MATCHDAY! Feyenoord sluit eerste seizoenshelft af in Heerenveen

MATCHDAY! Feyenoord sluit eerste seizoenshelft af in Heerenveen

Het is weer matchday! Feyenoord sluit vanavond de eerste seizoenshelft af in Friesland met de wedstrijd tegen sc Heerenveen. De wedstrijd van vanavond is bepalend voor de gemoedstoestand waarmee de Rotterdammers de winterstop in gaan. Na een teleurstellende week – met de bekeruitschakeling in Enschede en de verloren Klassieker – is een overwinning op de Friezen meer dan welkom. De laatste wedstrijd van het kalenderjaar begint vanavond om 18:45 uur en is live te volgen via ESPN en via het liveblog op FR12.nl.

Vorm Feyenoord
De Rotterdammers hebben zoals gezegd geen lekkere week achter de rug. Precies zeven dagen geleden werd Feyenoord uitgeschakeld in het bekertoernooi door na verlenging te verliezen van FC Twente. Erg onterecht, maar wel een feit. Het vizier ging daarna op De Klassieker die door velen al maandenlang omcirkeld was op de agenda. De wedstrijd was er echter niet een om over naar huis te schrijven. De Rotterdammers gaven weinig kansen weg, maar creëerden zelf ook weinig tot niets. Na persoonlijke fouten van Jens Toornstra en Marcos Senesi zocht Feyenoord de kleedkamer op met een onnodige 0-1 achterstand.

Met de komst van Reiss Nelson, die inviel voor de geblesseerde Luis Sinisterra, nam Feyenoord meer initiatief en kwam het wat meer tot doelpogingen. Het was dezelfde Nelson die tien minuten voor tijd een domme penalty weggaf en Dusan Tadic daarmee in de gelegenheid bracht om de 0-2 binnen te schieten. Er werd in de hele wedstrijd slechts twee keer op goal geschoten (één voor Feyenoord en één voor Ajax). Hoewel het geen hoogstaande wedstrijd was van de Rotterdammers, blijven de dingen die wél goed gingen onbenoemd. Dat gaf trainer Arne Slot woensdag aan op de persconferentie.

''Je hebt natuurlijk een mening na de wedstrijd en dan komen er nog meer meningen overheen van allerlei andere mensen. Niet alleen daarom, maar dan kijk je de wedstrijd nog wel even terug om te kijken wat, als alle emotie eenmaal weg is, er precies gebeurd is. Ik deel de mening van de mensen dat het geen goede wedstrijd was. Maar de dingen die we wel heel goed gedaan hebben zijn onbenoemd gebleven. We hebben er namelijk voor gezorgd dat Ajax voor het eerst in zes jaar tijd maar één keer op doel heeft geschoten en dat was nog een penalty ook. Dat betekent dat we het zonder bal heel goed gedaan hebben.''

Daar waar Feyenoord in de periode oktober – november geweldig presteerde, lijkt het team van Slot nu wel toe te zijn aan de winterstop. Dat is ook terug te zien in de recente resultaten. Van de laatste vijf wedstrijden in de Eredivisie werden er twee gewonnen: Heracles Almelo- (2-1) en Fortuna Sittard-thuis (5-0). Verder werd er twee keer gelijkgespeeld: tegen FC Twente (0-0) en FC Groningen (1-1) en dus verloren van Ajax (0-2). Tussendoor werd er in de Conference League wel gemakkelijk afgerekend met Maccabi Haifa (2-1) maar ook verloren in het bekertoernooi van FC Twente (2-1 n.v.). Feyenoord staat nu derde, op drie punten achterstand van Ajax en op vier punten van PSV. Klik hier om de complete stand in de Eredivisie te bekijken.

Met de blessures van Gernot Trauner en Sinisterra, die er vanavond beiden niet bij zullen zijn, lijkt de winterstop dus precies op het goede moment te komen. Slot is het daar echter niet mee eens. ''We snakken niet naar de winterstop. Het is heel normaal als je wel eens één of twee blessures hebt, wat eigenlijk ook nog eens heel weinig is. Helemaal als je dat over zo’n lange periode bekijkt. We hebben wel eens vaker blessures gehad die we prima konden opvangen. In dit geval hebben we dan 'het geluk' dat er twee spelers geblesseerd zijn waar we uitstekende vervangers voor hebben. Dat is misschien niet op elke positie het geval, maar nu wel. Dat betekent wel dat we twee wisselmogelijkheden minder hebben. Dat is een consequentie van de keuzes die we hebben moeten maken.''

Trauner en Sinisterra zijn de enige blessuregevallen aan de kant van Feyenoord. Dat betekent dat Slot genoeg mogelijkheden heeft om de afwezigen op te vangen. Dat lijkt hij te gaan doen met Lutsharel Geertruida en Nelson. Het tweetal was in De Klassieker ook al de vervangers van de geblesseerden basisspelers. Verder lijkt Slot niets te veranderen aan zijn basiselftal.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord
Bijlow; Pedersen, Geertruida, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Toornstra, Linssen, Nelson

Vorm sc Heerenveen
De Friezen hebben, in tegenstelling tot Feyenoord, wel een goed weekend achter de rug. De derby van Friesland werd op bezoek bij SC Cambuur met 1-2 gewonnen. Die overwinning zorgde ervoor dat sc Heerenveen drie punten inliep op Cambuur, dat één plek hoger staat. De ploeg van trainer Johnny Jansen steekt in een goede vorm. Van de laatste vijf wedstrijden in de competitie werden er drie gewonnen (Willem II met 2-1, Heracles Almelo met 0-1 en SC Cambuur met 1-2). Daarnaast speelde het twee keer gelijk (PSV 1-1 en Sparta 0-0). Tussendoor werd er ook nog met 2-0 van De Treffers gewonnen in het bekertoernooi. SC Heerenveen staat negende in de competitie, op slechts drie punten achterstand van plek zeven wat aan het einde van het seizoen genoeg zou zijn om deel te nemen aan de play-offs om Europees voetbal.

Hoewel er afgelopen weekend een klein feestje werd gevierd, staat het vizier alweer op de wedstrijd van vanavond. ''Ik moet zeggen dat ik geen moeite heb gehad om direct door te schakelen naar deze wedstrijd'', gaf Jansen gisteren aan op de persconferentie. ''En ik heb ook niet het gevoel dat dit in de staf of spelersgroep anders is. Wij leven altijd van wedstrijd naar wedstrijd en ook dit is weer een affiche waar we ons goed willen verkopen.'' Feyenoord was in de thuiswedstrijd tegen de Friezen met 3-1 te sterk. ''Ze hebben dit seizoen laten zien gewoon goed te kunnen voetballen en spelen met een enorme drive. Wij willen aan de bal graag beter worden, maar als dat morgen niet kan zal het misschien wat opportunistischer moeten. Ik hoop echt op een hele mooie pot'', aldus Jansen.

SC Heerenveen mist vanavond de al langer geblesseerden Pawel Bochniewicz en Erwin Mulder. Laatstgenoemde heeft, net als Lucas Woudenberg en Sven van Beek, een verleden bij Feyenoord.

Vermoedelijke opstelling sc Heerenveen
Mous; Van Ewijk, Van Beek, Bakker, Kaib; Madsen; Halilovic; Musaba, J. Veerman, De Jong; H. Veerman

Historie
2020 – 2021 sc Heerenveen – Feyenoord 3-0 (2-0)
2019 – 2020 sc Heerenveen – Feyenoord 1-1 (0-1)
2018 – 2019 sc Heerenveen – Feyenoord 3-5 (0-3)
2017 – 2018 sc Heerenveen – Feyenoord 2-3 (0-2)
2016 – 2017 sc Heerenveen – Feyenoord 1-2 (1-0)

Wat gaan we doen vandaag?

Lees meer over
MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties