De weg naar 14 mei | Feyenoord kroont zich tot Herbstmeister

Feyenoord is hard op weg naar de zestiende landstitel uit de clubhistorie. Als de Rotterdammers in eigen huis winnen van Go Ahead Eagles, is deze in speelronde 32 al een feit. Dat terwijl voor dit seizoen begon maar weinigen Feyenoord als favoriet hadden bestempeld. In deze vierdelige rubriek blikt FR12.nl terug op de route richting de kampioenswedstrijd.

De Eredivisie kende dit seizoen geen top drie, maar een top vijf. Die conclusie trok Arne Slot nadat Feyenoord na de 4-3 nederlaag in Eindhoven het eerste competitieblok als nummer vier afsloot. Niet alleen Ajax en PSV kenden net als Feyenoord een sterke competitiestart, maar dat gold ook AZ en FC Twente. Zo waren er vier clubs die de Rotterdammers als concurrent moesten beschouwen. Zeker nadat ze zelf uit bij NEC opnieuw niet wisten te winnen. Daar bleef Feyenoord steken op een 1-1 gelijkspel, mede doordat een treffer van invaller Santiago Gimenez in de absolute slotfase onterecht werd afgekeurd.

Toppers tegen FC Twente en AZ
Met FC Twente en AZ als tegenstanders stonden er vervolgens dus twee grote wedstrijden op het programma voor Feyenoord. Te beginnen met de thuiswedstrijd tegen FC Twente. In De Kuip was Feyenoord de betere, wat pas aan het einde van de eerste helft op het scorebord terug te zien was. Orkun Kökcü, sinds dit seizoen aanvoerder van de club waar hij al vanaf zijn 13e speelt, schoot een vrije trap van heel ver prachtig in de kruising. Nadat Dávid Hancko in de tweede helft op fraaie wijze zijn eerste Eredivisietreffer binnenkopte, was de buit binnen voor Feyenoord.

De ploeg van Slot maakte intussen ook kennis met de fysieke belasting die bij Europees voetbal hoort. Rond de wedstrijd tegen FC Twente speelde het twee duels tegen FC Midtjylland (twee keer 2-2) en direct erna stond in Alkmaar tegen de koploper de volgende topper alweer op het spel. Het deerde Feyenoord niet. AZ kwam weliswaar op voorsprong, maar via opnieuw Kökcü (penalty), Sebastian Szymanski en Danilo werden er weer drie punten gepakt. Laatstgenoemde deed dat opvallend genoeg als invaller, waar in de weken ervoor juist Santiago Gimenez in die rol belangrijk was. Een nieuw spitsenvraagstuk - vergelijkbaar met dat over Bryan Linssen en Cyriel Dessers een jaar eerder - begon te ontstaan.

Opmars richting winterstop
De twee knappe zeges werden gevolgd door nieuw puntverlies, dit keer tegen Fortuna Sittard. Het was een wedstrijd waarin na de gelijkmaker van Dilrosun genoeg kansen vielen om de wedstrijd alsnog te winnen, maar waarin de bal er niet in wilde. De club bleef steken op een 1-1 gelijkspel; het vierde puntverlies van het seizoen. Wel kon Feyenoord, op dat moment de nummer drie van de Eredivisie, met een week rust in de competitie volledig focussen op de laatste twee wedstrijden in de Europa League. Uit bij Sturm Graz werd verloren, maar na een zinderende Europese avond in De Kuip tegen SS Lazio overwinterde de ploeg alsnog.

Die prestatie leek Feyenoord ook in de competitie vleugels te geven. Met nog drie wedstrijden tot de (door het WK vervroegde) winterstop, maakte de ploeg een behoorlijke klim op de ranglijst. Dat deed het door eerst met 0-2 te winnen bij FC Volendam en vervolgens een 1-0 zege te boeken op SC Cambuur. De enige goal van die wedstrijd werd al na vier minuten gemaakt door Quilindschy Hartman. De linksback, kind van de club, had toen net de concurrentiestrijd gewonnen van Marcos López en Fredrik Bjørkan en bekroonde zijn doorbraak nu ook met zijn eerste goal - natuurlijk in De Kuip.

Herbstmeister
Op zondag 13 november speelde Feyenoord in eigen huis de stadsderby tegen Excelsior. Het was het laatste duel voor de Eredivisie door het WK bijna twee maanden stil zou komen te liggen. Dat kon zomaar betekenen dat Feyenoord twee maanden lang bovenaan zou staan. Een dag eerder verloor koploper PSV namelijk van AZ, terwijl de andere concurrent Ajax punten liet liggen tegen FC Emmen. Feyenoord kon dus optimaal profiteren, al kwam het thuis tegen Excelsior wel vroeg op achterstand. Nog geen kwartier later was dat dankzij Szymanski en Kökcü echter alweer rechtgetrokken. Na rust liep de ploeg nog verder uit; Szymanski en Kökcü scoorden beiden nog een keer en Patrik Wålemark bepaalde de eindstand op 5-1. Met een overtuigende zege kroonde Feyenoord zich tot Herbstmeister van de Eredivisie.