UEFA eens met KNVB: Feyenoord naar groepsfase EL

vrijdag 1 mei 2020 14:13 83.230 keer bekeken 160 reacties FR12.nl

De UEFA staat aan de kant van de KNVB wat betreft het verdelen van de Europese tickets. Vorige week werd bekend dat de Eredivisie niet meer wordt afgemaakt en dat er geen ploegen promoveren of degraderen. In dat scenario greep FC Utrecht overal naast en dreigde daarom met juridische stappen. 

Als het bekertoernooi om logische redenen niet kan worden uitgespeeld, dan kan er geen winnaar worden aangewezen. In zo’n situatie wordt het Europese ticket overgeheveld naar de competitie. Dat maakte de UEFA vandaag duidelijk in een verstuurde brief naar FC Utrecht en de KNVB. 

"Over toelating tot de Europa League 2020/2021", zo begint de relevante passage in de brief, die in handen is van de NOS. "Indien een nationale bond om legitieme redenen een besluit neemt over het voortijdig beëindigen van de bekercompetitie, dan kan geen winnaar worden aangewezen op sportieve gronden."

De brief vanuit het hoofdkantoor van de UEFA in Nyon is een meevaller voor de KNVB. Intern wordt de brief beschouwd als een bijval in moeilijke tijden. Er was namelijk veel kritiek toen vorige week bekend werd dat de competitie niet werd uitgespeeld en er geen ploegen promoveerden of degradeerden. 

FC Utrecht greep in dat geval overal naast. Daardoor werden de afgelopen dagen de juridische messen geslepen. Zowel De Graafschap als SC Cambuur staan op 8 mei tegenover de KNVB voor de rechter. Ook FC Utrecht gaat zeer waarschijnlijk juridische stappen ondernemen. 

Op 23 april gaf de UEFA nog in speciale Covid-19 richtlijnen de nationale bonden nog enige vrijheid bij het verdelen van Europese tickets. Zo werd het besluit van het verdelen van de Europese tickets nog bij de nationale bonden neergelegd. Zij moesten op basis van "objectieve, transparante en niet-discriminatoire gronden" handelen en vóór 25 mei een beslissing naar Zwitserland sturen.

Door de brief die vandaag is verzonden blijkt echter dat er maar weinig spelingsruimte voor de nationale bonden is. Het meest aantrekkelijke Europese ticket van het bekertoernooi (directe plaatsing voor de groepsfase van de Europa League) moet naar de hoogst geklasseerde club achter de Champions League-tickets. Dat is nummer drie Feyenoord. Vervolgens wil de UEFA graag dat PSV, de nummer vier van de Eredivisie, het een-na-beste ticket krijgt. Het laatste ticket gaat naar Willem ll. 

Voor 25 mei 2020 moeten alle bonden bij UEFA hun besluit over de competities kenbaar maken. Uiteindelijk is de UEFA degene die de Europese ticketverdelingen bepaalt. Kortom, wat er dus ook besloten wordt in Engeland, België, Nederland of zelfs Italië: de UEFA mag de nationale voorstellen weigeren en haar eigen koers bepalen. 

Gerelateerd nieuws
160 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 73 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 73917 leden - Op dit moment zijn 707 mensen actief, waarvan 201 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2020 | All rights reserved