Andere Tijden Sport terug naar kampioensjaar met Cruijff

Andere Tijden Sport terug naar kampioensjaar met Cruijff

En toen ging Johan Cruijff naar Feyenoord. Hij kwam, zag en overwon, maar daar moesten anderen offers voor brengen. In Andere Tijden Sport de Rotterdamse kant van het verhaal. ‘Moet een Amsterdammer ons kampioen maken? Kom nou.’

Deze aflevering van Andere Tijden Sport gaat niet over Johan Cruijff. Dat wil programmamaker David Kleijwegt even duidelijk hebben gesteld. ‘Waarmee ik niet wil zeggen dat er geen anekdote over hem in zit, maar het is geen portret van Cruijff,’ legt hij uit. Kleijwegt wil namelijk de Rotterdamse kant van het verhaal van het Eredivisieseizoen 1983-1984 vertellen. Het is het jaar van Cruijffs onwaarschijnlijke overstap van Ajax naar Feyenoord. Ontevreden over het Amsterdamse contractaanbod, flikt Cruijff zijn laatste kunstje als voetballer: hij maakt Feyenoord voor het eerst in tien jaar kampioen.

‘Alsof Arafat president van Israël wordt,’ noemt een supporter de komst van Cruijff. Lachend vertelt Kleijwegt, geboren op 200 meter van De Kuip, het verhaal van zijn moeder, met wie hij elke thuiswedstrijd bezocht. Ook in het seizoen ’83-’84. ‘Cruijff in een Feyenoordshirt, dat vond ze moeilijk,’ zegt Kleijwegt, ‘en daarin was ze zeker niet de enige.’ De oplossing: elke keer dat Cruijff de bal kreeg, keek moeder Kleijwegt de andere kant op. Aan David de taak haar een por in de zij te geven, als hij de bal weer had afgegeven.

Andere Tijden Sport: Cruijff gaat vreemd, zondag 31 mei, 22.10, NPO 1

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties