 63 miljoen rijker, zo rekent het Algemeen Dagblad voor.

Lees meer over
Chris Woerts Feyenoord City
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties