Van Meerveld: ''Feyenoord is allergisch voor kritiek''

Van Meerveld: ''Feyenoord is allergisch voor kritiek''

Feyenoord heeft onlangs Roeland van Meerveld ontslagen als voorzitter van Het Legioen. De supportersvertegenwoordiger weigerde een mediaprotocol te tekenen en in het Maasgebouw was dat aanleiding om afscheid te nemen van de door supporters gekozen Van Meerveld. FRFC1908.nl en FR12.nl verzamelden tal van binnengekomen vragen en legden deze voor aan de oud-voorzitter.

Laten we gelijk met de meest prangende vraag in huis vallen: Je bent democratisch gekozen en ontslagen, notabene als voorzitter, door je bestuursleden. Dat is raar en hoor je niet vaak. Zijn er gerechtelijke stappen te ondernemen en ben je dat van plan?

Ik heb besloten om geen gerechtelijke stappen te nemen tegen de club. Daarmee zou niemand gebaat zijn en daarnaast wil ik mijn eigen club hierdoor niet op kosten jagen. Ik hou van deze club! De liefde voor Feyenoord is veel groter dan de drang om mijn gelijk te halen.

Nu de druk gelijk van de ketel is een vraag uit het pre-Roeland tijdperk: Het Legioen is vanaf het begin gehuld in een zwart doek. Over de eerste verkiezing bestaan er bij de club verhalen dat deze doorgestoken kaart was. Toenmalig kandidaat Henk van den Dungen heeft waarschijnlijk de meeste stemmen ontvangen, maar deze supporter mocht geen voorzitter worden van de directie, waarna werd gekozen voor Mark van Beek. Wist jij hiervan toen je je sollicitatie-brief schreef?

Ik was gedeeltelijk van deze berichten op de hoogte en heb me eerst goed afgevraagd of ik mezelf wel kandidaat zou stellen voor deze functie. Omdat ik Het Legioen tot die tijd sterk vond tegenvallen en ik me ontzettend verbaasd heb over de slechte communicatie hierover en het gebrek aan inhoud van het lidmaatschap, was ik ervan overtuigd dat er bij het Legioen op vele gebieden veel winst te behalen was. Dat het een hele grote uitdaging zou worden, heeft me niet weerhouden om me kandidaat te stellen.

Wat dacht je van Het Legioen op het moment dat je “lid” werd?

Het Legioen werd vanaf de start gepresenteerd als een supportersclub gebaseerd op die van Barcelona en Benfica met echt zeggenschap van de leden. Mijn verwachting hiervan was erg hoog. Helaas is deze niet uitgekomen.

Mark Koevermans zei ooit tijdens een overleg met supporters dat Het Legioen is ‘geboren als een kindje met een waterhoofdje’ en ‘ze er nooit aan hadden moeten beginnen’, heb jij het idee dat deze mening is bijgedraaid?

Ik heb zeker het idee dat Feyenoord op een gegeven moment met Het Legioen in hun maag zat. De bedenker hiervan (Chris Woerts) is korte tijd na de lancering van Het Legioen vertrokken en men wist niet goed hoe men hier invulling aan moest geven. In mijn periode als voorzitter heb ik er structureel op gehamerd dat wanneer de club echt iets van Het Legioen wilde maken, er echt wat moest gebeuren en er ook voldoende tijd en middelen aan moest worden besteed omdat je er anders net zo goed niet aan had moeten beginnen. In de afgelopen periode heb ik gelukkig wel een soort van omslag hierin kunnen bewerkstelligen.

Van Meerveld: ''Feyenoord is allergisch voor kritiek''

Gekke vraag. Mark van Beek werd altijd ‘de trekpop’ genoemd op de fanatieke supportersfora; is dit ooit ter sprake gekomen in bestuursvergaderingen?

Sinds mijn komst is er meerdere malen gesproken over het feit dat de club vond dat ik een hele andere invulling gaf aan de functie dan mijn voorganger en dat ze mij typeerden als een “totaal ander soort supporter” dan mijn voorganger. Bij mijn komst heb ik direct aangegeven wat ik wilde bereiken, dat ik veel meer voor supporters wilde betekenen en dat ik het niet deed voor de geboden extra’s, maar om ook daadwerkelijk invulling te geven aan deze functie. Tot mijn komst was deze functie hoofdzakelijk een ceremoniële functie, zonder veel inhoud (overigens niets ten nadele van mijn voorganger). Ik heb er bewust voor gekozen om te proberen er zoveel mogelijk inhoud aan te geven en open en eerlijk te communiceren wat ik wilde bereiken en wat er speelde. Bij een ceremoniële invulling heb je inderdaad een soort spreekpop nodig, ik heb aangegeven dat als ze een spreekpop zochten, ze bij mij aan het verkeerde adres waren. Ik heb gemerkt dat de club heel erg moest wennen aan mijn manier van invulling van de functie, zij hadden zelf een andere invulling voor ogen en hadden achteraf liever gezien dat ik me zou opstellen als de gewenste spreekpop.

Waarom heb je jezelf verkiesbaar gesteld toen zijn termijn afliep?

Ik was ervan overtuigd dat er veel meer uit Het Legioen te halen viel (daar ben ik nog steeds van overtuigd). Daarnaast lag er een grote uitdaging om ook op communicatiegebied de noodzakelijke stappen vooruit te kunnen maken. Ik heb geprobeerd om op een eerlijke manier meer openheid en inzicht te geven in de activiteiten en ontwikkelingen bij het Legioen. Daarnaast had ik veel verhalen gehoord over het reilen en zeilen in het Maasgebouw: destijds voor mij een unieke kans om eens goed in de keuken van onze club te kijken.f

Dan de verkiezingsuitslag; Toen je hoorde dat je de meeste stemmen had, wat ging er door je heen? Maar belangrijker wat was je van plan met Het Legioen?

Uiteraard was ik blij dat ik uiteindelijk de meeste stemmen heb gekregen. Mijn belangrijkste doel wat ik heb willen bereiken was om veel meer voor de supporters te kunnen betekenen door oa het lidmaatschap meer inhoud te geven. Ik was me bewust van de grote kloof tussen de club en de supporters en mijn doel was om deze dichter bij elkaar te brengen. Ik wilde echt iets moois van Het Legioen maken. Helaas heb ik hiervoor niet de kans gekregen.

Toen Het Legioen is opgericht heeft Feyenoord een campagne gestart rond de slogan ‘samen maken we Feyenoord sterker’, waarbij veelvuldig de socio’s werden aangehaald van Barcelona die direct invloed hebben op de club (socio’s mogen bijvoorbeeld de directie kiezen van Barcelona, red.). Vind jij dat Het Legioen zich mag meten met de socio’s?

De socio’s van Barcelona hebben inderdaad zelfs invloed op de keuze voor een nieuwe voorzitter. Onze invloed blijft helaas nog beperkt tot het kiezen van het scc ontwerp en een keuze voor de bestemming van een bepaald budget. Als het aan mij had gelegen hadden de supporters op democratische wijze veel meer invloed op bepaalde zaken (uiteraard geen beleidszaken).

De inspraak, laat staan invloed, van de leden van Het Legioen is tot op heden beperkt gebleven tot het kiezen van onder andere het ontwerp voor de seizoenkaart en een jaarlijkse budget-toewijzing. Zijn er plannen in de toekomst voor inspraak in belangrijke zaken zoals shirt-ontwerp of de in beginsel beloofde ‘socio’-invloed?

Ik heb me in mijn periode als voorzitter hard gemaakt om deze invloed te vergroten, maar mijn verwachting is dat de huidige invloed helaas het maximaal haalbare is in de huidige situatie (met deze clubleiding)

Feyenoord haalde in hun statement bij je ontslag aan dat Het Legioen geen supportersvereniging is. Dat vond ik persoonlijk een rare opmerking omdat ze daarmee juist wél mij over de streep hebben getrokken lid te worden. Wat denkt u hiervan?

Dat veel supporters nog steeds niet volledig op de hoogte zijn en de exacte inhoud van Het Legioen nog niet duidelijk is, is in mijn ogen te wijten aan de gebrekkige communicatie vanuit de club met betrekking tot het Legioen. Dat het een supportersclub is en geen vereniging neemt overigens niet weg dat wanneer je een bestuursfunctie laat invullen door een gekozen supportersvertegenwoordiger, je ook te maken krijgt met onderwerpen die spelen op supportersgebied en wanneer je het lidmaatschap verdere invulling wilt geven, je ook daadwerkelijk wat voor de supporters moet betekenen. Nu schep je een bepaalde verwachting, waar de club in de praktijk geen invulling aan wil geven. Zoiets moet je dan wel duidelijk communiceren.

Elk jaar wordt er door het Legioen een keuze gemaakt uit drie projecten waar het geld heengaat dat is verzameld door de lidmaatschappen en dergelijke. Worden deze keuzes echt democratisch zijn gemaakt of heeft u het idee gehad dat bij voorbaat de keuze al vaststond waar het geld heen moest?

Ik had geen inzage in de exacte stemprocedure, maar voor wat betreft dit onderwerp ga ik ervan uit dat dit echt obv de meeste stemmen ging.

Waarom wilde je vooraf als voorzitter jezelf druk maken voor een supportersorgaan wat in het leven geroepen is door Feyenoord om de andere groeperingen stil te krijgen? Een supportersvereniging met twee bestuursleden uit de club en slechts één supporter is toch eigenlijk helemaal geen supportersvereniging maar meer een poging om van de andere verenigingen leden los te peuteren zodat die juist minder sterk staan?

Zelf heb ik het Legioen nooit als concurrent van de bestaande supportersverenigingen gezien en heb altijd voorgesteld om op bepaalde gebieden (bv supportersevenementen) samen te werken. Vanuit de club was hiertegen wel weerstand, omdat er met oa de FSV op diverse punten geschillen waren. De supporters zijn juist gebaat bij een zo groot en sterk mogelijke onafhankelijke supportersvereniging. Van het Legioen kun je best veel maken als je ook echt wat voor supporters wilt betekenen. Het primaire doel van de club is het genereren van inkomen met deze supportersclub, daar is op zich niets mis mee, maar in mijn ogen creëer je juist door beide zaken te combineren een win-win situatie voor zowel club als supporters. Helaas werd deze mening niet door de club gedeeld.

Kunnen wij als supporters volgens u de directie vertrouwen als het gaat om supporterszaken? Zijn onze belangen denkt u veilig bij de huidige directie?

Onlangs hoorde ik in een interview van de algemeen directeur Eric Gudde bij Rijnmond dat er tussen de club en de supporters op diverse gebieden goed wordt samengewerkt. Hij noemde hierbij de periodieke gesprekken met de FSV en zelfs ook expliciet het Legioen. De werkelijkheid is dat er met beide partijen sprake is van een zeer stroeve samenwerking. Deze is dusdanig problematisch dat er ernstige twijfel bestaat of er nog wel voldoende basis is voor een samenwerking voor de toekomst. Op het gebied van het Legioen was er dus zelfs sprake van een ernstig conflict wat uiteindelijk heeft geleid tot mijn ontslag. Dat de heer Gudde dus in de media vermeldt dat er goed wordt samengewerkt getuigt van of een totale onwetendheid van wat er zich daadwerkelijk afspeelt binnen de organisatie, of van het bewust voorliegen van de media. Je zou kunnen concluderen dat de supportersbelangen nog niet bepaald veilig zijn gesteld bij de huidige directie. Er is op dit gebied nog een hele lange weg te gaan.

Werd jij door Feyenoord wel eens gepolst/om een mening gevraagd als het ging over andere belangrijke zaken binnen de club (bijvoorbeeld gevoelige transfers, ingrepen of het stadionplan).

In mijn eerste vergadering werd direct al afgetast wat mijn mening was over HNS. Dat onderwerp lag destijds heel gevoelig en er was door de gemeente nog geen besluit over genomen. Ik heb eerlijk aangegeven dat ik op basis van de mij beschikbare informatie niet wist of HNS echt het beste voor de club zou zijn en ik hier dus niet blind voor was, ondanks dat iedereen dat binnen Feyenoord wel was. Ook heb ik in het begin 10 punten kunnen aangeven op supportersgebied die ik voor verbetering vatbaar vond. Verder werd er door mijn mede bestuurders niet om mijn mening gevraagd over andere belangrijke zaken. Ik heb het overigens niet nagelaten om mijn mening hierover wel te geven.

Is er ooit gesproken over de stadionplannen van Feyenoord?

Er is zeker gesproken over de stadionplannen. Bij mijn start was het HNS plan zeer actueel en men was niet blij dat ik niet zomaar de mening van de club hierover aannam. Bij mijn ontslagvergadering was net bekend geworden dat ook het volgende plan weer was mislukt. Ik heb me verbaasd over de opmerking dat we onze grootste concurrent nooit meer konden inhalen. Dat getuigt niet echt van grote ambitie en is in mijn ogen ook niet uitsluitend afhankelijk van stadioninkomsten.

De volgende lezersvraag is misschien een beetje ‘gekleurd’ (to say the least, red.), dus denk goed na over een passend antwoord: Hoe verwacht u dat deze club ooit nog kampioen kan worden als sportieve vooruitgang stelselmatig gedwarsboomd wordt door een incompetente directie, een slapend bestuur en ingewikkelde financiële constructies met de 'Vrienden van Feyenoord'? Wordt het niet eens tijd dat de leiding van de club haar conclusies trekt en opstapt?

Haha, dit zijn 2 complexe vragen. Ik zal proberen ze te beantwoorden. Om kampioen te worden dient er een goede organisatie te staan. Er moet een duidelijke visie en een goed uitgestippeld beleid zijn en iedereen binnen de organisatie moet weten wat zijn of haar taak is om gezamenlijk het uiteindelijke doel te kunnen bereiken. Er moet 1 duidelijke leider zijn met voldoende kennis, uitstraling en persoonlijkheid, die zijn verantwoordelijkheden kent en neemt, goed op de hoogte is wat er speelt bij de club en besluitvaardig is. Te veel invloeden op de besluitvorming van buitenaf ,bijvoorbeeld vanuit de RvC of financiers, kan leiden tot besluiteloosheid en uiteindelijk resulteren in ad hoc beleid. Dit zou de club ernstige schade kunnen toebrengen, waardoor de kans op een uiteindelijk kampioenschap verder zal afnemen. Bij onze club mis is een sterke duidelijke leider en vind ik persoonlijk de externe invloeden veel te sterk waardoor er onvoldoende sprake is van een duidelijk beleid en er te vaak ad hoc beleid wordt gevoerd. In mijn optiek zou je dit dus snel aanzienlijk moeten verbeteren anders kun je structurele successen vergeten.

Van Meerveld: ''Feyenoord is allergisch voor kritiek''

De financiële constructie met de VvF is in de laatste openbare SsF vergadering uitgelegd: ik zal proberen om het hier in het kort weer te geven: De VvF hebben een groot gedeelte van hun reeds verstrekte leningen aan Feyenoord destijds laten omzetten in Eigen Vermogen. Daarnaast is er ook nieuw geld ingebracht. Per ingebracht miljoen euro ontvangt de inbrenger elk jaar (omgerekend) 1 tot 2% aan belevingsrechten (in de vorm van businessseats, parkeerkaarten, eten en drinken). Bij een bepaald behaald resultaat van de club en bij een bepaalde positieve vermogensgrens (waar afgelopen seizoen voor het eerst sprake van was) krijgen ze bovenop de standaard vergoeding in de vorm van belevingsrechten ook nog eens een jaarlijks dividend van 4%. In de jaren dat dit resultaat of de vermogensgrens niet is behaald wordt er geen dividend uitgekeerd, maar; en hier is in mijn ogen de grote adder onder het gras: Indien de inbrenger besluit om zijn ingebracht miljoen uit de club te halen, krijgt hij de 1 miljoen terug. Indien de club op eigen initiatief besluit om de inbrenger uit te kopen, is de club (met terugwerkende kracht (!!!)) verplicht het niet uitgekeerde dividend over de afgelopen jaren alsnog uit te keren en dit kan flink oplopen. Uiteindelijk komt het er op neer dat de VvF feitelijk kunnen beslissen hoe lang ze actief blijven binnen de club en deze beslissing niet meer bij de club zelf ligt, omdat de afkoop simpelweg te duur is geworden en niet is op te brengen.

Zonder sfeeracties, sociale controle van supporters onderling en zonder gerichte coördinatie uit supportersverenigingen gaat de club snel merken dat men niet een pedante houding kan aanmeten, dat ook Feyenoord een club is waar bestuurders moeten presteren en dat leugens niet getolereerd worden. Het is tijd voor actie, geef Feyenoord haar ziel terug! Mmm, daar lijkt niet echt een vraag in te zitten. Roeland, wat zijn je gedachtes hierover?

Mijn gedachten hierover is dat ik me wel kan vinden in deze stelling. Onderschat nooit de supporters, neem ze serieus en omarm betrokken supporters. Ik heb gemerkt dat er binnen de club nogal erg allergisch op kritiek wordt gereageerd en dat ze er veel aan doen om elke vorm van kritiek de kop in te drukken. Ze kunnen hier niet goed mee omgaan. Elke vorm van kritiek zien ze als directe aanval op hun beleid. Dit is een hele slechte zaak, omdat elke goede manager juist blij zou moeten zijn met (goed onderbouwde) kritiek en hier zijn / haar voordeel mee kan doen. Bij Feyenoord werkt dit helaas niet zo. Hierover hebben wij ook diverse discussies gehad.

Even wat luchtig vragen tussen de beladen vragen door; Aan de bestuurstafel kon jij ongetwijfeld goed proeven wat de ambities zijn van Feyenoord. Hebben je mede-bestuurders ooit doelen/targets uitgesproken voor de toekomst?

Het verbaasde mij volledig dat er geen commercieel plan voor het Legioen was opgesteld. Ik heb hier steeds op gehamerd dat als je iets wilt bereiken je moet beginnen met een goede basis. Er werd wel geroepen dat het ledenaantal sterk moest groeien naar 100.000 leden maar vervolgens werd er ongericht met hagel geschoten in de vorm van commerciële acties, zonder enige visie erachter. Eén van de redenen dat het ledenaantal van het legioen nooit sterk is gegroeid is doordat er onvoldoende tijd en aandacht is besteed aan het leggen van een goede basis.

Ik weet van Mark van Beek dat hij als voorzitter van Het Legioen voor het eerst een seizoenkaart had in De Kuip en sindsdien ook vaste gast is in het Maasgebouw. Jij had al een seizoenkaart, want ik zag/zie je volgens mij altijd op ons vak. Wat heb je met jou extra kaarten gedaan al die tijd?

Toen ik was gekozen kreeg ik mondjesmaat te horen wat er bij deze functie allemaal voor extra’s aan verbonden waren. Zo krijg je van de club een business-seat en een parkeerkaart en wordt je uitgenodigd op diverse evenementen (lunch oud-spelers, galadiner, nieuwjaarsreceptie etcetera). Ik heb bewust mijn eigen seizoenkaart gehouden (mede omdat ik niet afhankelijk wilde zijn van de club) en heb dit ook bij de club aangegeven. Er werd hierop verder geen actie ondernomen, zo bleef mijn gereserveerde businessseat gedurende het hele eerste jaar onbezet. Toen ik na 1 jaar eindelijk door had waar ik in deze functie “recht op” bleek te hebben (aangezien mij dit nooit goed is uitgelegd) heb ik bij de club aangegeven dat ze mijn businessseat beter konden verkopen. In ruil daarvoor kreeg ik 2 kaarten voor de Maastribune en voor het maasgebouw (dit bleek de club uiteindelijk ook nog voordeel op te leveren). Aangezien ik in het tweede jaar ook gewoon mijn eigen seizoenkaart had gekocht, heb ik voor de wedstrijden veel andere supporters (die om wat voor reden dan ook niet vaak naar De kuip konden) blij kunnen maken met deze toegangskaarten.

Het is duidelijk dat je bij de club weinig vrienden hebt gemaakt de afgelopen twee jaar, maar hoe is je relatie met de normale supporter?

Haha, ik moet wel zeggen dat ik vanaf de werkvloer bij de club zeker wel waardering heb gekregen van medewerkers binnen Feyenoord, die aangaven dat ze het een goede zaak vonden dat er eindelijk eens iemand was met een eigen mening die opstond tegen de bekrompen vorm van communicatie van de club. Met de supporters heb ik in mijn ogen een goede band omdat ik zelf ook altijd gewoon supporter ben gebleven. Ik heb de afgelopen periode veel betrokken supporters leren kennen vanuit diverse geledingen en heb persoonlijk ervaren hoe groot de inzet, passie, betrokkenheid en het kennisniveau van deze supporters is. Het blijft eeuwig zonde dat de club dit nog steeds niet op waarde weet te schatten en hier niet veel meer uit weet te halen. Dit remt de club ernstig in de algemene vooruitgang.

Ik heb verder zoveel mogelijk geprobeerd goed op de hoogte te blijven van er speelde onder de supporters door diverse sites, fora en social media te volgen. Hiervoor heb ik ook bewust een twitter-account en mailadres geopend om makkelijk benaderbaar te zijn. In de afgelopen periode heb ik ook zeer veel vragen en/ of opmerkingen van supporters gehad. Toen mijn strijd om het mediaprotocol openbaar werd, heb ik ontzettend veel steunbetuigingen ontvangen: daar ben ik iedereen heel dankbaar voor en heeft me erg goed gedaan. Eenheid binnen het legioen is zeer belangrijk.

Van Meerveld: ''Feyenoord is allergisch voor kritiek''

Helaas hebben we een grote stroom ‘negatieve’ vragen gehad, dat had natuurlijk alles te maken met jou wijze van vertrek. De volgende: Doelstellingen worden jaar in en jaar uit niet gehaald. De relatie met de gemeente is zowaar slechter dan ooit en de club maakt betrokken supporters zoals uzelf monddood. Het is tijd om in actie te komen. De club is van de supporters en de supporters zijn van de club. Waarom neemt u geen initiatief en verbreekt u in samenspraak met de FSV en de Feijenoorder niet alle officiële banden met de club?

Ook ik was onaangenaam verrast door het nieuws dat ook dit stadionplan weer is mislukt en we 2 tot 5 jaar vertraging hebben opgelopen. Sterker nog ik was echt kapot van dit nieuws. De toekomst van onze club staat namelijk ernstig op het spel. Op dit moment is in mijn ogen de hernieuwd opgelaaide discussie over nieuwbouw of renovatie nog niet relevant. Laten we ons eerst eens afvragen wat het beste voor de club is! Dat is het allerbelangrijkste! In mijn ogen zijn de mensen die de laatste jaren meermaals hebben getracht een stadionplan te verwezenlijken en mede door een zeer gebrekkig communicatie en het structureel negeren van de supporters (onder andere door het creëren van onvoldoende draagvlak) verantwoordelijk voor dit falen en moeten zij hun conclusies trekken en opstappen. Ook naar de buitenwereld (gemeente en potentiële financiers) maak je een erg amateuristische indruk als dezelfde mensen, zonder consequenties na structureel falen, weer vrolijk verder mogen gaan met het volgende plan. Dit wordt dan gewoon lachwekkend en door niemand meer serieus genomen.

Verder moet de invloed van buitenaf worden ingeperkt en dan doel ik met name op de in mijn ogen ongezonde grote invloed van de vrienden van Feyenoord binnen de club. Naar mijn mening is deze invloed zeer sterk en is de huidige directie en RvC hiervoor gevoelig. Dit is geen gezonde zaak en is uiteindelijk niet goed voor onze club. Zoals de heer Blokland ooit zo mooi heeft verwoord: “Supporters mogen de club niet besturen”. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar dan moet zoiets ook gelden voor supporters die toevallig wat meer geld te besteden hebben. Dus laten we nu eens goed kijken wat echt het beste voor onze mooie club is en laten we alle ego’s en persoonlijke belangen aan de kant zetten en samen één koers varen! Alleen dan kun je je gezamenlijke doel bereiken en echt zorgen voor het allerbeste voor onze club!

U heeft getracht de kloof tussen Feyenoord en de supporters te verkleinen. Aan welke concrete zaken denkt u vooral, waarmee deze kloof verkleind kan worden. En welke rol kunnen de supporters hierin spelen?

Je kunt de kloof alleen maar verkleinen door de supporters serieus te nemen, het legioen niet te onderschatten, de kritiek op waarde te schatten, daadwerkelijk iets met de input vanuit de supporters te doen en het allerbelangrijkste misschien wel: de gemaakte afspraken met de supporters nakomen! Pas dan kun je de steeds groter wordende kloof verkleinen. Zolang er niet aan deze basis voorwaarden wordt voldaan, heeft een samenwerking geen enkele zin en is het zonde van de energie en tijd die je er van beide kanten insteekt. In mijn ogen zijn de periodieke overleggen hoofdzakelijk door de club bedoeld om aan de buitenwereld te laten zien hoe goed ze wel niet samenwerken, terwijl ze in praktijk feitelijk niet veel opschieten. De buitenwereld (recentelijk bijvoorbeeld Aboutaleb) heeft inmiddels ook door hoe de situatie in werkelijkheid in elkaar steekt en prikt hier dus zo doorheen.

Het is een publiek geheim dat Feyenoord op gebied van communicatie, PR en marketing/merchandise weinig uitstraalt een topclub te zijn. De communicatie naar de achterban is niet transparant en het lijkt of er dingen worden achtergehouden voor het Legioen. Kloppen mijn vermoedens?

Ik ben het volledig eens dat het communicatiebeleid van Feyenoord op vele geboden ernstig tekort schiet. Ik heb dit ook meermaals aangegeven en logischerwijs geopperd om in gesprek te gaan met de heer Salomon (zeker ook gezien mijn verschil van mening over het opgelegde mediaprotocol). Dit gesprek heeft helaas nooit plaats gevonden. Zeker in het kader van de problemen rond het mediaprotocol lijkt mij een gesprek met de manager communicatie een noodzakelijk iets en ik denk dat de club hierin tekort is geschoten. Verder ben ik van mening dat de club door een veel duidelijkere en transparante manier van communiceren veel (onnodige) problemen kan voorkomen en op veel meer begrip kan rekenen van de supporters. Men was binnen de club helaas niet geïnteresseerd in ideeën van supporters hierover op dit gebied, omdat men er zelf van overtuigd is dat er niets mis is met het huidige communicatiebeleid.

Heeft u ooit het gevoel gehad dat er expres informatie omtrent de club is achtergehouden om zo de functies van de andere bestuursleden niet te laten wankelen?

Ik heb vanaf mijn start de jaarcijfers van de stichting opgevraagd, deze heb ik om bij mij nog steeds niet heldere redenen nooit in mogen zien. Dat vind ik op zich een hele vreemde zaak. Zeker ook met het oog dat ik wel verantwoordelijk ben voor mijn periode als bestuurder van de stichting. Bij mijn ontslag heb ik mijn mede bestuurders dan ook een verklaring laten tekenen dat ik achteraf niet aansprakelijk wil worden gesteld voor eventueel onbehoorlijk bestuur.

Wat verder bij veel supporters niet bekend is, is dat er vanuit de Legioen-leden 2 supporters een bestuursfunctie kunnen vervullen; 1 bij Het Legioen en 1 bij de Stichting Continuïteit. Om de 4 jaar moeten hiervoor (volgens de statuten) verplicht verkiezingen worden uitgeschreven en kunnen alle Legioen-leden zich hiervoor kandidaat stellen. Voor de bestuursfunctie bij St Continuïteit had deze verkiezing vorig jaar al plaats moeten vinden. Ik heb dit op de agenda gezet en er op aangedrongen dat Het Legioen deze verkiezing voor de leden zou organiseren. In de vergadering werd aangegeven dat de Vrienden van Feyenoord zeer tevreden waren over de huidige supportersafgevaardigde en dat ze Koevermans en van Well daarom hadden verzocht om zijn termijn van 4 jaar stilzwijgend met nog eens 4 jaar te laten verlengen, zodat er geen verkiezingen moesten worden uitgeschreven en er geen kans was dat er “een ander soort supporter” deze functie zou gaan bekleden.

De enige manier om de verplichte verkiezing te omzeilen was als het bestuur van Het Legioen unaniem voorstemde. Uiteraard heb ik tegen gestemd en het advies van de vrienden van Feyenoord naast me neer gelegd. Mijn reden hiervoor was 1) dat ik niet hou van achterbakse politieke spelletjes en 2)dat sinds deze supportersafgevaardigde zijn bestuursfunctie begin 2010 is gestart er nooit enige communicatie heeft plaatsgevonden en nagenoeg niemand weet wat zijn taken zijn en wat hij daar precies doet. Mijn besluit werd me door mijn medebestuurders niet in dank afgenomen en er werd direct besloten dat ik dan ook geen voorzitter van Het Legioen meer kon zijn, maar gewoon bestuurslid. Erg kinderachtig; maar helaas wel de realiteit. De volgens de statuten verplicht uit te schrijven verkiezingen voor de bestuursfunctie van de Stichting Continuïteit heeft nog steeds niet plaats gevonden, terwijl dit officieel een jaar geleden al had moeten gebeuren.

Het is momenteel een aardige puinhoop bij onze club: Hoe ziet u dat dit ooit weer goed komt?

Wat ik al eerder aangaf denk ik dat wanneer iedereen het clubbelang voorop stelt de verantwoordelijken hun conclusies moeten trekken en opstappen en de invloed vanuit de VvF moet worden ingeperkt. Zolang iedereen elkaar de hand boven het hoofd blijft houden zal er helaas weinig veranderen. Momenteel staan de huidige directie en RvC, mede door het wederom falen van een stadionplan, onder zeer grote druk. Mijn verwachting is dat de clubleiding er alles aan zal doen om zsm enkele populaire spelers (oa Kuyt) te presenteren, waardoor de druk er weer wat afgaat en zij wederom kunnen overleven. Deze korte termijn politiek (misbruik maken van de hunkering naar een snel kampioenschap) is in mijn ogen zeer schadelijk voor onze club. Helaas komt men hier in de opportunistische voetbalwereld vaak wel mee weg.

Heeft u gesproken over de rellen in Rome met de directie van Feyenoord, zo ja, wat kwam hieruit?

Ten tijden van de wedstrijden in Rome was ons enige gespreksonderwerp het mediaprotocol en verder zijn er helaas geen andere onderwerpen besproken.

Beste Roeland, had je enig idee waar je aan begon of dacht je dat Feyenoord een hechte familie was waar je met open armen werd ontvangen?

Ik had wel een goede voorstelling van waaraan ik begon en heb gemerkt dat Feyenoord ernstig werd verrast door mijn komst toen bleek dat ik mezelf niet wilde laten behandelen als spreekpop en echt inhoud wilde geven aan de bestuursfunctie. In mijn eerste vergaderingen werd me nog verteld dat ik nu echt bij de zogenaamde “Feyenoord-familie”(wat ik persoonlijk een verschrikkelijke term vind) hoorde en in discussies heb ik weleens te horen gekregen dat ik “echt nog wel eens op mijn bek zou gaan bij de supporters”. Ik vond dit hele vreemde uitspraken, maar met deze houding blijkt helaas dat de club en de supporters nog steeds tegenover elkaar staan ipv naast elkaar (zoals het zou moeten zijn).

Wat vond je het meest positieve wat je hebt meegemaakt/kunnen betekenen, en wat is -afgezien van je ontslag- in jou ogen het dieptepunt?

Ik heb vooraf een aantal doelen gesteld die ik graag wilde bereiken. Over het algemeen kostte het me heel veel moeite om iets voor elkaar te krijgen, omdat er in mijn optiek door de club nog veel te veel wordt gedacht in beperkingen en te weinig in oplossingen. Waar ik blij mee ben is dat ik de noodzaak van extra aandacht en middelen voor het Legioen duidelijk heb kunnen maken, dat er een lezersonderzoek is geweest voor het Magazine (de exacte uitkomsten heb ik helaas nooit kunnen inzien), dat we hebben kunnen bijdragen aan sponsoring van supportersevenementen, dat er een jaarlijkse stemronde is gekomen over besteding budget, dat er veel meer acties en activiteiten vanuit het Legioen worden georganiseerd en dat er stappen vooruit (in mijn ogen nog veel te weinig) zijn gemaakt mbt commerciële acties en invulling website. Het meest positieve punt was de dag van het Groene Hazen supporterstoernooi, georganiseerd door de Feijenoorder. Met veel moeite was voor elkaar gekregen dat de hoofdprijs werd verzorgd door Het Legioen en dat Feyenoord er voor het eerst op de officiële website aandacht aan had besteed. Voor het eerst merkte ik echt dat de club en de supporters naast elkaar stonden en ze zelfs openlijk naar elkaar de waardering uitspraken. Helaas is het na die zomer hard achteruit gegaan toe de club steeds meer druk ging zetten op het ondertekenen van het mediaprotocol, en de ontwikkelingen van Het legioen voor hen geen prioriteit meer bleek te zijn.

Het dieptepunt was de laatste inhoudelijke vergadering in oktober 2014 waarin ik door mijn mede bestuursleden en andere medewerker ernstig werd bekritiseerd over mijn uitlatingen in een interview en op social media. In mijn ogen werden er non argumenten gebuikt en werd er hoofdzakelijk gecommuniceerd vanuit emotie (hetgeen de club juist vaak de supporters kwalijk neemt). Ik heb in deze vergadering bewust nauwelijks gereageerd, omdat je dan in een geschreeuw tegen elkaar beland, maar na deze vergadering was ik echt even gebroken omdat ik er tot dan toe op volledig vrijwillige basis naast een eigen drukke baan veel tijd en energie in had gestoken om er echt iets van te maken en mijn mede bestuursleden zich alleen focusten op in hun ogen kritische uitlatingen ipv zich te richten op de inspanningen die hebben geleid tot de noodzakelijke groei van Het legioen. Zelf ben ik nog steeds van mening dat ik nooit ernstige kritiek heb geuit over beleidszaken en Het Legioen altijd en overal positief heb uitgedragen. Journalisten die in mijn tweets gingen zoeken naar kritiek, konden zelfs niets vinden.

Uiteindelijk komen we toch terecht bij de vragen over je ontslag en het inmiddels beruchte media-protocol. Wie kwam daar voor het eerst mee, en waarom?

Uiteindelijk bleek dat ik op sommige punten een afwijkende mening had dan mijn medebestuurders en niet bang was voor mijn mening uit te komen. Ik was niet de beoogde spreekpop die ze wel hadden verwacht en de geboden extra’s die bij deze functie werden verstrekt hadden hierop bij mij ook geen invloed. Kortom in de volksmond: was ik niet vatbaar voor het zogenaamde “maasgebouw sausje”. Koevermans en van Well kwamen hier in een vergadering na een half jaar voor het eerst mee. Het mediaprotocol werd uiteindelijk opgesteld door Koevermans in samenwerking met Van Benthem.

Veel supporters vragen zich af of de BVO Feyenoord bij je aantreden de communicatie-restricties al had aangegeven?

Bij mijn aantreden zijn er geen enkele communicatierestricties aangegeven en was er voor bestuurders van Het legioen geen mediaprotocol aanwezig! In de 4 jaren waarin mijn voorganger actief was, was dit ook het geval en was er geen enkele sprake van een mediaprotocol.

Waarom heb je het zo hoog op laten lopen en ervoor gekozen het media-protocol niet te ondertekenen?

Sinds mijn start bij “Het Legioen” heb ik mij voor de volle 100% ingezet om er iets moois van te maken. Nu had ik als supportersvertegenwoordiger (door onder andere makkelijk bereikbaar en benaderbaar te zijn voor alle supporters en met veel supporters vanuit diverse geledingen in gesprek te gaan) een mening geformuleerd, mede gebaseerd op een breed gedragen geluid vanuit de supporters. Deze mening wijkt op sommige punten weleens af van mijn medebestuurders. Hierover kun je wat mij betreft prima goede afspraken maken. Om de geloofwaardigheid naar jezelf en de supporters te behouden kun je wat mij betreft niet verplicht stellen om 1 op 1 de mening van de club over te nemen.

Het doel van mijn openheid en bereikbaarheid (oa op twitter) was om meer inzage te geven in de werkzaamheden en om meer aandacht te krijgen voor “Het Legioen”. Dit is zeker gelukt, mede omdat ik me hierover ten allen tijden positief heb uitgelaten.

Door mij mede bestuurders werd een eigen geluid totaal niet getolereerd en werd er van mij geëist dat ik een mediaprotocol zou tekenen, wat inhoudt dat ik werkelijk al (!) mijn uitingen vooraf eerst moet laten goedkeuren door mijn mede bestuurders of de media-afdeling van de club. Zelfs als ik bijvoorbeeld het volgende zou willen tweeten: “Feyenoord heeft goed gespeeld vandaag” dan moest ik deze tweet eerst vooraf voorleggen aan mijn medebestuurders; in mijn ogen te belachelijk voor woorden en in de praktijk nauwelijks uitvoerbaar! Omdat ik hierdoor als supportersvertegenwoordiger volledig monddood zou worden gemaakt was ik van mening dat ik dit niet moest tekenen. Uiteraard was ik zeker wel bereid om goede afspraken te maken, maar de club hield was aan een volledige preventieve censuur. Om mijn gevoel over het tekenen van het mediaprotocol te toetsen heb ik de mening van de supporters hierover gevraagd en de reacties waren overweldigend en massaal werd er aangegeven dat ik het mediaprotocol (in de huidige staat waarin ik volledig monddood zou worden gemaakt) niet moest tekenen.

Was u de enige die dit contract moest ondertekenen over de controle van socialmedia? Zo nee, hadden andere mensen daar dan geen problemen mee?

Feyenoord heeft voor veel functies richtlijnen opgesteld hoe om te gaan met de media. Bij mijn aantreden was er voor mijn functie dus geen mediaprotocol opgesteld.

Gekke vraag: Ik vind het typisch dat Feyenoord jou heeft gevraagd een mediaprotocol te ondertekenen terwijl de club zelf waarschijnlijk de meest dramatische communicatie-afdeling van de complete voetbalwereld heeft. Wat vind jij daarvan?

Feyenoord is allergisch voor elke vorm van kritiek en kan hier niet mee omgaan. Het zou goed zijn als er in het Maasgebouw eens wat grote spiegels worden opgehangen. Van enige zelfreflectie is namelijk nauwelijks sprake. Dit zou een grote verbetering zijn. In mijn ogen is het huidige communicatiebeleid te beperkt en eenzijdig. Dit moet op vele punten sterk worden verbeterd. Maar allereerst moet de club dit ook gaan inzien, zolang de club ervan overtuigd is dat het huidige communicatiebeleid voldoende werkt, kom je nooit tot een noodzakelijke verbetering.

Van Meerveld: ''Feyenoord is allergisch voor kritiek''

Jouw ontslag viel in dezelfde week als het floppen van het stadionplan. Veel supporters hebben altijd het gevoel gehad (dankzij doorlopende negatieve uitspraken over renovatie) dat ‘men’ renovatie helemaal nooit wilde. Is dit toeval of geen toeval?

Men was in de gehele organisatie voor de volle 100% overtuigd van nieuwbouw (HNS). In mijn ogen kan dit leiden tot tunnelvisie, maar dat is weer een ander verhaal. Na het floppen van het HNS plan, mede door een zeer gebrekkige communicatie en het onvermogen om voldoende draagvlak voor het HNS plan te creëren, zijn de verkenners aangesteld. Toen de verkenners uiteindelijk concludeerden dat renovatie de enige optie was en het beste voor de club zou zijn, was het feitelijk onmogelijk dat dezelfde mensen (directie en RvC) die eerst 100% achter hun nieuwbouwplan stonden en aangaven dat nieuwbouw echt de enige optie was, ineens 180 graden zouden moeten draaien en vol voor renovatie moesten gaan. Elke buitenstaander had in deze casus op zijn klompen kunnen aanvoelen dat dit renovatietraject met deze mensen gedoemd was te mislukken. Nu dit uiteindelijk ook het geval is geweest, hebben we weer veel kostbare tijd en veel geld verloren en alles ten koste van de noodzakelijke vooruitgang van onze mooie club.

De eerste voorzitter die is gekozen (Mark van Beek) kwam op die positie door het manipuleren van de verkiezing door de club. Mark heeft nooit contact gehad met supporters en jarenlang gefungeerd als trekpop van Feyenoord. De tweede voorzitter werd gekozen door een eerlijke verkiezing, maar binnen een luttele periode ontslagen wegens een raar geschil. Hoe denk je dat de derde voorzitter gekozen gaat worden? Gevoelsmatig; denk jij dat er ooit nog een eerlijke verkiezing komt?

Persoonlijk vind ik dat Feyenoord een groot risico mbt het Legioen heeft genomen door het zo hard te spelen met het mediaprotocol. Zij waren in de veronderstelling dat ik uiteindelijk toch akkoord zou gaan, omdat meestal de geboden extra’s de doorslag zouden geven en uiteindelijk iedereen zich monddood laat maken. Het Legioen heeft flinke reputatieschade opgelopen en de nieuwe kandidaten zullen beginnen met een achterstand hetgeen ik erg vervelend vind voor hen, maar ook voor de club. De verantwoordelijken hiervoor zijn mijn medebestuursleden die mij liever zsm wilden lozen omdat ik a) geen mediaprotocol wilde tekenen en b) een advies van de VvF inzake de verkiezing van de supportersvertegenwoordiger binnen de St Continuïteit naast me neer heb gelegd. Met dit in het achterhoofd verwacht ik dat Feyenoord tot een zeer sterke screening zal overgaan voor de nieuwe bestuurskandidaten vanuit de supporters voor het Legioen. Hiermee zullen ze willen uitsluiten dat het nieuwe bestuurslid er een eigen mening op nahoudt. Mijn medebestuurders hebben helaas aangetoond dat zij meer waarde hechten aan een bestuurder vanuit de supporters die de functie puur ceremonieel invult, 1 op 1 hun mening overneemt en bij voorkeur niets communiceert ipv een bestuurder die zich volledig inzet om er iets van te maken, maar die zich niet laat misbruiken als spreekpop.

Feyenoord is nu dus opzoek naar een nieuwe voorzitter voor de supportersclub Het Legioen. Welke adviezen wil je hem meegeven?

Ik wens de nieuwe bestuurder oprecht heel veel succes. Probeer (binnen de mogelijkheden) zoveel mogelijk voor supporters te betekenen en maak iets moois van het Legioen. Zelf ben ik ervan overtuigd dat er nog meer uit te halen valt, maar niet op de huidige weg die Feyenoord is ingeslagen.

Als je het allemaal over kon doen, zou je dan dingen anders doen?

Ik heb de dingen gedaan zoals ik ze wilde doen, ben open en eerlijk geweest met de insteek er het beste voor de club en supporters uit te halen. Ik heb mijn eigen principes niet verloochend en kan iedereen recht in de ogen kijken.

Waar heb je spijt van?

Ik ben dicht bij mezelf gebleven en heb nergens echt spijt van. Het enige wat achteraf gezien misschien zonde is geweest, is dat ik veel kostbare tijd heb gestoken in een samenwerking met 2 medebestuurders die uiteindelijk andere prioriteiten bleken te hebben. Hun voornaamste doel was helaas niet het beste halen uit het Legioen.

Waar heb je jezelf het meest over verbaasd de afgelopen twee jaar?

Heel veel dingen waaronder het ontbreken van een duidelijke visie, maar het meest over het gebrek aan enige zelfreflectie bij de clubleiding.

Afsluitend een mooie en bemoedigende vraag: Nu je tijd als voorzitter voorbij is; waarom zet je je niet in voor de FSV? Of heb je de aanbiedingen al op zak?

Als de FSV of de Feijenoorder gebruik zou willen maken van mijn diensten, dan sta ik daar zeker voor open. Ik wil me graag inzetten om op te komen voor de belangen van de supporters. In mijn ogen maken de supporters de club en zijn zij van onschatbare waarde! Dit wordt door de clubleiding helaas nog steeds ernstig onderschat. De supportersbelangen moeten ten allen tijden goed worden vertegenwoordigd en behartigd en in de relatie tussen de club en de supporters is op vele gebieden nog heel veel winst te behalen.

Lees meer over
Sven van Beek
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties