Jeugdopleiding als ideale springplank naar de Kuip

Jeugdopleiding als ideale springplank naar de Kuip

Maar liefst zestien van de 26 selectiespelers die aan het begin van dit seizoen bij Feyenoord tot de nieuwe selectie van Feyenoord behoorden, hebben een (groot) deel van de eigen jeugdopleiding doorlopen. Criticasters wijten het succes van Varkenoord aan de schuldenlast van de profafdeling, anderen wijzen op het succesvolle beleid dat sinds jaar en dag wordt gevoerd binnen alle geledingen van de club. De Kuip, of het nieuw te bouwen stadion als doel voor elke jeugdspeler?

,,Nee, niet elke speler zal ooit het eerste elftal van Feyenoord halen," opent Stanley Brard. Als hoofd jeugdopleiding van Feyenoord geeft hij een rondleiding en presentatie op sportcomplex Varkenoord alwaar de SportClub Feyenoord ook actief is. Op de vraag of er wel eens talenten doorstromen van de amateurtak naar de profafdeling, antwoordt de ex-speler van Feyenoord 1 direct: ,,Jazeker, vrij regelmatig. De beste spelers maken de overstap wanneer zij daar aan toe zijn en wij hen nodig hebben. We scouten dus ook op het eigen complex."

Scouten;

Scouting doet een niet-voetballiefhebber wellicht denken aan de padvinderij. Zoeken naar paden en allerlei indrukwekkende diertjes. Zoeken naar datgene wat zo bijzonder is, met elkaar, onder leiding van mensen met een visie. Ook op Varkenoord lopen scouts rond, elke dag weer. Om de eigen spelers te bekijken, gastspelers uit binnen- en buitenland te beoordelen en jongens van de amateurtak te volgen. Voor hen de juiste paden uitstippelen. Speuren naar datgene wat zo bijzonder is, dat supertalent. Die zeldzame linksback of gewilde centrumspits. Scouting is meer dan alleen goed kijken, de juiste wegen kiezen en met een vergrootglas stad en land afspeuren. Scouting is een neusje hebben voor die exceptionele talenten. Over de scouts van Feyenoord werd door de critici altijd geroepen dat zij voor de verkeerde spelers op de tribunes zaten of langs de lijn stonden. Anno 2012 durft niemand meer te stellen dat de scouts van de stadionclub de verkeerde keuzes maken. Sterker nog, van heinde en verre komen andere clubs naar Varkenoord om te horen en zien hoe de Rotterdamse club te werk gaat. ,,We krijgen zo ongelooflijk veel aanvragen, dat we er een rem op hebben gezet. Niet elk verzoek honoreren we zo maar. Sterker nog, we hebben onderzocht hoe we onze know how kunnen vermarkten en hebben in de persoon van Gido Vader nu zelfs een manager internationale relaties die voor de club actief is. We bekijken hoe we geld kunnen genereren uit de succesvolle ervaringen en werkwijze die we hanteren. Ja, het kan zo maar gebeuren dat we een trainer uitlenen aan een club in China of een ander (voetbalontwikkeling)land. Waarom zou je je kennis niet verkopen? Daar is toch niets mis mee?"

Masterclass;

Met Giovanni van Bronckhorst (assistent van Ronald Koeman en coach van de beloften van Feyenoord/Excelsior) en Jean-Paul van Gastel (eveneens assistent) heeft Feyenoord twee echte clubmensen in de technische staf. Spelers die de club kennen. ,,En dat is een groot voordeel voor ons allemaal,''' gaat Brard verder. ,,Van Gastel was tot de komst van Ronald Koeman hier op Varkenoord actief. Diverse spelers van de huidige selectie trainden eerder onder hem. Dit is een ideale situatie. De club leidt nu wellicht de trainers voor de toekomst zelf op. Daar staat tegenover dat de heren trainers van de A-selectie zich veel intensiever bemoeien met onze jeugdopleiding. Althans, ze hebben veel interesse en Ronald Koeman zal zelfs een aantal masterclassbijeenkomsten verzorgen voor de oudere spelers uit jeugdafdeling. Rinus Israel neemt af en toe onder negentien onder zijn hoede. Dat is toch geweldig, voor de club en voor die spelers. Gasttrainingen van de hoofdtrainer of iemand die de wereldcup won zelf. Iconen uit de voetballerij, mensen die echt grote prijzen hebben gewonnen. De stap tussen Varkenoord en de Kuip is nog nooit zo klein geweest. Voor een aantal is deze weg nog niet overbrugbaar en is het voor deze jongens beter dat zij elders rijpen. Eerlijk gezegd is het voor deze jongens ook beter dat zij in de eerste divisie verder rijpen. Dan is het voor die jongens goed dat Excelsior in de Jupiler League uitkomt. Neem Marley Berkvens. Viel af voor Feyenoord, knokte voor zijn plek op Woudestein maar kreeg daar in eerste instantie geen nieuw contract aangeboden. Dan bieden ze hem vervolgens een stageplek aan omdat Leon Vlemmings hem nog kent en krijgt hij alsnog een contract aangeboden. Dat heeft hij ook echt verdiend. Soms blijven spelers nog wat achter in hun (fysieke) ontwikkeling om daarna opeens door te groeien. Giovanni van Bronckhorst en Gaston Taument werden als jong ventje ook verhuurd aan RKC en Excelsior en zie daar waar zij terecht zijn gekomen. Om maar te zwijgen over Jordy Clasie, Miquel Nelom, Kai Ramsteijn en al die anderen die sterker terug kwamen uit Rotterdam-Kralingen."

Oud-spelers;

De opleiding van Feyenoord is volgen Stanley Brard uniek. In de tijd dat hij voor Feyenoord voetbalde kwamen spelers veel minder vaak in de hoofdmacht omdat de clubs in het betaalde voetbal vaker geroutineerde spelers haalden. Anno 2012 is Feyenoord vooral bekend om het aantal oud-spelers in de eigen opleiding. Een situatie waar Ajax jaloers op was volgens Johan Cruijff. Een koude revolutie om een zelfde scenario te bewerkstelligen was het kille resultaat in de hoofdstad. Brard weet de namen van ex-selectiespelers zo op te dreunen. Marchanno Schultz doet onder negen, Roy Makaay onder vijftien. Gaston Taument onder zestien, Rene van Dieren sinds kort onder zeventien en daar werkt hij samen met Cor Adriaanse. Damiën Hertog heeft dit seizoen de selectie onder negentien onder zijn hoede. Rene en Damiën hebben hier niet in het eerste gespeeld maar kennen de club natuurlijk goed. De andere jeugdtrainers zijn hier ook al jaren kind aan huis en hebben een Feyenoord-achtergrond, zoals Jeffrey Oost, Yöri Bosschaart en Rob Kurvers. Joop Hiele is hoofd van de keepers Academy, Michel Valke videoanalist. Binnen de Feyenoord Academy zijn 24 trainers werkzaam. Hieronder vallen niet alleen de jeugdtrainers maar ook de keepers- en conditietrainers. De Academy telt 260 spelers die in principe worden opgeleid voor Feyenoord 1. Naast de vaste medewerkers is er ook een groot aantal vrijwilligers actief binnen de Academy. Maar ook de staf is ook erg uitgebreid en kundig. Gerard Rutjes is coördinator voetbalschool, Maup Martens hoofd jeugdscouting, Herman van der Graaff secretaris, Paul van Zwam en Rene Derden zijn sportpsycholoog, Jan Mastenbroek spelersbegeleider, Marcel de Geus hoofd medische staf, Leontine van Meggelen voedingsdeskundige, Mari Hoevenaars dokter en Michel den Besten inspanningsfysioloog. De organisatie wordt in totaal gedragen door ruim 120 mensen waarvan meer dan zestig procent op vrijwillige basis. In de afgelopen drie jaar heeft Feyenoord meer dan vijftien miljoen (inclusief Cabral) euro verdiend aan transfers van zelfopgeleide spelers. Met meer dan zestig spelers die uitkomen voor diverse district- en nationale (jeugd)elftallen is Feyenoord hofleverancier in Nederland."

Professioneel;

Topvoetbal is anno 2012 business. De tijd dat spelertjes alleen voor hun plezier voetbalden ligt al tijden ver achter ons, althans bij Feyenoord. Wie daar in een selectieteam speelt, weet dat de weg naar de Kuip hemelsbreed niet ver maar in de praktijk oneindige lang kan zijn. In een aantal gevallen zelfs onhaalbaar. Stanley Brard was amateurtrainer bij onder meer VV Capelle en ziet nog steeds dat de fysieke gesteldheid van spelers tegenwoordig erg belangrijk is. ,,En daarom vind ik het als oud-gymdocent zo belangrijk dat kinderen veel sporten en het liefst elke dag gym krijgen van een vakdocent. Helaas neemt het aantal gymlessen op veel scholen af en geeft de eigen juf of meester noodgedwongen les omdat je voor het vak van gymdocent andere papieren nodig hebt (akte J) en deze mensen zijn daar niet specifiek voor opgeleid, Met alles respect dan wel te verstaan, want het kunnen heel goede docenten zijn die prima gymlessen geven. In het Voortgezet onderwijs werken we samen met het Thorbecke Lyceum. De meeste spelers van ons gaan daar naar scholen en mogen dan onder schooltijd trainen waarbij hun lesprogramma wordt aangepast. Zo werken we al vele jaren met succes amen. Tegenwoordig zijn de trainers ook begeleiders. We zetten hoog in op algemene ontwikkeling en begeleiden de jongens mentaal, fysiek en cognitief. De school is erg belangrijk. Een diploma halen is van groot belang. Op tijd en met regelmaat je rust pakken is eveneens belangrijk. Rusten is soms ook trainen. 's Avonds gezellig met de overige gezinsleden samen zijn is eveneens belangrijk, want deze jongens zijn al zo vaak van huis voor wedstrijden en toernooien. Allerlei begeleiders letten op hun voeding, (loop)houding, fysieke ontwikkeling et cetera. Michel Valke en Cor Veesaert maken video-opnamen en sturen deze door naar de computers van de jongens zodat zij thuis kunnen inloggen en naar hun training of wedstrijdbeelden kunnen kijken. Wij zien dat ook. Elke vrijdag- en maandagochtend bespreken we het programma voor de groepen en individuen. Ook voor ons is het teamwerk. Er wordt zeer nauw samengewerkt tussen alle geledingen. Dat is een must. Er komt veel bij kijken om een jeugdopleiding te runnen. Soms krijgen deze jongens al op jonge leeftijd met media-aandacht te maken. Ook daar moet je hen in begeleiden, vinden wij."

Succes;

Het succes aan de andere kant van de Coen Moulijnweg (voorheen Marathonweg) ligt dus nog steeds de oude vertrouwde Kuip. Het stadion waar alle spelers ooit willen voetballen. De meeste jongens hebben er voorwedstrijden gespeeld en dromen dan nog meer dan voor die tijd van een loopbaan in de voetbaltempel van Nederland. Sommigen keren er als tegenstander terug of keren later terug zoals Janmaat. Het succes van de Feyenoord Academy is luid bejubeld, in binnen- en buitenland. Grote clubs komen naar Varkenoord om het succes af te kijken. De clubleiding is maar wat blij met het behaalde succes en geeft de mensen van Varkenoord dan ook alle credits. ,,De leiding laat inderdaad regelmatig blijken dat men erg blij is met ons," gaat Brard verder. ,,Aan het einde van een seizoen gaan we altijd met elkaar uit eten. Dit keer stond men er op dat wij de kosten niet voor eigen rekening zouden nemen. De directie was dan ook aanwezig en sprak lovende woorden. Als club doen we veel voor de jeugd. Feyenoord is ook maatschappelijk betrokken in de wijken, met projecten als Scoren op Zuid dat nu ook in Rotterdam-Noord een vervolg krijgt. Ook de Giovanni van Bronckhorst Academy is hier een mooi voorbeeld van. Kinderen krijgen na schooltijd extra lessen in speciale lokalen in het stadion. Mensen van de club hielpen bij NOC/Kralingen met gastlessen aan autistische kinderen. Kortom, we doen als club veel meer dan menigeen denkt. Ja, we trainen zelfs ouders. Waarom? Omdat deze vaders en moeders veel op zich af krijgen wanneer hun kind hier komt voetballen. We scouten binnen een straal van vijftig kilometer omdat anders de afstand te groot kan worden. Dat kan voor ouders al een impact hebben. Ook de vakanties lopen niet altijd meer gelijk met die van de rest van het gezin. Er komen mensen op ouders af die iets van hen willen of hun zoon willen gaan begeleiden. We geven informatieavonden en vertellen deze mensen wat hen te wachten staat. Ja, we hebben ook te maken met mensen die per se willen dat hun kind altijd speelt en maken zo'n jongen dan belangrijk en soms onzeker. De invloed van ouders kan belemmerend werken op de resultaten. Omdat de jongens te veel moeten en worden gepusht. Soms is het dan beter dat er besloten wordt getraind. Dat ouders even geen invloed hebben op hun zoon tijdens de training. Daardoor kan die spelers vrijuit trainen. Ja, ouders worden ook regelmatig door andere partijen benaderd. Om bij voorbeeld voor het buitenland te kiezen. Dit jaar is geen enkel groot talent naar een ander land vertrokken. Mensen zien dat jongens hier op Varkenoord worden klaargestoomd voor de toekomst. Een toekomst die voor steeds meer jongens in eerste instantie bij Feyenoord ligt. Daar zijn we met elkaar enorm trots op. Want dat is toch waar we het allemaal voor doen."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties