Oma hekelt Hamas-spreekkoren: ''Doet me veel verdriet''

Oma hekelt Hamas-spreekkoren: ''Doet me veel verdriet''

Oma Miep uit Zevenkamp is al jarenlang Feyenoord-supporter. De 85-jarige Miep kijkt de wedstrijden van de club altijd en gaat zo nu en dan naar de Kuip om een wedstrijd te bekijken. Toch kan ze niet altijd genieten van de sfeer in het stadion. Dit door haar Joodse achtergrond.

“Bijna iedere keer als Feyenoord thuis speelt en het wordt spannend, dan komt die brul naar boven”, zegt Miep, refererend aan ‘Hamas hamas, Joden aan het gas’, tegenover RTV Rijnmond. “Bijna iedereen doet dan mee. Dat doet me veel verdriet, het doet echt zeer. Ik kan er echt niet tegen en op een bepaald moment denk ik: ik ga gewoon niet meer kijken. Toch blijf je de wedstrijden kijken, want de club kan er zelf niets aan doen.”

“Veel supporters zeggen dat je die leuzen niet serieus moet nemen en dat het alleen een treiterij richting Ajax is, maar dat slaat nergens op. Ajacieden zijn ook geen joden, ze noemen zich alleen zo. Feit blijft dat wij de oorlog hebben meegemaakt en zulke leuzen niet kunnen verdragen. Ik heb ook kennissen die altijd naar wedstrijden gingen, maar die gaan nu niet meer. Dat is heel jammer.”

Kleindochter Anouk besloot er iets aan te doen en startte een afstudeerproject rondom het thema. “Ik vond het zo erg dat oma zoveel verdriet daardoor heeft, terwijl Feyenoord ook haar club is. Ik vind het raar dat het een soort van gedoogd wordt, ik vind dat niet kunnen", zegt ze.

“Ik heb een project gemaakt, dat heet ‘loze leuzen’. Het gaat over dingen die worden geroepen, zonder de betekenis te snappen. Ik wil laten zien dat de leuzen loos zijn door mensen hun eigen leuzen te laten schrijven. Ik heb ‘Hamas, hamas’ gebruikt, die kunnen mensen ombuigen naar iets anders. Het is met een knipoog, maar ik wil toch mensen confronteren en een schrikeffect creëren.”

Via de website van het project, www.lozeleuzen.com, kunnen mensen hun eigen leus schrijven. Enkele voorbeelden die op de website te lezen zijn, zijn ‘Hamas Hamas, jij drinkt zeker bier uit plastic en niet uit glas’, ‘Hamas Hamas, jouw moeder doet zeker nog jouw was’ en ‘Hamas Hamas, jij bent zeker blijven zitten in de kleuterklas’.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties