Ingezonden: De haas is groen!

Ingezonden: De haas is groen!

De vaste kern supporters die al jaren en jaren Feyenoord bezoekt, ademt en leeft, zien alleen de Kuip nog als herkenbaar bedevaartsoord. In alle andere aspecten is de herkenbaarheid van de club voor hen verdwenen. Ze zijn over gehele linie klaar met deze “trekpoppen anti-supporters-beleid” directie. En dat ondanks de hele goed nieuwsshow rondom de last-minute promotie naar Cat 2! Supporters zijn verdeeld. Er zijn maar weinig mensen blij met deze directie en hun saneringsbeleid, er zijn er velen die kritisch zijn over de ontstane schulden en de totale sportieve neerwaartse spiraal (niet de korte termijn maar lange termijn resultaten red.).

Natuurlijk, een veelgehoord punt wat ook te pas en te onpas door een enkeling uit de VvF aangegeven is; ze werken zo hard. Prachtig dat ze zo hard werken, het zou eens anders moeten zijn. Een punt dat voorop de tong ligt, maar is het niet normaal dat je voor dergelijke salarissen hard werk? 98% van de supporters werkt harder voor nog geen 10% van het salaris van de directie (exclusief bonussen zelfs)! Voor je gezin, je huis, je autootje en misschien wel je kinderen en daarbij ook nog eens om ons leven met Feyenoord te bekostigen! Voor ons geen gratis kaarten, gratis reisjes, gratis hapjes en nog meer van die onzinnigheid.

Des te triester is zo’n uitspraak. Ze werken zo hard… dat kan allemaal wel zijn maar de “Salonsupporters” van de VvF hebben de Raad van Commissarissen en hun directieleden uit het drijfzand moeten trekken. Een enorme vlakte drijfzand die ze nota-bene zelf hebben aangelegd. Dat de Salonsupporters daarbij veelal schulden in aandelen hebben omgezet was mooi meegenomen, maar het mooiste en grootste voordeel is natuurlijk mede of zo niet de hele club besturen! Naar buiten toe volop pretenderen een echte Feyenoorder te zijn die al sinds 1937 in de Kuip komt en nog meer van die fabeltjeskrant verhalen. In realiteit hadden we vijf jaar geleden nog nooit van deze mensen gehoord, en doen ze nu hun uiterste best om diezelfde Kuip af te breken (letterlijk). Zogenaamd allemaal omdat dat de enige manier zou zijn om Feyenoord te redden. Kritische kanttekeningen en zelfs rapporten waaruit blijkt dat dit allerminst het geval is, stapt met zo overheen. De Kuip is rot, zelfs als TNO anders beweert countert men met de opmerking dat het totale onzin is wat TNO schrijft.

Ja beste mensen, als we ze moeten geloven zijn het ekte ekte Feyenoord supporters die net als ons door dik en dun overal naar toe reizen. Die nachten voor deuren liggen voor kaartjes van finales. Hun laatste spaargeld bij elkaar schrapen om een kaartje voor een bekerwedstrijd te bekijken. Die zelfs bereid zijn te stelen om hun Feyenoord te kunnen bekijken. Daar bij die beeldvorming gaat het fout! Ze zeggen het ze uitstralen en laten het bij ieder interview optekenen, maar de kloof tussen rode stoelen en blauwe stoelen, is groter en schrijnender dan ooit tevoren.

Het gaat voor ons om het Feyenoordgevoel, dat je hart sneller begint te kloppen als je aan die mooie momenten uit het verleden en het vooruitzicht denkt. Je rood en witte adertjes die hypernerveus al jaren je hart op hol jagen. De totale explosie van diezelfde adertjes bij een kampioenschap, een bekerfinale, de drang naar Europese uitwedstrijden, emoties die over tribunes rollen in die nog immer machtige Kuip. Het gevoel dat jij als Feyenoorder ook nog eens in de Kuip zit, met 45.000 andere gelijkgestemden. Samen winnen. Samen verliezen. Met je maten, je kennissen, je mede bezoekers allemaal voor Feyenoord! Dat gevoel dat letterlijk ontploft als we eindelijk weer gaan winnen van de aartsrivaal al is het maar 2 keer in de 5 jaar of 1 kampioenschap in de 15 jaar. Dat gevoel, dát gevoel is het Feyenoord Gevoel. En dat gevoel pakken deze beleidsbepalers ons stuk bij stuk af . Geen Emotie, geen vuurwerk, geen inspraak, geen Gesponsorde Tifo acties… de betrokkenheid van supporters stelselmatig negeren. En veelal erger nog; juist het tegenovergestelde doen: Smijten met stadionverboden. Supporters als relschoppende idioten uitdragen het liefst altijd maar koppelen aan Nancy, want dat bekt zo lekker. Zelfs doelbewust een Auditrapport de wereld in helpen waarin beweert wordt dat er maar liefst 17 vakken in het stadion zijn waar geen stewards of politie kan komen. Deze schandelijke vertoning over de rug van de supporters allemaal om vooral de sloop van de Kuip niet in de weg te staan. Een auditrapport wat nu ongetwijfeld gebruikt zal gaan worden om wéér extra vergaande maatregelen te nemen, waarbij verplicht zitten op straffe van een stadionverbod inmiddels al is gevallen in gesprekken bij de gemeente.

Nog meer nietszeggende anti-sfeer maatregelen, en vooral supporters niet betrekken bij de ontwikkeling van deze plannen. Niets makkelijker dan dat!! Het grootste voorbeeld is het SsF. Een supportersplan verzonnen door supporters en omgevormd tot een vereniging met stemrecht en inspraak door de VvF Salonsupporters. Een uitstekend plan omvormen zodat er vooral niet van de ideeën die supporters hebben gebruik gemaakt hoeft te worden. Gewoon storten tot het eerste Miljoentje er was voor de beeldvorming en verder voor de rest mondje dicht. Het hele SsF plan ligt in de vrieskist. Af en toe is er nog een idioot die 10 euro stort om de aankomende klucht de bijzondere ledenvergadering te mogen bij wonen. En terecht. Dit word een vergadering met spektakel kan ik u beloven. Ook hier zal de Haas Groen Zijn, want dat de Haas Groen Is heeft natuurlijk een reden. Een doel met een plan. Gezamenlijk vechtend voor het Feyenoord gevoel en zijn supporterscultuur. Of gaan 45.000 rode stoeltjes met saloon supporters wedstrijden winnen voor Feyenoord??? Bij de ledenvergadering zal de Groene Haas van zich doen spreken. De beloofde inspraak zal worden behaald en als er een afgezant gekozen wordt zal het een mooi gesprek zijn. De levenswijze en emotie tegenover Salonsupporters met aandelen en daaraan hun gekoppelde eigenbelang handelswijze.

Volgens vele beleidsmakers mag Feyenoord geen emotie en beleving zijn. Nou heren: ik heb een verrassing voor u; of je het nu leuk of niet leuk vind. Dat is het Well! Het Feyenoord gevoel zoals dat er ooit was zal en mag nooit verloren gaan! Nooit! Ik zal daarvoor blijven vechten. En met mij vele supporters die nog wel weten wat het Feyenoord Gevoel is. Wij zijn Rotterdammers. Ja. Feyenoorders. En wij houden vol!

De haas is groen. #DHIG

Jan de Knecht

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties