Van Gastel: ''Het bierbrouwen hielp me om uit die tunnel te komen''

zaterdag 6 februari 2021 19:08 69.485 keer bekeken 105 reacties Pro Shots

Roy Makaay en Jean-Paul van Gastel zijn van onschatbare waarde geweest voor Feyenoord. Niet alleen als speler, maar ook als spitsentrainer ofwel assistent-trainer. Naast het voetbal houden de twee er ook nog een leuke hobby op na: bierbrouwen. Makaay: "Op het etiket staat: Mocht u niet tevreden zijn, dan komen wij de rest opdrinken."

Van Gastel: "Natúúrlijk dronk ik ook als profvoetballer, dat was in mijn tijd heel gewoon. Net als dat er sigaretten gerookt werden. Maar de échte interesse in het bier ontstond na mijn carrière, toen ik speciaalbier ontdekte. Ik ben een echte speciaalbierdrinker. Ik dacht 'joh waarom ga ik niet eens zelf brouwen wat ik lekker vind?'. Dat ben ik gaan doen. Voor ik het wist, was ik ondernemer", aldus Van Gastel in De Telegraaf. "Samen met mijn voormalige compagnon Alwin Houwing, een horecajongen. Als fan van tripel bier wilden we dat ons eerste biertje een tripel werd. Daarop zijn we met onze wensen naar een brouwerij gegaan in Oirschot.” HAPJ werd de naam van het biertje, hun initialen in omgekeerde volgorde. "Het was een vereiste dat we het bier zélf lekker zouden vinden."

"Het bierbrouwen hielp me om uit die tunnel te komen. Om iets anders onder handen te hebben dan voetbal. Ik ontmoette andere mensen, maakte kennis met een totaal andere wereld. Dat ervaar ik als een rijkdom.” Na het eerste biertje produceerde Van Gastel nog twee biertjes: Weissneus en kerstHAPJ, waarna ook Makaay zijn interesse in de hobby van Van Gastel toonde. Het vertrek van Jaap Stam bij Feyenoord bleek de reden. Makaay: "Jaap stapte vrijwillig op, waarna wij in de krant lazen dat we ook onze biezen konden pakken. Tijdens een etentje zeiden onze vrouwen: dan hebben jullie nu alle tijd om een gezamenlijk biertje te maken. Daar hebben we veelbelovend op geproost.”

Daaruit ontstond MR HAPJ, waarbij de toevoeging MR simpelweg de omgekeerde initialen van Roy Makaay zijn. De inspanningen zijn voorlopig vooral voor hun eigen plezier. Makaay: "We verkopen genoeg bier om uit de kosten te komen, maar daar is alles mee gezegd. We brouwen bier omdat we het leuk vinden, halen er bevrediging uit. Maar het is en blijft een uit de hand gelopen hobby. Een tijd terug zat ik bij Gym & Gin in Rotterdam te lunchen. Vroeg een kennis of ik wat wilde drinken? Zei ik: ja lekker, doe mijn eigen bier maar. Mooi toch?”

Gerelateerd nieuws
105 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 47 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 75077 leden - Op dit moment zijn 103 mensen actief, waarvan 29 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2021 | All rights reserved