'De achterban van Feyenoord staat garant voor Eredivisie'

'De achterban van Feyenoord staat garant voor Eredivisie'

De laatste keer dat Feyenoord serieuze degradatiezorgen had, was in het seizoen 1989/90. In het lopende seizoen staan de Rotterdammers er niet veel beter voor. Uit de eerste negen competitiewedstrijden werden slechts acht punten behaald. Alleen Vitesse, VVV-Venlo en Willem II presteerden tot dusver slecht en dus wordt de laatste weken het woord degradatie vaak genoemd. "Het kán wel, maar het gebeurt niet", meent voormalig Feyenoorder Hans Kraay senior.


In Dagblad de Pers geven ex-voetballers en bestuursleden hun mening over de sportieve malaise. Met de uitwedstrijd tegen PSV voor de boeg wordt de situatie er niet rooskleuriger op. "Maar naar die wedstrijd tegen PSV moet je niet kijken", vindt René van der Gijp. "De week erop speelt Feyenoord thuis tegen VVV. Dan ga je zien hoe de spelers reageren als ze móeten winnen. Ik geloof niet dat Feyenoord degradeert. Simpelweg omdat de rest een stuk slechter is."

"Teams als Excelsior, NEC, NAC en Willem II, joh, dat is toch niet om aan te zien", vervolgt Van der Gijp. "Maar meer dan niet degraderen zit er dit seizoen niet in voor Feyenoord." Erik Redeker speelde jarenlang namens De Graafschap tegen het degradatiespook. "Gum je de historie van Feyenoord weg en kijk je puur naar het voetbal, dan is het een heel matig team. Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken dat ze er niet uit vliegen. Je kunt best eens een mindere reeks hebben als topclub, maar alle nederlagen die Feyenoord dit seizoen leed, waren terecht. Alleen tegen FC Twente waren ze beter."

Volgens Kraay heeft Feyenoord te veel talent om in de problemen te raken. "Alleen moet er een routinier bij, dat gaat ook wel gebeuren in de winterstop, let maar op." Dat Feyenoord als Categorie 1-club onder curatele staat, doet volgens de oud-trainer niet ter zake. "Desnoods grijpt de KNVB in. Soms moet je een zijpaadje bewandelen in het leven. Zij zijn er toch ook niet bij gebaat als Feyenoord degradeert? Alleen al De Kuip is sterk genoeg om de club voor degradatie te behoeden. Al die mensen die Feyenoord aanmoedigen, daar zijn jonge spelers gevoelig voor.’

Martin van Geel, directeur van Roda JC, deelt de mening van Kraay. "De achterban van Feyenoord staat garant voor de Eredivisie. De Kuip maakt Feyenoord zó sterk. Gudde, Jacobs, Beenhakker, dat zijn competente mensen die stabiliteit brengen. Het domste wat Feyenoord zou kunnen doen, is om aan die stabiliteit te gaan morrelen. Als het de rust bewaart, komt het goed."

"Dat denk ik ook", stelt Groningen-directeur Hans Nijland. "We hebben nu tien punten meer dan Feyenoord, maar wij zijn niet beter dan Feyenoord. Niet slechter ook trouwens. En stel nu eens dat het echt misgaat bij Feyenoord, dan zie ik ze nooit rechtstreeks degraderen. In een nacompetitie met pakweg Helmond Sport of Go Ahead Eagles gaat Feyenoord echt niet kopje onder. En als dat nou eens wel gebeurt? Daar moet je niet aan denken. Dan zal de club zo ver weg zakken. Dan is een faillissement realistisch."

Lees meer over
Van der Gijp
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties