Oranje dankzij Robben en Kuyt naar kwartfinale

Oranje dankzij Robben en Kuyt naar kwartfinale

Nederland heeft zich maandagmiddag bij de laatste acht van het WK in Zuid-Afrika geschaard. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk was in Durban te sterk voor Slowakije, dat op een paar momenten na rust na geen enkel uitzicht had op de kwartfinale: 2-1. Arjen Robben bekroonde zijn eerste basisplaats in Zuid-Afrika met het openingsdoelpunt en toonde meerdere malen zijn klasse. In de slotfase zorgde Wesley Sneijder voor de eindstand. Komende vrijdag staat Nederland tegenover de winnaar van de krachtmeting tussen Brazilië en Chili.


Degelijk maar effectief. Het spel van Nederland in de eerste 45 minuten was wederom niet hoogstaand, maar de eerste echte mogelijkheid werd door Robben tot een treffer omgetoverd. Na een lange pass van Wesley Sneijder vanaf eigen helft trok Robben aan de rechterkant naar binnen en plaatste hij de bal in de korte hoek van Jan Mucha: 1-0. Robin van Persie had met zijn goede loopactie ook een aandeel in de treffer. Veel meer wenste Oranje zich in de eerste helft niet in te spannen. Alleen Van Persie probeerde nog enigszins de minimale voorsprong uit te breiden.

Slowakije haalde niet haar niveau uit de groepswedstrijd tegen Italië. Alleen in de openingsfase leek de ploeg van Vladimir Weiss van plan om het doel van Maarten Stekelenburg op te zoeken. De schoten van Marek Hamsik en Erik Jendrisek waren echter allerminst dreigend te noemen. Alberto Undiano Mallenco hield de touwtjes strak in de handen. Een onschuldige handsbal van Robben werd onmiddellijk met geel bestraft en regelmatig werd Mark van Bommel op het matje geroepen.

Na de hervatting kwam er verbetering in het spel van Oranje. Tot meer doelpunten leidde dat in eerste instantie niet. Een kruiselingse inzet van Robben werd door Mucha maar net naast de linkerpaal gewerkt en de Bedummer stond ook aan de basis van de daaropvolgende mogelijkheid. Na een goede individuele actie van Robben plaatste Joris Mathijsen van dichtbij de bal op het gezicht van Mucha. Toch kregen ook de Slowaken hun kansen. Een inzet van Miroslav Stoch werd door Stekelenburg overgetikt, terwijl hij niet veel later Robert Vittek van het scoren afhield.

Voor Robben zat de ontmoeting er na zeventig minuten op. Van Marwijk bracht Elia in het veld en hoopte dat de aanvaller voor nieuw elan binnen de lijnen zou zorgen. Nederland leunde echter op haar minimale voorsprong en leek aanvankelijk alleen via een goed schot van Kuyt nog dicht bij een tweede treffer te zijn. Zes minuten voor tijd viel de 2-0 alsnog. De Liverpudlian was net iets eerder bij de bal dan doelman Mucha en behield daarna het overzicht. Sneijder knalde de 2-0 eenvoudig in het lege doel. Het was niet het laatste wapenfeit. Vittek benutte in extremis een strafschop na een vermeende overtreding van Stekelenburg op zijn persoon.

Lees meer over
Oranje Kuyt Sneijder Brazilië Robben Slowakije
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties