De Kuip opeens gevuld met druk

De Kuip opeens gevuld met druk

In het eerste seizoen onder Ronald Koeman had Feyenoord na de tiende plaats van het jaar daarvoor niets te verliezen. Vorig seizoen waren de verwachtingen getemperd, omdat een aantal sleutelspelers was vertrokken. Dit jaar neemt de druk in alle geledingen toe.

Trainer Ronald Koeman wil een spetterend afscheid
Ronald Koeman wil niets liever dan met een spetterend afscheid zijn periode bij Feyenoord afsluiten. Dankzij zijn uitstekende prestaties met de Rotterdammers is hij dé kandidaat om Louis van Gaal na het WK op te volgen als bondscoach. Koeman heeft Feyenoord gereanimeerd. Na de tiende plaats in het seizoen 2010/2011 liet hij het piepjonge team twee jaar achter elkaar boven zichzelf uitstijgen. In 2012 werd de tweede plaats zelfs als kampioenschap gevierd, maar de échte kers op de taart ontbrak. Nu de groep intact is gebleven, verlangt Koeman wél meer van zijn ploeg. De trainer laat ze harder werken en hij maakt steeds vaker duidelijk dat (bijna) niemand zeker is van zijn plek. De lat is hoger komen te liggen.

Er wordt meer gevraagd van de Feyenoordselectie
Het was de gemakkelijkste en meest efficiënte optie: Graziano Pellè inspelen, de Italiaan de bal laten vasthouden en dan de mensen om hem heen in beweging laten komen. Het leverde de spits maar liefst 27 doelpunten in 29 competitiewedstrijden op. Ideaal, zou je denken. Maar dit seizoen wordt er meer en iets anders gevraagd van de Feyenoordselectie. Koeman wil minder vaak de lange bal naar voren zien, er moet vaker combinerend ten aanval worden getrokken. Op die manier komt er meer druk op de schouders van middenvelders als Jordy Clasie en Tonny Vilhena te liggen. Zij moeten nóg meer de schakel tussen verdediging en aanval vormen. Ook eist Koeman meer van Lex Immers, zijn rendement moet omhoog.

Oranjeklanten houden ‘Brazilië’ in het achterhoofd
Vooral realisme deed Clasie besluiten zijn contract bij Feyenoord te verlengen. De middenvelder weet dat hij vorig seizoen niet wekelijks het minimaal vereiste niveau haalde. Een stap naar het buitenland (Fiorentina is geïnteresseerd) komt te vroeg voor een 22-jarige speler die in de Eredivisie nog genoeg te leren heeft. Maar uiteraard speelt het WK van volgend jaar ook een rol. Clasie wil niet het gevaar lopen dat hij uit beeld verdwijnt bij Van Gaal. Ook Daryl Janmaat zal ‘Brazilië’ in zijn achterhoofd moeten houden als de interesse van Internazionale concreet wordt. Tevens zal het roulatiesysteem dat Koeman wil invoeren gevolgen hebben voor de Oranjeklanten van Feyenoord. Iedereen zal harder moeten vechten voor zijn plek.

Onduidelijkheid rondom de stadionplannen
De plannen hadden al rond moeten zijn, maar voorlopig blijft het onduidelijk hoe de toekomst van De Kuip eruit ziet. Komt er een nieuw stadion of is renovatie van de huidige thuishaven een betere optie? Dit seizoen zal daar echt helderheid in moeten komen, wil Feyenoord over een paar jaar de begroting omhoog krikken. Algemeen directeur Eric Gudde en stadiondirecteur Jan van Merwijk hebben noodgedwongen een stap achteruit gedaan en moeten nu toekijken hoe commissarissen Jos van der Vegt, Hans Vervat en een nog te benoemen buitenstaander alle plannen opnieuw gaan onderzoeken. Het trio neemt tot december van dit jaar de tijd om zich op de verschillende mogelijkheden te storten. Het streefjaar 2018 komt steeds dichterbij.

Lees meer over
De Kuip Oranje Lex Immers Kampioenschap
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties