MATCHDAY! Fortuna Sittard reist af naar De Kuip

Het is weer matchday! Feyenoord ontvangt vanmiddag Fortuna Sittard in de eigen Kuip. De Rotterdammers wonnen de midweekse inhaalwedstrijd tegen Heracles Almelo en stegen daardoor naar de tweede plaats. Doordat de koploper een dag later in actie kwam en won, moet Feyenoord ook vanmiddag weer winnen om de achterstand niet op te laten lopen. De ploeg van Arne Slot staat op één verliespunt achterstand op de koploper. De wedstrijd begint vanmiddag om 16:45 uur en is live te volgen via ESPN en via het liveblog op FR12.nl.

Vorm Feyenoord
De Rotterdammers wonnen met 2-1 van Heracles Almelo, maar daar deden ze zich misschien wel te kort mee. Feyenoord kwam al vroeg op voorsprong via een goal van Luis Sinisterra, maar daar stak de VAR een stokje voor. Bas Nijhuis, scheidsrechter van dienst, keurde de goal in eerste instantie goed. De videoscheidsrechter zag echter een overtreding van Alireza Jahanbakhsh in de aanloop naar het doelpunt. Nijhuis ging, na het bekijken van de beelden, mee in de beoordeling van de VAR. Daardoor moest Feyenoord weer van vooraf aan beginnen. Slechts drie minuten later maakte Sinan Bakis ook nog de 0-1 waardoor de Rotterdammers helemaal aan de bak moesten. In de extra tijd van de eerste helft maakte Sinisterra echter de gelijkmaker, alvorens hij in de zeventigste minuut de wedstrijd besliste: 2-1.

De eindstand zou zeggen dat het een lastige wedstrijd was voor de ploeg van Slot, maar de statistieken vertellen een ander verhaal. Feyenoord schoot 22 keer (waarvan twaalf op doel) en incasseerde vier schoten (waarvan twee op doel). Ook het balbezit was duidelijk in het voordeel van de Rotterdammers: 60%. Slot was in de rust wel geïrriteerd naar zijn spelers toe. ''Ik vond dat ze de eerste twintig minuten enorm slordig speelden en domme ballen verloren. En ze weten wat ik dom vind: dan heb ik het over keuzes die ze maken. Dan kom je ook nog 0-1 achter. Vanaf dat moment heb ik gezien dat ze goed zijn gaan spelen. Toen hebben we door goed te voetballen veel kansen gehad om in de eerste helft een voorsprong te hebben. Ik heb wel gezegd: dit kost heel veel kracht omdat je slecht aan de wedstrijd begint'', aldus de trainer die na afloop moest lachen om een opmerking die Sinisterra had gemaakt.

De Colombiaan gaf na de wedstrijd tijdens een interview aan dat Feyenoord er alles aan gaat doen om voor het kampioenschap te gaan. 'Blijven vechten' voor de eerste plaats waren zijn woorden. Slot moest lachen toen hij geconfronteerd werd met zijn uitspraken. ''Luis is een hele introverte jongen, die spreekt zich daar op de club heel weinig over uit. Je hoort hem eigenlijk überhaupt weinig. Dat hij dan zo'n uitspraak doet verbaast me eigenlijk wel een beetje. Dat vind ik niet echt bij hem passen qua persoonlijkheid.'' Toch is de opmerking van de Colombiaan niet zo gek gezien de vorm waarin Feyenoord verkeert. De Rotterdammers wonnen in de competitie vijf van de laatste zes wedstrijden. Als het over twee weken De Klassieker wint kan het rond de winterstop zelfs bovenaan staan. Het programma tot de winterstop is echter zwaar. Na vandaag neemt Feyenoord het nog op tegen FC Groningen-uit, FC Twente-uit (beker), Ajax-thuis en sc Heerenveen-uit.

De ploeg van Slot is misschien wel een van de fitste teams van de competitie en dat betaalt zich uit. Feyenoord kampt nauwelijks met blessuregevallen. Justin Bijlow is echter al drie wedstrijden afwezig. Ook de wedstrijd van vanmiddag lijkt aan hem voorbij te gaan. De keeper testte twee weken geleden positief op het coronavirus en moest daardoor in quarantaine. De keeper bleef kampen met klachten, die overigens wel mild waren. Dat gaf Slot vrijdag aan op de persconferentie. ''Het gaat beter met Justin, maar hij heeft nog altijd niet met de groep meegetraind. Hij is vrijdag wel naar buiten gegaan en heeft een stukje met Khalid (Benlahsen, de keeperstrainer, red.) getraind. Ik noemde het eerder deze week een race tegen de klok en dat is het eigenlijk nog steeds.''

Dat betekent dat Ofir Marciano weer in de basis begint. Ook Jahanbakhsh lijkt wederom in de basis te staan. Jens Toornstra heeft 'wat last' en begon daardoor tegen Heracles al op eigen verzoek op de bank. Dat lijkt ook morgen het geval te zijn.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord
Marciano; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Jahanbakhsh, Linssen, Sinisterra

Vorm Fortuna Sittard
Met Fortuna Sittard ontvangt Feyenoord de ploeg uit de Eredivisie die het slechtst in vorm is. De ploeg van Sjors Ultee, die daardoor logischerwijs flink onder druk staat, verloor alle vijf de laatste wedstrijden in de competitie. Er werd verloren van Go Ahead Eagles (4-3), PSV (1-4), Heracles Almelo (3-1), FC Groningen (1-4) en AZ (2-1). De laatste overwinning dateert alweer van 16 oktober, toen er thuis met 1-0 van SC Cambuur gewonnen werd. Fortuna Sittard is terug te vinden op de zeventiende plaats in de Eredivisie. Met één wedstrijd minder gespeeld heeft het drie punten meer dan hekkensluiter PEC Zwolle. De Limburgers missen vanmiddag nog altijd verdediger Roel Janssen. Hij is geschorst vanwege zijn rode kaart tegen FC Groningen. Mickaël Tirpan, die donderdag niet kon spelen in het met 2-1 verloren duel met AZ, is een twijfelgeval. De verwachting is dat Ben Rienstra weer aan de aftrap staat.