MATCHDAY! Feyenoord wacht stadsderby op Het Kasteel

MATCHDAY! Feyenoord wacht stadsderby op Het Kasteel

Het is weer matchday! Feyenoord gaat vanmiddag op bezoek bij Sparta op Het Kasteel voor de Rotterdamse derby. De ploeg van Arne Slot wil een belangrijke week, waarin ook Union Berlin (uit) en AZ (thuis) wachten, goed beginnen met een overwinning op de ploeg uit Spangen. De wedstrijd begint vanmiddag om 12:15 en is live te volgen via ESPN en via het liveblog op FR12.nl.

Vorm Feyenoord
De Rotterdammers wisten vorig weekend met 2-3 te winnen op bezoek bij SC Cambuur. Het was een zwaarbevochten overwinning, iets dat eigenlijk niet terug te zien was aan de statistieken van de wedstrijd. Feyenoord kwam tot twintig schoten waarvan vijf op doel, SC Cambuur schoot acht keer waarvan vier op doel. Ook het percentage balbezit was duidelijk in het voordeel van de Rotterdammers: 60%. De overwinning in Friesland was erg belangrijk. Niet alleen omdat Feyenoord na twee wedstrijden weer eens won in de Eredivisie, maar ook omdat concurrent PSV verloor en Feyenoord daardoor drie punten in kon lopen. De ploeg van Slot staat nu vierde, met negentien punten. Slechts zeven punten achter de koploper, die wel twee wedstrijden meer gespeeld heeft.

De twee doelpunten van SC Cambuur kwamen allebei uit een counter. "Volgens mij is het niet iets wat je structureel volhoudt", zei Slot na die wedstrijd tegenover ESPN over dergelijke wedstrijden. "Er zullen fases zijn, zoals bij PSV-uit, waarin we anderhalve kans krijgen en vier doelpunten maken. Zo heb je ook fases in een seizoen waarin je veel kansen krijgt en die niet allemaal binnenschiet. Het gaat ook niet zo blijven dat bijna elke kans van de tegenstander gepromoveerd wordt tot een goal", verzekerde Slot. "Zeker niet omdat wij de beste keeper van de Eredivisie hebben. Het gaat in golfbewegingen waardoor het ook nog wel anders gaat verlopen voor ons."

Slot kijkt uit naar de derby van vanmiddag, die hij zelf ook als speler heeft mogen meemaken. ''Ik heb hem inderdaad vanuit Sparta perspectief gespeeld. Ik heb wel meer derby's gespeeld en die zijn altijd bijzonder. Los dat het een derby is, is het voor ons gewoon weer heel belangrijk om de drie punten te behalen. Als je naar de ranglijst kijkt geldt dat voor Sparta ook. Dat derby gevoel leeft niet heel sterk moet ik eerlijk zeggen. Ik vind het een belangrijke wedstrijd.''

Feyenoord is voor het eerst dit seizoen volledig blessurevrij. Toch is nog niet iedereen wedstrijdfit. Mark Diemers is hersteld van zijn blessure maar zal pas tijdens de aankomende interlandperiode wedstrijdritme op gaan doen. Hetzelfde geldt voor Francesco Antonucci. Slot zal naar verwachting zijn gebruikelijke elf het veld in sturen op Het Kasteel. Dat betekent dat Alireza Jahanbakhsh, die tegen SC Cambuur nog 90 minuten op de bank zat, zijn rentree maakt in de basis.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord:
Bijlow; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Toornstra, Til, Kökcü; Jahanbakhsh, Linssen, Sinisterra

Vorm Sparta
Waar de ploeg van oud-Feyenoorder Henk Fraser het vorig seizoen tot de play-offs voor Europees voetbal schopte, verloopt dit seizoen vooralsnog uiterst teleurstellend. Sparta staat zeventiende, twee punten onder de degradatiestreep met één wedstrijd meer gespeeld dan Fortuna Sittard, dat zestiende staat. De Spangenaren wonnen dit seizoen pas één keer, met 3-1 van Fortuna Sittard. Die overwinning dateert echter alweer van 12 september. In de wedstrijden die volgden speelde Sparta drie keer gelijk en verloor het drie keer.

Fraser gebruikt 'wat opmerkingen die we hebben gehoord vanuit het Feyenoord-kamp' als motivatie voor zijn ploeg, erkende hij vrijdag op de persconferentie. ''Het zijn opmerkingen die ik begrijp, want zij zijn in vorm en wij hebben het zwaarder. De derby leeft. Niet overdreven, maar het is natuurlijk een mooie uitdaging. Deze is heel beladen voor onze supporters. Ik vind wel dat de spelers dat moeten weten.’’

De trainer hoopt dat Feyenoord niet waakt voor onderschatting. ''Ik hoop dat zij ervan uit gaan dat het heel makkelijk wordt, dan is het aan ons om het tegendeel te bewijzen'', vervolgt Fraser. ''Er zijn altijd mogelijkheden. We kunnen een goede organisatie neerzetten en de bereidheid is er. Alleen het balbezit is op dit moment niet goed genoeg. Daar brengen we te weinig, dus die kritiek is terecht. Kansen maken is het moeilijkste van het spelletje, ik zou me vooral zorgen maken als we geen bereidheid tonen."

Vermoedelijke opstelling Sparta:
Okoye; Jans, Vriends, Heylen, Pinto; Abels, Meijers, Masouras; Engels, Thy, Goudmijn

Historie
2020 – 2021 Sparta – Feyenoord 0-2 (0-1)
2017 – 2018 Sparta – Feyenoord 0-7 (0-4)

2016 – 2017 Sparta – Feyenoord 1-0 (1-0)
2009 – 2010 Sparta – Feyenoord 2-1 (0-1)
2008 – 2009 Sparta – Feyenoord 2-1 (1-1)

Wat gaan we doen vandaag?

Lees meer over
MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties