Guidetti loopt vóór op recordschema Van der Gijp

Guidetti loopt vóór op recordschema Van der Gijp

Met zeventien doelpunten in vijftien competitiewedstrijden is Feyenoord-aanvaller John Guidetti bezig aan een ijzersterk seizoen in de Eredivisie. De negentienjarige Zweed ligt op schema om het stokoude clubrecord van Cor van der Gijp (oom van René) te verbeteren.

Van der Gijp kwam in de eerste jaargang van de Eredivisie - 1956/57 - tot 32 doelpunten in 31 wedstrijden. Dat aantal werd in de seizoenen erna door geen enkele Feyenoorder meer geëvenaard. De Zweedse spits Ove Kindvall (in het seizoen 1968/69) en Peter Houtman (1982/83) kwamen nog het dichtstbij met elk dertig goals.

Als we het recordseizoen van Van der Gijp vergelijken met de huidige jaargang van Guidetti, dan blijkt dat de Zweedse tiener verhoudingsgewijs beter presteert dan de Feyenoord-legende. Van der Gijp stond na zíjn eerste vijftien competitieduels op veertien treffers, terwijl Guidetti dus al zeventien keer scoorde na vijftien duels.

Guidetti dankt zijn uitmuntende tussenbalans met name aan zijn thuisproductie van de laatste weken. De aanvaller maakte in zijn laatste drie thuisoptredens voor de Rotterdammers - tegen FC Twente (3-2), Ajax (4-2) en Vitesse (3-1) telkens drie doelpunten. Guidetti maakte liefst dertien van zijn zeventien treffers in zijn laatste acht competitieduels.

De vraag is of Guidetti zijn voorsprong op Van der Gijp in stand kan houden. Hij miste in de eerste competitiehelft al zes competitiewedstrijden en kan dit Eredivisieseizoen dus op maximaal 28 duels uitkomen. Van der Gijp miste in zijn recordseizoen maar drie van de 34 competitiewedstrijden bij Feyenoord.

Vergelijking tussen de eerste 15 competitieduels van Cor van der Gijp in 1956/57 en die van John Guidetti in deze jaargang.

[poll=74]

Lees meer over
Van der Gijp
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties