MATCHDAY! Feyenoord op jacht naar Europese overwintering in Praag

MATCHDAY! Feyenoord op jacht naar Europese overwintering in Praag

Het is weer matchday! Feyenoord gaat vanavond in Praag op jacht naar de eerste Europese overwintering sinds 2015. Er moet minimaal gelijkgespeeld worden in Tsjechië. Als dat gebeurt is Feyenoord groepswinnaar van Groep E in de Conference League en is de thuiswedstrijd tegen Maccabi Haifa FC slechts een formaliteit. De wedstrijd begint vanavond om 18:45 uur en is live te volgen via ESPN, Veronica en via het liveblog op FR12.nl.

Vorm Feyenoord
De Rotterdammers konden dit weekend energie sparen, want in een lege Kuip werd in de eerste 35 minuten al afgerekend met hekkensluiter PEC Zwolle. Feyenoord nam na rust dan ook gas terug en speelde de wedstrijd zakelijk uit. Die vroege comfortabele voorsprong gaf Arne Slot de gelegenheid om wat vaste basisspelers naar de kant te halen en rust te geven. Bryan Linssen, Jens Toornstra, Marcus Pedersen, Guus Til en Luis Sinisterra konden een half uurtje eerder gaan douchen. Daardoor konden Cyriel Dessers, Alireza Jahanbakhsh, Lutsharel Geertruida, Joao Teixeira en Reiss Nelson de laatste fase van de wedstrijd gebruiken om Slot te overtuigen van hun kwaliteiten.

De overwinning tegen PEC Zwolle was belangrijk. De concurrenten, Ajax en PSV, wonnen hun wedstrijden ook en dat betekende dus dat het gat op de twee koplopers slechts twee punten blijft. Feyenoord heeft wel nog één wedstrijd tegoed. Terug naar de Conference League, waar de Rotterdammers bovenaan in de groep staan: Feyenoord staat vier punten voor op SK Slavia Praag en zes punten voor op Maccabi Haifa FC. Een gelijkspel is vanavond dus genoeg voor groepswinst.

Dat de ploeg van Slot nu deze uitgangspositie geniet, is in grote mate te danken aan de oefenmeester zelf. Slot blijft zelf echter nuchter onder de aanstaande Europese overwintering. ''Een aantal maanden geleden waren we nog dolblij dat we überhaupt de groepsfase haalden'', begon Slot gisterenavond op de persconferentie. ''Dat we er nu zo voor staan, dat we ons kunnen plaatsen, is heel mooi en als dat lukt door eerste te worden zou dat nog mooier zijn. We zijn pas een paar maanden onderweg met elkaar, maar waar we nu staan is niet onterecht.'' Ook Til wil niet voor een gelijkspel gaan en verwacht een getergd SK Slavia Praag. ''Winst moet altijd het doel zijn. Zij konden in de eerste helft in De Kuip niet mee in ons tempo. In de tweede helft deden ze het een stuk beter en maakten ze het ons moeilijk. Of wij een getergd Slavia verwachten? Zeker, want zij moeten ook winnen.''

Behalve Justin Bijlow, die positief getest is op het coronavirus, is iedereen fit en erbij vanavond. Slot gaat zeer waarschijnlijk kiezen voor zijn favoriete basiselftal. Dat betekent dat Fredrik Aursnes weer speelt.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord:
Marciano; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Toornstra, Linssen, Sinisterra

Vorm SK Slavia Praag
De Tsjechen hadden dit weekend ook geen kind aan de tegenstander in de competitie. FK Jablonec werd thuis met 5-0 verslagen. Die tegenstander speelt ook in de Conference League en is vanavond de tegenstander van AZ. Slavia won de vorige competitiewedstrijd ook al met 5-0 en heeft met de overwinning van dit weekend de koppositie verstevigd. De Tsjechen staan drie punten voor op de nummer twee en drie van de competitie. Die plek zou aan het einde van het seizoen goed zijn voor kwalificatie voor de Champions League.

De ploeg van trainer Jindrich Trpisovsky moét vanavond winnen om nog kansen te maken op de volgende ronde. Feyenoord kan dus een gemotiveerd Slavia verwachten, dat ook revanche wil nemen voor de verloren heenwedstrijd. ''Ik denk dat onze prestatie vanavond honderd procent beter zal zijn'', vertelde de Tsjechische coach. ''We zullen ons eigen spel spelen en Feyenoord onze wil opleggen. Het viel me op dat Feyenoord in uitwedstrijden wat anders speelt. Ze willen ruimte laten zodat ze zelf kunnen counteren, ze spelen dan achterin compacter. De cijfers over de langere termijn benadrukken dat morgen twee offensieve teams tegenover elkaar staan, maar we zullen op moeten letten voor counters.''

Vermoedelijke opstelling SK Slavia Praag:
Mandous; Bah, Ousou, Holes, Masopust; Sevcik, Traore; Ekpai, Stanciu, Dorley; Tecl

Programma Groep E
18:45 | SK Slavia Praag – Feyenoord
18:45 | Maccabi Haifa FC – Union Berlin

Stand Groep E
1. Feyenoord 4 – 10
2. SK Slavia Praag 4 – 6
3. Maccabi Haifa FC 4 – 4
4. Union Berlin 4 – 3

Wat gaan we doen vandaag?

Lees meer over
MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties