Wat kost de politie-inzet bij een potje voetbal?

Wat kost de politie-inzet bij een potje voetbal?

Helaas is op deze simpele vraag geen simpel antwoord te geven. De politiekorpsen die Z24 belde, wilden of konden geen duidelijkheid geven over de kosten die ze maken om de orde tijdens en na voetbalwedstrijden te handhaven.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf aan ook geen inzicht te kunnen geven aan de kosten die gemoeid zijn met de organisatie van voetbalwedstrijden.

Schatting
Toch deed Z24 een poging om de kosten te schatten. Grofweg zijn er drie verschillende kostenposten voor de beveiliging bij voetbalwedstrijden en de schade die er geleden wordt. Ten eerste zijn dat de kosten voor de beveiliging binnen het stadion door bijvoorbeeld stewards. Hiervoor zijn de voetbalclubs zelf verantwoordelijk.

Maar ook buiten het stadion kunnen voetbalsupporters schade aanrichten. Wanneer ze bijvoorbeeld bushokjes vernielen is dit een kostenpost voor de gemeente.

Ten slotte zijn er ook nog kosten verbonden aan de inzet van de politie, ME pelotons en bijvoorbeeld supporterbegeleiders.

Kosten politie inzet
In het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) is een overzicht te vinden van het aantal uren aan politie inzet per seizoen. Op basis van gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Z24 een ruwe schatting gemaakt van wat een uur politie inzet kost. De kosten van een politieman zijn iets hoger dan 36 euro per uur.

In totaal kostte de inzet van de politie om de orde te handhaven bij voetbalwedstrijden het afgelopen seizoen ongeveer 10,5 miljoen euro.

Met de voetbalwedstrijden die er gespeeld worden in de eredivisie zijn de meeste uren en kosten aan politie inzet gemoeid: naar schatting bijna 6 miljoen euro.

Feyenoord koploper
Ook over de politie-inzet per club is er informatie te vinden in het jaarverslag van het CIV. In het seizoen 2008/2009 was Feyenoord met 27.760 uur kampioen op het gebied van politie inzet. Dit komt naar schatting neer op iets meer dan een miljoen euro.

De tweede plek op deze ranglijst wordt ingenomen door ADO Den Haag. De promotie van de club speelde zeker voor een deel een rol bij het hoge aantal uren politie inzet bij ADO. Daarna komt Ajax met 16.790 uur.

Kosten per wedstrijd
Maar wat kost een potje voetballen ongeveer? Om hier een idee van te krijgen, deelden we de totale, geschatte kosten per club door het aantal thuiswedstrijden. Voor het ranglijstje van duurste clubs maakte dit niets uit. Een thuiswedstrijd van Feyenoord kwam ook hier als duurste uit de bus met bijna 39.000 euro per wedstrijd.

In werkelijkheid zullen de kosten van de samenleving hoger zijn. De schade die agressieve supporters aanrichten door bijvoorbeeld ruiten in te slaan, is niet in de schatting meegenomen.

Lees meer over
ME Politie
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties