''Wij hebben de tweede seizoenshelft met publiek begroot''

''Wij hebben de tweede seizoenshelft met publiek begroot''

De coronacrisis treft iedereen en ook de voetbalwereld staat op zijn kop. De algemeen directeuren van Feyenoord, PSV, Ajax en AZ werden samengebracht om over de gevolgen van de crisis te praten. Bij de Rotterdammers is het vrij belangrijk dat de tweede seizoenshelft in ieder geval deels met publiek in het stadion gespeeld wordt. Mark Koevermans: "Dat hopen we natuurlijk wel, want wij hebben de tweede seizoenshelft met publiek begroot."

"Dat ziet er gewoon niet goed uit. We hebben onlangs overleg gehad met onze burgemeester Aboutaleb. Die kijkt naar die besmettingsgraad. Het inmiddels beroemde R-getal moet in Rotterdam naar 0,7 en de druk in de ziekenhuizen moet er eerst helemaal van af. Reken maar uit hoelang dat nog kan duren, dat zal niet half januari zijn. Wel echt jammer is dat clubarts Casper van Eijk en het Erasmus Medisch Centrum hun experiment niet kunnen doorzetten", aldus Koevermans tegen Voetbal International.

"Door veel te testen hadden we het onder controle. Van de duizend tests onder de bezoekers van de wedstrijd tegen FC Twente waren er drie besmet en die waren ook nog eens niet te herleiden naar de wedstrijd. Het is heel jammer dat je dat soort data niet kan verzamelen. Maar goed, het gaat om de landelijke zorg. Zolang dat het uitgangspunt blijft, gaat er geen publiek komen. Als het vaccin er is, duurt het geloof ik nog zeker vijf tot zes maanden totdat het een echt grote groep mensen heeft bereikt. Dan ga je dus al richting volgend seizoen."

Gevolgen voor de clubs
Toon Gerbrands van PSV geeft de manier aan waarop gezien kan worden of een club al of niet in grote problemen kan komen. "Pak de begrotingen, pak het eigen vermogen, pak de liquiditeit en kijk naar de waarde op het veld. Dan zie je welke clubs in de problemen komen." Van de vier uitgenodigde clubs staat Feyenoord er volgens Koevermans dan het slechtst voor. "Daar hoeven we niet geheimzinnig over te doen, dat zijn wij. Als je de cijfers van vorig seizoen pakt, is Feyenoord de enige van ons vier die verlies heeft gemaakt. Ajax, AZ en PSV hebben mooie cijfers door transfers, dat is bij ons minder. Ons transferresultaat is de laatste twee jaar niet goed. Als je het over de factoren van Toon hebt, dan moeten wij bij Feyenoord werken aan de waarde op het veld."

"Ons eigen vermogen is twintig miljoen, maar daar zullen wij dit jaar waarschijnlijk wél een deel van moeten gaan gebruiken als we ook het komend half jaar zonder publiek spelen. Wij zitten dus in een andere situatie", zo vervolgt Koevermans. "Wij hebben er met elkaar alles aan gedaan. We hebben een solidariteitsbijdrage geleverd, salarissen gekort, bezuinigd waar we kunnen. En als er dan aan het einde van de rit toch geen tegemoetkoming komt, dan is dat wel heel teleurstellend."

Inkomsten Champions League
Ajax en AZ werden vorig seizoen eerste en tweede in de vroegtijdig beëindigde Eredivisie en werden daarom afgevaardigd voor de Champions League. Koevermans heeft daar wel begrip voor, maar had toch wel een kleine financiële handreiking verwacht bij het verdelen van de Champions League gelden. "Waarom bijvoorbeeld niet 45 procent voor Ajax, 45 procent voor AZ en 10 procent voor Feyenoord? De competitie was immers niet uitgespeeld en wij hadden nog een kans om op een Champions League-plek te eindigen."

Lees meer over
PSV ajax
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties