Wie verdient de voorkeur op het middenveld? (poll)

Wie verdient de voorkeur op het middenveld? (poll)

Fredrik Aursnes kreeg de eerste weken na zijn komst de tijd om te wennen en te acclimatiseren bij Feyenoord. De Noorse middenvelder komt de laatste tijd steeds beter in zijn vorm en lijkt zich moeiteloos aan te passen aan het team van Arne Slot. Door de mindere vorm van Alireza Jahanbakhsh speelt Jens Toornstra nu rechtsbuiten, maar wie verdient de vaste voorkeur op het middenveld?

Rory de Groot, die de gehele jeugdopleiding van Feyenoord doorliep, is lovend over Aursnes. ''Ik ben natuurlijk de voorzitter van de Marcus Pedersen fanclub, maar ik ben inmiddels ook benoemd tot erelid van de fanclub van Aursnes'', begint De Groot bij Feyenoord TV. ''Wat een héérlijke voetballer is dat. Zijn handelingssnelheid is ontzettend hoog, wat betekent dat zijn pass-techniek ook heel goed is. Aan één aanname heeft hij genoeg. Hij heeft de technische vaardigheden om een bal te geven, maar hij heeft ook het overzicht. Daar is hij ontzettend snel in, één van de snelste spelers samen met Orkun Kökcü. Daarom vormen zij, dat zag je zondag ook, een ontzettend sterk duo. AZ had helemaal niks te vertellen op het middenveld.''

Toornstra vult de rechtsbuitenpositie, logischerwijs, anders in dan een klassieke buitenspeler. Dat heeft ook voordelen, vindt De Groot. ''Verdedigend gezien vangt hij de linksback van de tegenstander op. In balbezit levert het Feyenoord wel iets anders op dan wanneer het met een echte buitenspeler als Jahanbakhsh speelt. Dat is denk ik een bewuste keuze. De voornaamste reden is denk ik omdat Aursnes het echt afdwingt. Hij verdient echt een plek op het middenveld: Slot kan eigenlijk niet meer om hem heen. Toornstra komt in balbezit vaak naar binnen toe en dat zorgt er weer voor dat Pedersen in zijn kracht komt te spelen. Die heeft dan de hele rechterflank om te bestrijken. Dat is een extra wapen. Met Jahanbakhsh of Reiss Nelson op rechts heb je ook weer andere kwaliteiten, wat ook bleek in de slotfase bij de goal van Cyriel Dessers. Het geeft allemaal iets extra’s aan het team.''

Toornstra vs. Aursnes
De aanvoerder van Feyenoord kan op veel krediet rekenen van Slot. Het is dan ook geen toeval dat Toornstra in alle tien de Conference League wedstrijden (inclusief voorrondes) in de basis begon. Van de elf wedstrijden die de Rotterdammers in de Eredivisie speelden, begon de aanvoerder slechts één keer op de bank. Hij werd toen wel ingebracht als wisselspeler. In die elf wedstrijden in de competitie was Toornstra goed voor drie goals en één assist. Daarnaast is de middenvelder nauwelijks op grote fouten te betrappen tijdens een wedstrijd. Het contract van de aanvoerder loopt overigens deze zomer af, al hebben de eerste informele gesprekken over verlenging al wel plaatsgevonden.

Aursnes, die voor ongeveer vier ton overkwam van Molde FK, heeft in de competitie ook nog geen wedstrijd gemist. De Noor startte vijf keer in de basis, terwijl hij zes keer in het veld kwam als invaller. Verschillende analisten zien in Aursnes de opvolger van Karim El Ahmadi. Dat is een groot compliment. De middenvelder speelde ook alle groepsduels in de Conference League mee: twee als basisspeler en twee als invaller. Hij was tot nu tot goed voor één goal en één assist in het shirt van Feyenoord. Toch zijn de kwaliteiten van Aursnes moeilijk in statistieken uit te leggen; hij is vaak een tussenstation en versnelt het spel wanneer dat moet.

Omdat Jahanbakhsh nu genoegen moet nemen met een plek op de bank is er plaats voor beide middenvelders. Maar wie moet er sowieso op 'zes' spelen in het elftal?

Wie moet op 'zes' bij Feyenoord?
Lees meer over
Jens Toornstra
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties