Verslag sfeeroverleg Varkenoord

Verslag sfeeroverleg Varkenoord

Niet alleen de elf op het veld, maar ook de meegereisde Feijenoorders waren gisteren in Eindhoven goed in vorm. Waar Feyenoord zich op het veld enkel kon verwijten de wedstrijd niet eerder te beslissen, daar liet het uitvak zich negentig minuten lang luidkeels horen. Ondersteund met vele vlaggen van Vereeniging De Feijenoorder. Al met al een mooie middag en direct het eerste resultaat van een overleg van donderdagavond jl.

Sfeeroverleg d.d. 10 april 2014

Donderdag kwamen op onze thuisbasis Varkenoord enkele tientallen Feijenoorders bijeen voor een sfeeroverleg. Geïnitieerd door Vereeniging De Feijenoorder, maar enkel mogelijk door de inbreng van de vele aanwezige Feijenoorders. Klasse en dank daarvoor.

Achtergrond
De laatste jaren zijn vele voornamelijk jonge Feijenoorders zich gaan verenigen in actieve (sfeer)groepen. Al deze groepen kennen een verschillende achtergrond en/of plaats in het stadion, maar de gemene deler moge duidelijk zijn: Feyenoord! Juist deze verschillende achtergronden en vakken in de Kuip vormen een grote kracht. In de Kuip namelijk niet één vak ergens in een hoek op de tweede ring dat zich laat horen, maar vol vuur meelevende supporters op alle tribunes.

Zoals Ronald de Boer (of was het zijn schoonvader Rob Cohen?) ooit eens zei: ‘in elk stadion zitten ergens in een hoekje wel een stel gekken, in de Kuip zitten ze werkelijk overal’. Of woorden van gelijke strekking. Hoewel hij het niet zo bedoeld heeft, is het een van de mooiste complimenten die het Legioen kan krijgen. Valt ons ’s avonds bij Studio Sport ook regelmatig op: waar in andere stadions beschaafd geklapt wordt na een doelpunt en het spel verder passief en zittend gevolgd wordt, zie je in de Kuip altijd overal rondom het veld supporters staan, meeleven en bij doelpunten vaak totale gekte. Mede mogelijk gemaakt door de parterretribunes langs alle zijden.

Visie
Afijn, terug naar donderdagavond. Voor zo’n zeventig Feijenoorders presenteerde een der bestuursleden van Vereeniging De Feijenoorder eerst onze sfeervisie. Over hoe wij onze doelstelling van het bevorderen van sfeer en saamhorigheid willen bereiken. In het kort: De Feijenoorder is zelf geen sfeergroep, maar tracht de actieve groepen en ‘losse’ Feijenoorders te ondersteunen door bijvoorbeeld het centraal inkopen van doeken, spuitbussen, vlaggen, het regelen van locaties voor voorbereiding en opslag, communicatie met de club, enzovoort.

Juist om deze ondersteuning beter te organiseren, hebben we er bij de laatste Algemene Ledenvergadering voor gekozen vertegenwoordigers van FRL en Vak W toe te voegen aan het bestuur. Zij zijn sindsdien verantwoordelijk voor de contacten met en afstemming tussen De Feijenoorder en deze -en andere- groepen. Zo is dit seizoen ook een positieve ontwikkeling zichtbaar op vak Y, met de groep Feijenoorders die zich daar verenigd heeft, zijn inmiddels ook goede contacten en samenwerking.

Praktisch
Na de visie volgde de praktische uitvoering hiervan. Vereeniging De Feijenoorder heeft -met dank aan haar trouwe leden en sponsoren- budget en daar kunnen alle groepen gebruik van maken mits voldaan wordt aan en aantal voorwaarden, zoals:

- Clubbelang voorop;
- Actie vooraf bekend (we willen weten waar we geld in steken);
- Afzender: Feijenoorders;
- Origineel.

Om een en ander goed te structureren zijn we op zoek naar Feijenoorders die hierbij kunnen en willen helpen. We zoeken:

- Beheerder inkoop: iemand die zo voordelig mogelijk doeken, spuitbussen, verf, et cetera inkoopt om sfeeracties te ondersteunen.
- Beheerder opslag: iemand die verantwoordelijkheid draagt voor het beheer van de voorraad en overzicht houdt over materialen die voorradig zijn of juist ingekocht moeten worden. Kan dezelfde persoon zijn als de beheerder inkoop.
- Beheerder werkplaats: we zijn op zoek naar een nieuwe werkplaats (zie ook verderop). Zodra deze ruimte geregeld is, zal een beheerder verantwoordelijk worden voor beschikbaarheid en organisatie van deze werkplaats.

Spreekt één van de bovenstaande rollen je aan? Neem dan via bestuur[ad]defeijenoorder.nl contact met ons op.

Bestand vrijwilligers
Tijdens het sfeeroverleg is een bestand opgebouwd van Feijenoorders die actief willen helpen bij het voorbereiden en uitvoeren van sfeeracties. Wil jij ook helpen met bijvoorbeeld het voor de wedstrijd neerleggen van vlaggen, ophangen van spandoeken, et cetera? Of wil je helpen met het maken van doeken en andere voorbereidingen? Stuur een mail met je naam, mailadres, telefoonnummer en relatienummer Feyenoord (dit in verband met het regelen van vroege toegang bij thuiswedstrijden) naar dez[ad]defeijenoorder.nl.

Als er acties voorbereid moeten worden, zullen we je benaderen voor hulp. Heb je zelf een leuk idee, maar niet de ervaring of contacten: laat het ook weten via bovenstaand mailadres.

Werkplaats
Zoals gemeld is er voor het voorbereiden van sfeeracties een nieuwe werkplaats nodig. Een grote ruimte waar doeken en vlaggen gemaakt kunnen worden. De huidige locatie zal tot het einde van dit seizoen beschikbaar blijven, maar na het seizoen zal de ruimte verhuurd worden. Daarom is De Feijenoorder op zoek naar een nieuwe locatie die moet voldoen aan een aantal eisen:

- Minimale ruimte 30 x 20 meter;
- Beschermd tegen wind en regen;
- Opslag van m.n. verf en doek mogelijk;
- In regio Rotterdam, liefst in of zo dicht mogelijk bij Rotterdam.

Ten slotte is het zeer belangrijk dat deze locatie enkel bekend is bij degenen die hier actief aan sfeeracties werken. We verzoeken je daarom te mailen naar bestuur[ad]defeijenoorder.nl als je een geschikte locatie weet, deel deze locatie verder niet via social media, het forum, of andere plaatsen waar meelezers actief zijn.

Tot slot
Tot slot nog een aantal andere zaken zoals donderdagavond besproken:

- Op ons forum -waar elk lid toegang toe heeft- wordt een apart gedeelte ingericht waar actieve sfeermakers zaken kunnen bespreken, afstemmen en organiseren.
- In het kader van Geen Woorden Maar Daden gaan onze vlaggen zondag al mee naar Eindhoven. Iedereen wordt gevraagd deze na afloop te verzamelen en weer netjes mee terug te nemen naar Rotterdam.
- Aan de aanwezige vertegenwoordigers van Feyenoord is gevraagd of voor thuiswedstrijden meer opzwepende muziek en ook meer oude Feyenoord-liederen gedraaid kunnen worden. Zij gaan hier achteraan.
- Voor de start van het volgende seizoen zal er weer een bijeenkomst georganiseerd worden.

Op het forum is inmiddels een topic geopend over het overleg van donderdagavond. Hier kunnen aanwezigen hun reactie geven en zij die verhinderd waren alsnog actief bijdragen aan dit onderwerp.

Zoals gezegd hebben we gisteren in Eindhoven al het eerst resultaat van het overleg gezien. Een groot deel van de bij het overleg aanwezige Feijenoorders reisden in dezelfde coupé af naar Eindhoven, stond in het uitvak bij elkaar en heeft zich negentig minuten laten horen, gretig gevolgd door de rest van het uitvak. De door De Feijenoorder meegenomen vlaggen ondersteunden deze goed sfeer. Wij danken iedereen voor de inzet en hulp, met name ook voor het weer netjes verzamelen van de vlaggen na afloop.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties