Feyenoord A1 met 1-2 onderuit in Klassieker

Feyenoord A1 heeft zijn openingswedstrijd in de kampioenspoule verloren van Ajax A1. In de mini-klassieker op Varkenoord werd het 1-2 voor de Amsterdammers. Feyenoord B1 kwam in zijn eerste competitieduel na de winterstop niet verder dan een 2-2 gelijkspel uit bij FC Volendam B1. Feyenoord B2 boekte een oefenzege op Quick Den Haag B1 (2-0). Feyenoord C1 delfde eveneens in eigen huis het onderspit tegen Ajax C1: 2-3. Feyenoord C2 begon de tweede seizoenshelft wél goed door met 5-0 te winnen van FC Groningen C2.

FEYENOORD A1 OPNIEUW ONDERUIT TEGEN AJAX
Feyenoord A1 heeft voor de derde keer dit seizoen zijn meerdere moeten erkennen in de A1 van Ajax. Op Varkenoord werd het 1-2 voor de bezoekers uit Amsterdam. Aan het begin van het seizoen was het duel om de Supercup al een prooi voor Ajax (3-2). Eind november waren de Rotterdammers in eigen huis kansloos tegen de aartsrivaal: 0-3. 'Maar waar de strijdlust me de vorige keer niet beviel, kan ik mijn ploeg daarover nu niets verwijten', aldus trainer Roy Makaay.

En aan kansen was er ditmaal ook geen gebrek. In het eerste halfuur, toen Feyenoord de bovenliggende partij was, kreeg de ploeg drie honderd procent mogelijkheden op de openingstreffer, maar alle drie werden ze niet benut. 'En tegen dit soort tegenstanders moeten er dan twee van in', wist Makaay. 'We verzuimden onszelf te belonen en hielpen hen tot overmaat van ramp in de 33ste minuut door een persoonlijke fout ook nog in het zadel.'

De 0-1 van Ajax, tegen de verhouding in, bleek het keerpunt. Feyenoord was het vervolgens tot de rust even helemaal kwijt, verloor in de tweede helft de grip op de wedstrijd en had moeite om druk te zetten op het sterke Ajax. In de 72ste minuut verdubbelden de Amsterdammers uit een corner hun voorsprong, opnieuw na zwak verdedigen. Makaay: 'Toen gingen we noodgedwongen één-op-één spelen en lieten zij eigenlijk na de nekslag uit te delen. Jari Schuurman maakte tien minuten voor tijd nog een prima goal, waardoor het toch nog spannend werd. Ik zag mijn ploeg knokken voor die 2-2, maar tot echte grote kansen leidde het niet meer.'

Zo eindigde de eerste wedstrijd in de kampioenspoule voor Feyenoord in mineur. 'Natuurlijk hoop je goed te beginnen, maar het is slechts één duel, er zijn er nog dertien te gaan', zo bleef Makaay nuchter. 'We moeten ons vooral vasthouden aan die goede eerste helft.'

Feyenoord A1 - Ajax A1 1-2
33' 0-1
72' 0-2
80' 1-2 Jari Schuurman

Opstelling Feyenoord A1: Miazek; Gronsveld, Van der Meer, Verdonk, James; Hamer (60' De Vos), Nieuwkoop, Schuurman; Klooster (46' Van der Struis), Idrissi en Slabbekoorn (72' Van Eijk).

FEYENOORD B1 SLIKT LATE GELIJKMAKER
Feyenoord B1 moest in zijn eerste duel in de kampioenspoule genoegen nemen met een punt op bezoek bij FC Volendam B1. De Rotterdammers leken op vrijdagavond een tijdlang met de overwinning aan de haal te gaan, maar incasseerden in de blessuretijd uit een corner toch nog een tegentreffer: 2-2. 'Een domper natuurlijk', aldus trainer Cor Adriaanse. 'Maar over de hele wedstrijd gezien was het de juiste uitslag.'

In de eerste helft was de thuisploeg namelijk de bovenliggende partij. Feyenoord gaf de Volendammers te veel ruimte om op te bouwen. Dat resulteerde na 20 minuten in de openingstreffer van Volendam. Na de pauze kantelde het duel. Volendam werd beter vastgezet, kwam amper meer aan opbouwen toe en Feyenoord kreeg kansen. Tien minuten na rust bracht Tarik Fagrach met een goede actie Nigel Robertha in stelling voor de gelijkmaker. Zes minuten later was het Tahith Chong die met een fraai afstandsschot in de verre hoek Feyenoord op 2-1 zette.

De drie punten leken binnen, maar Volendam kwam in de laatste minuut uit een corner toch nog op gelijke hoogte. Adriaanse: 'Bij corners moet je er met ziel en zaligheid voor zorgen dat jij die bal wegkopt. Dat gebeurde even niet en dat heeft ons twee punten gekost.' De trainer kon uiteindelijk wel leven met een gelijkspel. 'Volendam heeft een heel aardige ploeg, daar loop je niet zomaar overheen. Ook spelen we nu in de kampioenspoule, er zijn geen zwakke teams meer. We zullen elke wedstrijd aan de bak moeten.'

FC Volendam B1 - Feyenoord B1 2-2
20' 1-0
51' 1-1 Nigel Robertha
57' 1-2 Tahith Chong
80+1' 2-2

Opstelling Feyenoord B1: Ten Hove; Elmensdorp, Knoester, Smulder, De Sterke; Janga, Anez, Robertha; Toure, B2 (65' Reith, B2), Fagrach en Chong.

FEYENOORD B2 WINT OEFENDUEL MET QUICK DEN HAAG B1
Feyenoord B2 treedt pas over twee weken aan tegen AZ B2 in de eerste competitiewedstrijd na de winterstop. Genoeg tijd dus voor oefenduels. Zaterdag kwam Quick Den Haag B1 op bezoek en dat leverde geen problemen op voor de Rotterdammers: 2-0. Jordy Wehrmann maakte voor rust beide treffers. 'We hebben prima gespeeld, zeker in balbezit. Daarnaast hebben we ook geen blessures opgelopen', aldus een tevreden Marcel Koning.

De trainer zag zijn ploeg opnieuw winnen van een oudere ploeg. Vorige week werd Alphense Boys B1 in een oefenwedstrijd met dezelfde cijfers verslagen. Koning: 'Het is goed om te zien dat we tegen teams die een jaar ouder zijn niet in de problemen komen. Hopelijk kunnen we dit volhouden.' Feyenoord B2 dwong voor de winterstop een plek af bij de beste zes ploegen. Die zullen gaan uitmaken wie kampioen wordt.

Feyenoord B2 - Quick Den Haag B1 2-0
14' 1-0 Jordy Wehrmann
22' 2-0 Jordy Wehrmann

Opstelling Feyenoord B2: Evora; Reith, Van Wetten (68' Van den Ende), Blesgraaf, Van der Pluijm; Van Mullem, Wehrmann, De Roy van Zuydewijn; Bibuljica, Schippers en Kubilinskas (62' Toure).

FEYENOORD C1 NIPT TEN ONDER TEGEN AJAX C1
Feyenoord C1 zag in een knotsgekke mini-klassieker tegen Ajax C1 een sterke inhaalrace niet beloond worden met een punt. Na een 0-3 achterstand bij rust vochten de Rotterdammers zich op Varkenoord binnen tien minuten knap terug tot 2-3. De ploeg van trainer kreeg zelfs nog een penalty voor de 3-3, maar die werd gemist. Ook werd in de slotfase nog een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. 'Het zat allemaal niet mee,' zo zag assistent-trainer Etienne Shew-Atjon. 'We hadden zeker een gelijkspel verdiend.'

Bij rust zag het er niet naar uit dat het nog spannend zou worden. Feyenoord keek al na drie minuten tegen een achterstand aan door een fout van keeper Azar Ghennem. 'Daarna pakten we het voetballend gezien wel redelijk op, maar we hadden moeite om de opbouw bij Ajax te verstoren. We gaven iets te veel ruimte weg', aldus Shew-Atjon. De bezoekers waren buitengewoon effectief in de omschakeling. Tot tweemaal toe profiteerde Ajax van balverlies op het middenveld bij Feyenoord, waardoor er na 35 minuten spelen 0-3 op het scorebord stond. Het duel leek beslist.

Niets was minder waar. Een snelle goal na rust van Lion Kalentjev gaf de thuisploeg vertrouwen. In de 45ste minuut bracht Simon Loshi Feyenoord zelfs op 2-3, vlak nadat de aartsrivaal met tien man was komen te staan. Even later moest Ajax ook nog eens verder met negen man, na een overtreding op de doorgebroken Delpiero Reboe: penalty. De aanvaller besloot de strafschop zelf te nemen, maar hij miste. Vervolgens stokte de inhaalrace. Shew-Atjon: 'We hadden nog wel kansen op de 3-3, maar het was te veel pompen met lange ballen in plaats van via de zijkanten op te bouwen. Toch kunnen we hiermee verder. Aan het begin van het seizoen verloren we in de strijd om de Supercup nog kansloos met 4-0 van Ajax. De wedstrijd van toen is echt een verschil van dag en nacht met die van nu.'

Feyenoord C1 - Ajax C1 2-3
3' 0-1
20' 0-2
29' 0-3
36' 1-3 Lion Kalentjev
45' 2-3 Simon Loshi

Opstelling Feyenoord C1: Ghennem; Geertruida, Smeulers, De Kubber, Loshi; El Bouchatoui, Huijgen, Heijberg; Van Ewijk (60' Kokcu), Kalentjev en Amadin (36' Reboe).

FEYENOORD C2 REKENT AF MET FC GRONINGEN C2
Feyenoord C2 is de tweede seizoenshelft begonnen met een klinkende zege op FC Groningen C2. Op het terrein van VDL in Maassluis, waar het duel door de weersomstandigheden naartoe was verplaatst, werd het liefst 5-0. 'We scoren de laatste tijd heel gemakkelijk en we hadden zelfs nog wel meer goals kunnen maken', vond trainer Edwin de Graaf.

FC Groningen begon nochtans feller aan de wedstrijd. Het eerste doelpunt van Marouan Azarkan liet daardoor ook langer op zich wachten dan gewenst. Maar eenmaal op voorsprong gekomen, ging het wel beter draaien bij de thuisploeg. Het positiespel werd beter, het baltempo hoger en voor rust zorgde Wouter Burger nog voor de 2-0. Vlak na de pauze kreeg FC Groningen nog een grote kans op de aansluitingstreffer, maar die werd niet benut. Toen de 3-0 viel (opnieuw Burger), was het over.

Voor Feyenoord C2 betekende het alweer de negende competitiezege op een rij. De Graaf: 'Deze overwinning geeft vertrouwen. Maar volgende week moeten we naar AZ en een week later komt PSV op bezoek. Die ploegen schat ik hoger in dan Groningen. Na die duels krijgen we beter zicht op onze kansen in de kampioenspoule.'

Feyenoord C2 - FC Groningen C2 5-0
27' 1-0 Marouan Azarkan
30' 2-0 Wouter Burger
56' 3-0 Wouter Burger
60' 4-0 Splinter de Mooij
65' 5-0 Splinter de Mooij

Opstelling Feyenoord C2: Van den Berg; Hall, Hoogenboom, Burger, Den Haan (60' Bogarde, D1); De Mooij, Dijksteel (52' El Karbachi), Yates (42' Gündüz); Summerville (63' Van der Zeeuw, D1), Doesburg en Azarkan.