Feyenoord overtuigt opnieuw niet en speelt gelijk tegen ADO

Feyenoord heeft het kalenderjaar 2018 afgesloten met een gelijkspel tegen ADO Den Haag. In het Cars Jeans Stadion eindigde het competitieduel in 2-2. Steven Berghuis en Sam Larsson scoorden voor het team van Giovanni van Bronckhorst, waar Abdenasser El Khayati beide goals voor zijn rekening nam bij de thuisploeg.

Van Bronckhorst hoopte het jaar niet alleen in het bekertoernooi, maar ook in de Eredivisie goed af te sluiten. Daardoor kwam de dreun van de vroege 1-0 extra hard aan. Bart Nieuwkoop trok een aanvaller van ADO Den Haag naar de grond, kreeg in de vierde minuut direct een gele kaart van arbiter Kevin Blom en zag Abdenasser El Khayati de bal in de bovenhoek krullen.

Snel herpakken
Feyenoord had even nodig om in de wedstrijd te komen, maar langzaam maar zeker nam de ploeg het initiatief en kwam tot enkele kansjes. Zo schoten Steven Berghuis, Renato Tapia en Robin van Persie van afstand, maar zij maakten het ADO-goalie Robert Zwinkels niet lastig. Ze misten namelijk allemaal het doel.

In de slotminuut van de eerste helft lukte het Feyenoord wel om Zwinkels te passeren na een goede aanval. Sam Larsson stuurde Van Persie de diepte in en hij legde af op Berghuis. De buitenspeler knalde de bal in het doel en zorgde met zijn vijfde competitietreffer van dit seizoen voor een 1-1 ruststand.

Heerlijke knal Larsson
Het begin van de tweede helft verliep een stuk beter voor Feyenoord, dat via Van Persie en Nieuwkoop zelfs op 1-2 had kunnen komen. Zwinkels voorkwam echter beide keren een doelpunt met een uitstekende redding op hun schoten. Op het schot van Larsson in de 68ste minuut had hij gelukkig geen antwoord. De Zweed trok vanaf links naar binnen en schoot de bal tegen binnenkant van de rechterpaal in het doel.

Feyenoord leek daardoor te krijgen waar het voor naar Den Haag was gekomen: drie punten en een goede afsluiting van 2018, maar niets bleek minder waar. Met nog een kwartier te gaan kreeg Nieuwkoop zijn tweede gele kaart van de wedstrijd voor – zo bleek na tussenkomst van de videoscheidsrechter – een overtreding in het strafschopgebied. El Khayati verzilverde de penalty: 2-2.

De grootste kans op de overwinning was niet voor ADO, maar het tiental van Feyenoord. Invaller Orkun Kökcü kreeg een vrije schietkans van Berghuis, maar opnieuw was het Zwinkels die redding bracht voor de thuisploeg. Daardoor eindigde het duel in een gelijkspel. Feyenoord ziet daardoor koploper PSV (twaalf punten) en nummer twee Ajax (tien punten) verder weglopen op de ranglijst.