Niemand kan Cabral straatvoetbal afleren

Niemand kan Cabral straatvoetbal afleren

Op Varkenoord staat er tijdens jeugdwedstrijden vaak een hoge steiger achter een van de doelen met daarop een cameraman die negentig minuten lang opnames maakt. De beelden zijn bedoeld voor de trainers, die het duel dan op hun gemak nog eens terug kunnen kijken om hun team en spelers individueel beter te analyseren.

Ook toen Jerson Cabral nog in de jeugdelftallen van Feyenoord speelde, was er altijd iemand die een camera liet meesnorren. Als de vleugelspits weer eens een tegenstander voor schut had gezet met een straatvoetbalactie kon hij het niet laten te vragen of hij de beelden mocht terugkijken. „En dan spoelde ik heel vaak terug”, lacht Cabral, die inmiddels in het eerste van Feyenoord heeft bewezen dat hij ook op het hoogste niveau van Nederland trucs durft uit te halen.

Akka-panna

Afgelopen zaterdag was tijdens Feyenoord – De Graafschap verdediger Jochem Jansen de klos. Cabral ging hem met een zogenaamde akka-panna voorbij. Akka is een snelle voetbeweging die de tegenstander doet vermoeden dat je hem aan de ene kant voorbij wilt gaan, maar door een tikje op het laatste moment gaat de bal de andere kant op. „Dat hij daarna ook nog door zijn benen ging, was mooi meegenomen”, verklaart Cabral de panna vandaag in een interview met dagblad Sp!ts.

Eerder dit seizoen draaide hij Roda JC-verdediger Jimmy Hempte horendol. De Belg verliet duizelig en met het schaamrood op de kaken De Kuip. Vernedering is echter nimmer de insteek voor Cabral om zijn trukendoos open te gooien. Op straat is dat een belangrijk onderdeel van het spel, maar in het betaalde voetbal draait het maar om één ding: „Ik wil gewoon mijn tegenstander passeren. In principe maakt het niet uit op welke manier, maar als het met een mooie truc gebeurt is dat wel mooi meegenomen natuurlijk. Die akka-panna was trouwens niet optimaal uitgevoerd. De bal raakte zijn benen, de volgende keer zal ik proberen het beter te doen.”

Zijn trainer Ronald Koeman heeft eerder al gezegd dat de 20-jarige aanvaller zijn straatvoetbalbewegingen beter moet doseren. Nadat hij tegen Roda JC op eigen helft door zo’n actie balverlies leed en de Limburgers gevaarlijk konden worden, kreeg hij dat duidelijk te horen van Koeman. En toen Ron Vlaar zaterdagavond Eredivisie Live te woord stond, was een van zijn eerste opmerkingen dat Cabral niet áltijd voor een truc moest gaan.

Baltovenaar

De baltovenaar begint te lachen. „Ik begrijp wel dat mensen er iets van zeggen, hoor en ik luister er ook naar. Een trainer zegt dat natuurlijk niet voor niets. Op mijn eigen helft zal ik dan ook nooit meer een moeilijke schijnbeweging proberen te maken, dat heb ik er wel van geleerd.” Maar hij is nu eenmaal een straatvoetballer en dat kan niemand hem afleren. „Het zit gewoon in me. Voorin zal ik altijd mijn man blijven opzoeken om acties te maken. Of het nu tegen Ajax is of tegen AGOVV.”

Als hij weer met succes zijn kunsten heeft vertoond, is de aandacht na zo’n wedstrijd enorm. Supporters, verslaggevers, familie en vrienden bedelven Cabral dan onder complimenten. Tegelijkertijd stijgen de verwachtingen voor de volgende wedstrijd tot grote hoogte. Na zijn optreden tegen Roda JC viel het treffen met Heracles Almelo echter vies tegen. „Dat was inderdaad niet mijn beste wedstrijd van het seizoen. Ze hadden zich er duidelijk op ingesteld en ik kon daar niet goed mee omgaan.”

Constanter

Een van zijn belangrijkste doelen is dan ook constanter presteren. Maar wat moet hij daarvoor doen of laten? „Nuchter blijven. Ik moet er niet te veel bij stil blijven staan als het goed gaat. Vroeger keek ik beelden van mezelf dus talloze keren terug, maar nu houd ik het bij één keer de samenvatting kijken. Mijn broer, ouders, vriendin en zaakwaarnemer houden me scherp en zelf ben ik ook niet iemand die gaat zweven. Dat mensen na Heracles-uit zeiden dat ik nog steeds op de roze wolk van het duel met Roda zat was grote onzin. Ik laat een goede wedstrijd tegenwoordig snel achter me, omdat ik weet dat de volgende wedstrijd belangrijker is.”

Vanavond speelt Feyenoord in het bekertoernooi thuis tegen AGOVV. Aan Cabral om te laten zien dat hij de goede lijn van afgelopen zaterdagavond kan doortrekken. Al volgt komende zondag tegen AZ pas de echte test.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties