'Overal kreeg ik spelers mee in filosofie, behalve bij Feyenoord'

'Overal kreeg ik spelers mee in filosofie, behalve bij Feyenoord'

Het seizoen is nog vers, maar Gertjan Verbeek en AZ staan gedeeld aan kop in de eredivisie, met goed voetbal en een topfitte selectie. Onmiskenbaar een verdienste van de eigenzinnige, authentieke coach, die is uitgegroeid tot een onvergelijkbaar fenomeen in Nederland. 'Ik heb de mensen om me heen altijd achter mijn aanpak gekregen, behalve bij Feyenoord', zegt Verbeek in een groot interview in het AD.

Delegeren doet hij wel, maar niet altijd van harte. Toen zijn terreinknechten meldden dat het door de slechte drainage onmogelijk was extra gras bij het trainingsveld te creëren, pakte Verbeek zelf de riek. 'Zie je nou wel', bromde de trainer, nadat hij er feilloos in was geslaagd het overtollige water weg te sluizen.

Het levert onbetaalbare plaatjes en anekdotes op. In zijn Feyenoord-tijd verbouwde hij niet alleen het krachthonk en de kleedkamers, hij hielp op een dag ook bij het planten van de coniferen naast het trainingsveld. Oneindig veel kleur heeft de noeste vakman uit Jubbega, een onvergelijkbaar fenomeen in het Nederlandse voetbal inmiddels.

Vooral bij Feyenoord leidde zijn woeste imago al snel tot cynisme en hoongelach. 'Tarzan', werd hij gedoopt, nadat hij in de voorbereiding wel erg enthousiast voorop was gegaan in een survivaltocht. Makaay, Van Bronckhorst, De Cler, Timmer en Hofland hadden weinig met zijn filosofieën, die nogal hevig afweken van wat ze gewend waren. Eigenzinnig en compromisloos, verkeek Verbeek zich op het krachtenveld bij de gevallen topclub, zowel bij de ervaren spelers als bij zijn staf.

'Bij al mijn clubs kreeg ik de spelers mee in mijn filosofie en werkwijze, behalve bij Feyenoord', zei Verbeek daar deze week over. 'Als een deel van de groep er niet aan wil, en dat is hiërarchisch gezien ook nog het bepalende deel, krijg je de boel niet dezelfde kant op.'

Lees meer over
Verbeek
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties