Column: Ook Legioen lijkt een slapende reus

Column: Ook Legioen lijkt een slapende reus

Het kan zijn dat ik vroeger de wedstrijden in de Kuip op een andere manier beleefde, zeker in de jaren (vanaf 1975) dat ik als kind naar de Kuip ging. En toch heb ik sterk de indruk dat de sfeer in ons stadion - veel geprezen en gehyped - de afgelopen jaren toch behoorlijk is teruggelopen. Voor mijn gevoel kwam er in die jaren, waarin de Kuip lang niet altijd vol was (!), veel meer geluid uit de duizend kelen!

Ondanks de vele pogingen van diverse supportersgroepen blijft het vaak toch opvallend stil in hét voetbalstadion van Nederland. Afgelopen zondag tegen Go Ahead Eagles waren alle ingrediënten aanwezig om er een mooie, sfeervolle wedstrijd van te maken. Een vol uitvak, prachtig weer, een goed spelend Feyenoord en vijf doelpunten. Toch bleef het lang erg stil in de Kuip.

Pas na de 3-0 ontwaakten er wat mensen die zich spontaan afvroegen of de mensen in een nabijgelegen vak toevallig (ook) uit Rotterdam kwamen. Deze vroegen zichzelf op hun beurt dan weer af of ze dat niet konden horen. Na deze doldwaze vijf minuten werd het weer stil. De wave kwam nog even voorbij (30x), waarbij wij ons op het vak verwonderd afvroegen af wij nu ook al eigenaar waren geworden van een heuse capo (man met witte jas op vakkie Y). Dit bleek achteraf gelukkig te gaan om de begeleider van de Sophia kinderen, die deze mooie/onvergetelijke dag nog iets mooier wilde maken voor deze kinderen. Gevalletje iets te snel geoordeeld dus. Achteraf alsnog respect voor deze man.

Lexie werd Oranje in geschreeuwd, er werd nog even gesprongen op ‘wie niet springt die is een jood’ en klaar was het weer. Overigens, ik kan er nog iets van begrijpen wanneer we tegen hunnie spelen, maar dat zingen en springen op dit deuntje tegen een willekeurige middenmoter snijdt wat mij betreft weinig hout. Geldt trouwens ook voor dat ‘Lexie gaat op Jodenjacht’.

Tussendoor werden wij vanuit het uitvak toegezongen met ‘ajax-publiek’ en ‘het legioen is met pensioen.’ Wij vonden het allemaal prima, maar vooral dat ‘ajax-publiek’ ging bij mij door merg en been. Veel dieper kan je niet gekwetst worden. In het ‘legioen is met pensioen gedeelte’ zit helaas wel een kern van waarheid. Waar Feyenoord al jaren als eens slapende reus wordt gezien lijkt dat inmiddels ook over te slaan op het legioen.

Juist wat ons Feyenoord zo uniek maakt, de combinatie van de Kuip en het fanatieke legioen die als geen ander in staat is die Kuip te laten ontploffen, dat mag nooit verloren gaan. Die Kuip in volledige extase heb ik dit jaar helaas maar één keer mogen meemaken, thuis tegen Kuban. Toen stond de Kuip echt in vuur en vlam: zoals het hoort en dat ook al ruim vóór de wedstrijd !

Ook zo’n punt, voorheen liep de Kuip zeker voor topwedstrijden al uren voor het begin van de wedstrijd vol en ontstond er met name op de Noordzijde al een lekkere sfeer die naarmate de wedstrijd dichterbij kwam uitgroeide tot een kolkende Kuip. Wanneer nu de tegenstander het veld opkomt voor de warming-up zitten er 15.000 met elkaar te keuvelen, weinig vijandigs aan. De rest van onze supporters komt om vijf voor half drie van Varkenoord, DHZ of een andere kroeg strompelend binnen. Even kijken of er nog gevoetbald wordt. Hier en daar wordt de wedstrijd dan ook weleens cynisch bestempeld als een hinderlijke onderbreking van een heerlijke PMDS.

Het absolute dieptepunt was toch wel de wedstrijd tegen onze gesnavelde vrienden. De wedstrijd van het jaar, altijd, op vele vlakken. Een wedstrijd waar wij toch minimaal moeten zorgen voor 2x45 minuten gekkenhuis, niets van dat alles. Met name de 2e helft speelde zich af in een doodstille Kuip, te gek voor woorden. Tuurlijk, onze spelers hebben ook geen enkele poging gedaan om de sfeer te laten ontploffen. Om onbegrijpelijke redenen hadden ze juist deze wedstrijd uitgekozen om er als schoothondjes bij te lopen. Maar toch, zo’n gelaten sfeer…

Wij, Feyenoorders, hebben in de jaren die achter ons liggen een mooie reputatie opgebouwd als de mooiste, trouwste, luidruchtigste, fanatiekste supporters van het land. Daar mogen we best trots op zijn. Het zou treurig zijn als we die reputatie ook nog zouden verliezen.

@FRGerardo

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties