TERUG IN DE TIJD: Bekerwinst en afscheid József Kiprich

maandag 25 mei 2020 00:00 50.420 keer bekeken 44 reacties Pro Shots

Feyenoord beleefde in de eerste helft van de jaren negentig, na inmiddels gebruikelijke magere jaren, een opleving die in vijf jaar tijd vier bekers en een kampioenschap opleverde. Op 25 mei 1995 werd de laatste van die vier bekers gewonnen toen de Rotterdammers met 2-1 te sterk waren voor Volendam, met Edwin Zoetebier in het doel (al zou die geblesseerd uitvallen). De meeste supporters zullen de wedstrijd echter herinneren vanwege het afscheid van József Kiprich, vandaag precies 25 jaar geleden.

Feyenoord kende een behoorlijk lastig traject op weg naar de bekerfinale, waar een op papier gemakkelijke tegenstander wachtte. Cultheld Mike Obiku was dat bekerseizoen van doorslaggevende betekenis.

1/16e finale: FC Groningen - Feyenoord 1-2 
65' Henrik Larsson 1-1
68' John van Loen 1-2

1/8e finale: Willem II - Feyenoord 1-1 (Feyenoord wint na strafschoppen)
34' Orlando Trustfull 0-1

1/4e finale: Ajax - Feyenoord 1-2
80' Ruud Heus (pen) 1-1 
94' Mike Obiku 1-2 (golden goal)

1/2e finale: sc Heerenveen - Feyenoord: 0-1
87' Regi Blinker 0-1

Finale: Feyenoord - Volendam 2-1
7' Gaston Taument 1-0
82' Mike Obiku 2-1

Opstelling Feyenoord in de bekerfinale:          
Ed de Goey (c)
Ulrich van Gobbel
Henk Fraser
Bernard Schuiteman
Ruud Heus
Orlando Trustfull
Peter Bosz
Rob Witschge
Gaston Taument (90' József Kiprich)
Henrik Larsson (71' Mike Obiku)   
Regi Blinker 

Trainer: Willem van HanegemDe weg naar de bekerwinst in krap vijf minuten:József Kiprich
De finale betekende weliswaar het afscheid van Kiprich, maar de dan 31-jarige spits viel pas in de laatste minuut van de wedstrijd in. Niet dat de Tovenaar van Tatabánya dat erg vond: alles draaide voor hem om het afscheid nemen van Het Legioen.

Voetbal International omschreef de populariteit van de Hongaar als volgt: "‘Jóóózsef, Jóóózsef!!’ Minutenlang galmde zijn naam door het stadion. Een bijna religieus ritueel dat om de paar weken terugkeerde. Ook al zat hij op de bank. Ook al miste hij de mooiste kansen. Soms stond hij minutenlang met zijn handen in de zij. Dan was het alsof het spelletje hem helemaal niet boeide. Alsof de bal hem niet bekoorde. Het leek zijn populariteit slechts in de hand te werken."

Toenmalig voorzitter van de Supportersvereniging Feyenoord, Willem Veenman, beaamt dat. "Alles wat József doet is goed. Iedereen kreeg koude rillingen als hij zich alleen nog maar warmliep. Niet te verklaren. Hoewel, als het om supporters ging, was hem niets te veel. En dat wordt gewaardeerd."

In die tijd werden oudere spelers nog 'beschermd': de 31-jarige Kiprich had een aflopend contract bij Feyenoord. Volgens de toen geldende regels mocht de Hongaar geen contract voor een jaar tekenen: dat zou dan automatisch twee jaar worden onder dezelfde voorwaarden en dat risico durfden de Rotterdammers niet te nemen. Ook omdat Kiprich steeds vaker geblesseerd was. De Hongaar is echter blij met de mooie jaren die hij bij Feyenoord heeft meegemaakt. "De laatste vier jaar zijn mijn mooiste herinneringen. Vooral het kampioensjaar was natuurlijk fantastisch. Die schitterende slotwedstrijden tegen MVV (0-2) en FC Groningen (0-5). Ik maakte toen de eerste goals. Dat was zo mooi. De wedstrijden tegen Tottenham zullen me ook altijd bijblijven. Maar de hele Feyenoord-periode was een hoogtepunt. Ik heb het hier al die jaren ontzettend goed naar mijn zin gehad."

Dat was mede dankzij de supporters. "Ik had totaal niet verwacht dat dat zulke vormen aan zou nemen. Ik kende Feyenoord niet, wist niets van de sfeer bij de club. Ik heb daarvan genoten. Dat 'Jóóózsef, Jóóózsef!!' stimuleerde me, maakte me extra scherp. Het was fantastisch. Het is toch een soort beloning die je krijgt. Maar zoiets zingen ze niet zomaar, hè! Je moet eerst wel iets presteren. Niet iedere voetballer beseft het, maar de supporters zijn nog altijd de belangrijkste sponsor van de club. Zonder publiek geen voetbal. De gewone mensen, Jan Modaal. Als prof heb je de plicht om daar iets voor terug te doen. Door te presteren, maar ook door je houding in de contacten met supporters. Dat kost me trouwens geen enkele moeite, ik heb er plezier in."

Prijzenkast József Kiprich met Feyenoord:
- Landskampioenschap (1993)
- Beker (1991, 1992, 1994, 1995)
- PTT Telecom Cup, de voorloper van de Johan Cruijf Schaal (1991)

Gerelateerd nieuws
44 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 22 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 74837 leden - Op dit moment zijn 78 mensen actief, waarvan 64 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2021 | All rights reserved