Slavia dendert door in Tsjechië; Maccabi Haifa pakt prijs

Feyenoord treft komende donderdag in De Kuip een Slavia Praag in uitstekende vorm. Afgelopen weekend boekte Slavia - dat als enige club in Tsjechië nog ongeslagen is - een moeiteloze 4-1 overwinning. Ook de andere Conference League-tegenstanders Maccabi Haifa en Union Berlin konden drie punten bijschrijven.

Slavia Praag
Slavia Praag bekerde deze week verder na een midweekse zege op Velvary (2-4) en trof vervolgens in de competitie in eigen huis Hradec Kralove. Ook daar ging het al snel de goede kant op voor de komende tegenstander van Feyenoord. Jan Kuchta kon al na zeven minuten profiteren van een blunder van de doelman en kort voor rust werd het via een fraai afstandsschot van Daniel Samek ook nog 2-0.

In de tweede helft liep de score verder op dankzij opnieuw Kuchta en Ibrahim Traoré. Zij rondden twee uitstekende aanvallen - één uit open spel en één uit een cornervariant - af en zorgden daarmee dat er na zestig minuten een 4-0 tussenstand op het scorebord stond. De wedstrijd was al lang beslist, maar Slavia slaagde er niet in de nul te houden. In de extra tijd werd het door een van richting veranderd schot nog 4-1.

Toch deed Slavia goede zaken. Met zeven overwinningen en één gelijkspel in de eerste acht wedstrijden staat het op plek twee, met nog een wedstrijd tegoed. Ook in de Conference League is Slavia met een 3-1 zege op Union Berlin goed begonnen. Daarmee gaan de Tsjechen na het eerste duel aan kop in groep E en lijkt Feyenoord donderdag flink aan de bak te kunnen in de eigen Kuip.

Maccabi Haifa
Ook Maccabi Haifa heeft een goede week achter de rug. Dat begon al met het midweekse duel tegen een andere oude bekende van Feyenoord, Hapoel Beer Sheeva. De clubs namen het tegen elkaar op in de finale van de Toto Cup, het 'minder belangrijke' bekertoernooi in Israël. Na negentig minuten stond het 1-1 - Din David maakte vijf minuten voor tijd gelijk namens Maccabi - en dus kwam het op strafschoppen aan. Daarin trok de thuisploeg aan het langste eind en kon Maccabi Haifa zo een nationale prijs bijschrijven.

Vier dagen later kwam de ploeg weer in actie, dit keer in de competitie. Laagvlieger Maccabi Petach Tikva was in Haifa te gast, maar vertrok weer met lege handen. Bij rust kwam de thuisploeg al op voorsprong door een eigen doelpunt en die score werd na rust verdubbeld. Omer Atzili, die tegen Feyenoord niet fit was en negentig minuten op de bank zat, maakte de tweede treffer op aangeven van Tjaronn Chery. De 2-0 zege was de tweede competitieoverwinning van het seizoen; zo staat Maccabi Haifa na vier wedstrijden op plek vier met zeven punten.

Union Berlin
Union Berlin kon dit weekend eveneens de tweede overwinning van het seizoen vieren. In eigen huis trok de Europese tegenstander van Feyenoord pas heel laat een overwinning over de streep tegen Arminia Bielefeld. In de 88e minuut kon invaller Kevin Behrens na een goede voorbereidende actie van Nederlander Sheraldo Becker aannemen en uit de draai binnenschieten. Het betekende een 1-0 overwinning voor Union, dat daarmee naar plek acht klom in de Bundesliga. Na zes wedstrijden staat de ploeg nu op negen punten.