KNVB voert wijziging door in jeugdcompetities

KNVB voert wijziging door in jeugdcompetities

Het leek er al een langere tijd op dat het ging gebeuren, maar inmiddels heeft de KNVB via een officiële verklaring op haar eigen website laten weten dat er vanaf volgend seizoen wordt gespeeld in een Onder 19-competitie. Dat zorgt er voor dat het huidige Feyenoord Onder 18, met Robin van Persie en Brian Pinas als trainers, wordt omgezet in een elftal waar ook 19-jarige spelers in actie mogen komen.

"De KNVB is ervan overtuigd dat het spelplezier door deze maatregel wordt vergroot", zo begint de voetbalbond met de uitleg. "Door het samenvoegen van de competities worden de wedstrijden gelijkwaardiger. Clubs krijgen immers de mogelijkheid om spelers van zeventien en achttien jaar meer op niveau te selecteren. Ook komen er in totaal meer teams waaruit de competitiepoules kunnen worden samengesteld. Dit zorgt voor een betere landelijke dekking in het totale aanbod van teams. Hierdoor kan er bij de indeling meer rekening worden gehouden met spelniveau en zullen reisafstanden over het algemeen iets korter worden."

Daarnaast verwacht de KNVB dat deze beslissing ervoor zorgt dat jong voetballers zich nog beter kunnen ontwikkelen. "Zeventienjarigen zullen het moeten opnemen tegen iets oudere voetballers. Daarmee bereiden ze zich alvast voor op het seniorenvoetbal. Dit kan ook, omdat na de JO17 de fysieke verschillen tussen spelers waar een geboortejaar tussen zit, steeds minder groot worden."

Feyenoord Onder 18
Momenteel staat het elftal van Pinas en Van Persie op de eerste plek in de competitie en vecht het met de leeftijdsgenoten van Ajax om het kampioenschap van de voorjaarscompetitie. In het elftal van de Rotterdammers spelen veel jonge spelers en met de wijziging in de reglementen lijkt het de vraag hoeveel talenten er zullen of moeten doorstromen naar bijvoorbeeld Feyenoord Onder 21.

Met name de 16-jarige Ayoub Ouarghi, 15-jarige Kelvin Neijenhuis, 16-jarige Thijs Kraaijeveld en 17-jarige Nassim El Harmouz vallen op met de kwaliteiten die zij op jonge leeftijd laten zien. Wat er precies gaat gebeuren binnen de trainersstaf van de jeugdelftallen voor volgend seizoen maakt Feyenoord op een later moment bekend.

Youth League
Feyenoord Onder 18 lijkt echter niet afhankelijk van het eigen kampioenschap om volgend seizoen in actie te komen in de Youth League. Met de tweede plek, en het bijbehorende Champions League-ticket, voor het eerste elftal in aantocht, kunnen de talenten van Feyenoord volgend seizoen ook in Europa spelen. Dit seizoen eindigde het avontuur na een spannende achtste finale tegen Bayern München.

Dit seizoen moest er veel geschoven worden met spelers van Feyenoord Onder 17, Onder 18, Onder 21 en zelfs het eerste elftal om de best mogelijke selectie te laten spelen in de Youth League. Omdat daar ook met een Onder 19-elftal wordt gespeeld, lijkt het erop dat Feyenoord volgend seizoen met een hechtere beloftenploeg in actie kan komen in Europa.

Lees meer over
Feyenoord Onder 18
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties