Feyenoord rouwt om overlijden Henk de Leeuw

Feyenoord rouwt om overlijden Henk de Leeuw

Feyenoord heeft met droefenis kennis genomen van het overlijden van Henk de Leeuw op 88-jarige leeftijd. De bekende Rotterdamse groente- en fruitimporteur, vader van televisiemaker en Feyenoord-supporter Paul, was in 1982 nauw betrokken bij de komst van Ruud Gullit naar Feyenoord.

Trainer Hans Kraay was in 1982 vastberaden om Gullit van FC Haarlem naar De Kuip te halen, alleen had Feyenoord zelf geen geld voor de aankoop. De Leeuw hielp de club destijds uit de brand. Hij had Feyenoord 750.000 gulden toegezegd als de club een echte versterking kon krijgen. Aad van der Laan, in de jaren tachtig bestuurder van Feyenoord, vertelde daarover in 2008 in Feyenoords jubileumboek: ‘Ik naar Haarlem, in m’n eentje, omdat verder niemand van Feyenoord tijd had. Henk Hut, de voorzitter, legde de prijs op tafel: 831.222,90 gulden. Dat rare bedrag was de uitkomst van een ingewikkelde som: leeftijd van de speler, oud salaris, nieuw salaris en dat maal zoveel. Er kon geen cent van af, zei Hut. Wilde Feyenoord het niet betalen dan zou Anderlecht nog diezelfde dag met Gullit aan de haal gaan.’

Van der Laan: ‘Ik heb Guus Couwenberg gebeld en gezegd dat ik een probleem had. “We komen 80.000 gulden tekort.” De voorzitter zei: “Koop ‘m maar en dan zien we wel hoe we het oplossen.” De Leeuw vulde het bedrag aan, maar hij gaf ons onder uit de zak. Volgens hem hadden we Gullit best voor die zevenenhalve ton kunnen krijgen. Misschien had hij gelijk, want Ruud was door Van Hanegem behoorlijk warm gemaakt voor Feyenoord. Die slimme Kraay had een ontmoeting geregeld, op de boerderij bij Willem in Leerbroek. Feitelijk is Gullit dáár binnengehaald.’

Henk de Leeuw was succesvol met zijn bedrijf Unico, waarmee hij fruit kocht en verkocht uit landen als Bulgarije, Rusland en Polen. De laatste jaren was hij zelf woonachtig in Polen. Feyenoord wenst de familie en nabestaanden van Henk de Leeuw veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Lees meer over
De Kuip Willem van Hanegem Anderlecht
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties