Manu: ''Ik dacht: het is weer typisch Feyenoord''

Manu: ''Ik dacht: het is weer typisch Feyenoord''

Elvis Manu was twee jaar geleden de matchwinner voor Feyenoord in de tot dusver laatste ontmoeting met Zorya Luhansk. De aanvaller, die tegenwoordig uitkomt voor Brighton Hove & Albion, maakte in blessuretijd het winnende doelpunt, waardoor Feyenoord zich plaatste voor de groepsfase van de Europa League. 'Je had er gewoon bij moeten zijn.'

Feyenoord kwam in de play-off ronde van de Europa League, na een 1-1 gelijkspel in de uitwedstrijd, thuis op 3-0 voorsprong. Daarmee leek het duel beslist, alleen knokte Zorya Luhansk zich terug tot 3-3, zo zag Manu als wisselspeler vanaf de bank.

‘Om eerlijk te zijn, geloofde ik er zelf ook niet meer in toen het tien minuten voor tijd 3-3 werd,’ zegt de aanvaller in Feyenoord Magazine. ‘Ik dacht: het is weer typisch Feyenoord om het nog weg te geven.’ Toch besloot Manu op de bank niet eens het seintje van trainer Fred Rutten af te wachten, maar op eigen houtje samen met Anass Achahbar aan de warming-up te beginnen. Twee sprintjes verder wenkte Rutten al dat ze moesten invallen.

Het begin beloofde weinig goeds, want de eerste keer dat de bal zijn kant op kwam, gleed Manu onderuit en ging een mooie kans verloren. Hij wist toen nog niet dat zijn moment voor de eeuwigheid niet veel later zou aanbreken.

Pas na afloop begreep Elvis Manu dat op de tribune supporters in tranen waren uitgebarsten, er telefoons door de lucht waren gevlogen en mensen over elkaar heen waren gebuiteld in de wetenschap dat Feyenoord op miraculeuze wijze was ontsnapt aan uitschakeling. Zelf had hij na zijn doelpunt zijn shirt uitgetrokken en in de lucht gegooid en was in blote bast brullend langs de achterlijn gehold. De ontlading was zo groot, dat sommige van zijn herinneringen in het luchtledige zijn verdwenen. Hij heeft bijvoorbeeld nog altijd geen idee hoe hij zijn shirt weer in handen kreeg voor de laatste seconden van de wedstrijd.

Het is ook daarom dat hij de mensen die hem vragen naar het bewuste moment meestal teleur moet stellen. Het beschrijven van de ontlading zou nooit recht doen aan het gevoel dat zich op dat moment meester van hem had gemaakt. ‘Als aanvaller droom je ervan om een keer zo’n moment mee te maken,’ zegt Manu. ‘Ik weet dat het heel moeilijk gaat worden voor mij om dat moment ooit te overtreffen. Dat betekent dat je er gewoon van moet genieten. Het was mijn moment, niemand pakt het meer van me af. Als mensen er naar vragen, zeg ik: je had er gewoon bij moeten zijn.’

Wat nu als de komende wedstrijd van Feyenoord tegen Zorya Luhansk onverhoopt eenzelfde scenario kent als de laatste ontmoeting in De Kuip? Manu schiet in de lach. ‘Ik kan niet van de tribune springen en het veld op rennen, dus iemand anders zal die heldenrol op zich moeten nemen. Ik hoop vooral dat Feyenoord die wedstrijd nu wat makkelijker zal winnen, dat is ook beter voor mensen hun hart.’

Lees meer over
Elvis Manu Anass Achahbar
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties