Feyenoorders onder indruk van 'Feyenoord in de Oorlog'

Feyenoorders onder indruk van 'Feyenoord in de Oorlog'

Donderdag (vandaag) exact 75 jaar geleden werd Rotterdam gebombardeerd door Duitse bommenwerpers. Het bombardement van een kwartier vernietigde vrijwel de gehele historische binnenstad. Het Feyenoord Museum staat deze periode stil bij de Tweede Wereldoorlog, met de documentaire ‘Feyenoord in de Oorlog’.

Eerder deze week waren de hoofdrolspelers uit de documentaire bijeen in het Feyenoord Museum om het eindresultaat van de opnamen te bekijken. Onder meer oud-verzorger Gerard Meijer, clubarchivaris Henk van der Stoep en voormalig eerste elftal-spelers Joop Geuvers en Henk van der Bijl bekeken gezamenlijk de drie delen van de documentaire.

‘Er is een generatie Feyenoorders die de oorlog aan den lijve heeft meegemaakt’, zei Gido Vader, bestuurslid van het Feyenoord Museum. ‘Als museum waren we van mening dat hun verhalen bewaard dienen te blijven voor het nageslacht.’

De Feyenoorders die de film gezamenlijk bekeken in het speciaal daarvoor ingerichte deel van het Feyenoord Museum waren onder de indruk van de beelden die ze te zien kregen. ‘Heel mooi dat Feyenoord dit doet’, vertelde Henk van der Bijl, de 90-jarige oud-keeper van Feyenoord.

Van der Bijl vertelde na afloop over zijn eigen herinneringen aan de oorlog. Hij werd toen samen met zijn broer Jan te werk gesteld in Warschau (Polen). ‘Ik heb daar de verschrikkelijkste dingen gezien en meegemaakt. Mannen die het daar gewaagd hadden om op de Duitsers te schieten, werden opgehangen aan de balkons in de straten. Alleen maar om iedereen doodsbang te maken.’

Tegelijkertijd koestert Van der Bijl ook een mooie herinnering aan de oorlogstijd. ‘In Polen speelden de jongens die te werk gesteld waren altijd tegen elkaar: de Fransen tegen de Russen, de Nederlanders tegen de Polen. Zo mocht ik een keer invallen bij de Tsjechen omdat ze een mannetje tekort kwamen. Toen ik onverhoopt ook nog scoorde, begonnen al die jongens me te zoenen!’

Van der Bijl herinnert zich nog hoe dolgelukkig hij was bij de bevrijding en hoe hij daarna terugkeerde bij Feyenoord, waar hij zich meldde bij administrateur Phida Wolff. ‘Ik zei tegen hem: ik wil niet meer keepen, ik wil alleen nog maar voorin spelen. Toen is nog dezelfde avond meneer Wulffraat van de club bij mijn ouders langsgegaan met de vraag of ik gek geworden was. Hij zei: “Als Henk blijft keepen, staat hij binnen een paar maanden in het eerste.” Toen ben ik toch maar weer onder de lat gaan staan.’ Van der Bijl keepte uiteindelijk elf jaar in het eerste elftal.

Wil je ook de films over Feyenoord in de Oorlog bekijken in het Feyenoord Museum? Kijk dan voor prijzen en openingstijden op www.dekuip.nl/rondleiding-en-museum/feyenoord-in-de-oorlog.

Foto: Feyenoord.nl

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties