Gelijkspel Oranje in oefenduel met Japan

Het Nederlands elftal is er zaterdagmiddag niet in geslaagd om Japan te verslaan. Rafael van der Vaart opende al vroeg de score, captain Arjen Robben maakte er kort voor rust op geweldige wijze 0-2 van. Dat was echter niet de ruststand, want de Japanners deden via Yuya Osako wat terug. In de tweede helft startte Japan, net als voor de pauze, sterker; dat resulteerde in de verdiende 2-2 van de uitblinkende Keisuke Honda. Met het gelijkspel mocht uiteindelijk vooral Oranje tevreden zijn.

In Genk, waar de Japanners officieel een thuiswedstrijd afwerkten, hadden de ‘gastheren’ in de openingsfase het beste van het spel. Oranje was de onderliggende partij, maar na ruim tien minuten stond er toch een 0-1 tussenstand op het scorebord in België. Een dieptepass van Kevin Strootman leek Van der Vaart niet te bereiken, maar dankzij een mislukte poging van verdediger Atsuto Uchida om terug te koppen op zijn doelman Shusaku Nishikawa werd de aanvallende middenvelder alsnog in stelling gebracht. Met een fijnzinnig lobje gaf Van der Vaart de goalie het nakijken en stond Nederland op voorsprong. Voor de spelverdeler een jubileumtreffer; het was doelpunt nummer 25 voor Van der Vaart in de nationale ploeg, waarmee hij Marco van Basten en Dirk Kuyt passeert op de topscorerslijst aller tijden van Oranje

Robben en Jeremain Lens lieten vervolgens na om de marge te verdubbelen, maar een minuut of zeven voor de pauze gebeurde dat alsnog. Robben deed, na een pass van Van der Vaart, wat iedereen van hem verwachtte: de buitenspeler, bij afwezigheid van Robin van Persie drager van de aanvoerdersband, dribbelde vanaf de rechtervleugel naar binnen en haalde met links fantastisch uit. Nishikawa was kansloos op de inzet die in de kruising verdween, 0-2. Dat leek ook de ruststand te worden, maar balverlies op het middenveld van Oranje leverde de Japanners in de slotfase van de eerste helft toch nog een goal op; Osako liep slim vrij en schoot ineens op doel, waardoor keeper Jasper Cillessen zich gewonnen moest geven, 1-2.

Na de onderbreking, met linksback Jetro Willems als invaller voor Nigel de Jong, ontsnapte het elftal van bondscoach Louis van Gaal aanvankelijk nog aan de gelijkmaker. Een Oranje-aanval via de naar het middenveld verhuisde Daley Blind, spits Siem de Jong en Strootman stierf in schoonheid, terwijl Shinji Kagawa aan de andere kant gevaarlijk werd. Het dichtst bij een doelpunt was evenwel Honda; de ex-speler van VVV-Venlo knalde een bal met buiten kant, buiten bereik van Cillessen op de kruising. Na een uur was het niettemin alsnog raak. Een werkelijk prachtige aanval, waarbij de defensie van Nederland niet kon ingrijpen, leverde in de korte hoek de 2-2 op van Honda.

In de laatste dertig minuten liep Nederland grotendeels achter de feiten aan en was het wachten op de voorsprong voor de Aziatische opponent. Cillessen voorkwam met een knappe redding dat Kagawa de 3-2 voor zijn rekening nam en mocht van geluk spreken dat Yoichiro Kakitani een enorme kans liet liggen, na wederom een vloeiende combinatie van de Japanners. Aan de andere kant was het de sterk ingevallen Memphis Depay die zich liet zien, maar het was toch vooral de tegenstander die in de tweede helft voor dreiging zorgde. Dat het in Genk bij 2-2 bleef, was dan ook een resultaat waar vooral Oranje tevreden mee moest zijn.