Mossou bezoekt Rotterdam en De Kuip: ''Hét voetbalstadion van Nederland''

Mossou bezoekt Rotterdam en De Kuip: ''Hét voetbalstadion van Nederland''

Sjoerd Mossou startte deze week het programma Ontdek de Eredivisie. De journalist reist daarin langs de meest bijzondere stadions van Nederland en hij begint uiteraard bij De Kuip in Rotterdam. Ook bezoekt Mossou oud-woningen van Ove Kindvall, Ernst Happel en Willem van Hanegem in de wijk Lombardijen en het Kralingen van Robin van Persie. Daarnaast komen Café 't Haantje en de Coolsingel nog langs.

Zoals gezegd begon de rondreis bij De Kuip. "Het beroemdste stadion van Nederland, hét voetbalstadion van Nederland, denk ik, maar ook het emotioneel meest beladen stadion van Nederland." In het stadion ontmoet de journalist fotograaf Willem de Kam. "Wat echt goed hieraan is, is dat je geen buiten meer ziet en dat door alle zichtlijnen je ogen gefocust worden richting het veld. Er bestaat gewoon niets meer omheen. Dat maakt alles veel intenser, denk ik."

In Café 't Haantje vertelt Mario Been over zijn eigen ervaringen met het ultieme Feyenoord-café en over een klaverjassende stamgast. "Ernst Happel woonde hier vlakbij en die kwam altijd in dit café om te kaarten. In die tijd was dat natuurlijk ongelofelijk: de trainer van Feyenoord kwam in een kroeg. Hij zat altijd te kaarten bij het raam, in het zicht." Meestal kaartte de trainer onder het genot van een gehaktbal en een cognac. "Ja, hij lustte wel wat."

Op de Coolsingel ontmoet Mossou Wilfried de Jong met wie herinneringen opgehaald worden aan de Europa Cup 1 zege in 1970 en het kampioenschap van 2017. De Jong was bij beide huldigingen aanwezig en nam in 2017 een duik in de fontein. "Een onbezonnen daad eigenlijk, maar dat doe je als Feyenoord één keer in de honderd jaar kampioen wordt", aldus De Jong. "De stad werd echt lamgelegd door het voetbal en de supporters. Het was op die dag zo ontzettend mooi en zonnig. Alles klopte. Ook die laatste wedstrijd van Kuyt. Het was een soort gelukzalig gevoel. Het was net of iedereen vakantie had op die dag."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties