\'Er komen al jaren goede lichtingen met jeugdspelers door\'

\'Er komen al jaren goede lichtingen met jeugdspelers door\'

Gertjan Verbeek neemt het zondag met AZ op tegen Feyenoord. De oefenmeester is onder de indruk van de wijze waarop de Rotterdammers zich momenteel manifesteren. "Ze maken nu optimaal gebruik van de nieuwe financiële situatie."

“Er komen al jaren goede lichtingen met jeugdspelers door”, citeert de clubsite de trainer. “Toen ik er trainer was, wist men bij Feyenoord dat ze drie of vier jaar moesten overbruggen. Ik zag Jordy Clasie voetballen als eerstejaars B-junior. Dat kleine ventje schoot ballen over vijftig meter moeiteloos op iemands stropdas. Heel knap. Alleen zijn lengte was een discussiepunt. Hij heeft op huurbasis bij Excelsior weten te profiteren van het werken met een goede trainer. Als Feyenoord het geld had, was Clasie echter nooit doorgebroken."

Feyenoord heeft volgens de AZ-trainer ook het voordeel van een omgeving waarin sprake is van minder hevige concurrentie. "Ze hebben ook een grote vijver om in te vissen, in de Randstad rondom Rotterdam. In Brabant is bijvoorbeeld minder talent aanwezig, waardoor er bij PSV veel Belgen in de jeugd spelen. Wij moeten concurreren met Ajax. Als er een jongen in onze jeugd uitblinkt, praat Ajax de volgende dag al met zijn ouders."

Verbeek moet het zondag stellen zonder de geblesseerden Aron Jóhannsson, Maarten Martens en Ali Messaoud en de geschorste Viktor Elm. "De kans is aanwezig dat Willie Overtoom de vervanger wordt van Elm. In de thuiswedstrijd tegen Feyenoord koos ik echter voor Steven Berghuis. Ook heb ik Celso Ortiz nog achter de hand.” Mikhail Rosheuvel is voor het duel in De Kuip toegevoegd aan de selectie.

AZ'er Adam Maher kwam woensdag nog in actie voor Oranje. Verbeek was te spreken over de prestatie van zijn speler. "Normaal vind ik vriendschappelijk voetbal moeilijk te beoordelen, want negen van de tien keer vind ik er niets aan door het lage niveau. Tegen Italië heb ik wel genoten, vanwege de intentie die Oranje had. Adam had daar een groot aandeel in. Zijn tegenstander Andrea Pirlo is een voetballer, geen slager. Daar rendeert Adam goed bij."

Lees meer over
Verbeek
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties