MATCHDAY! Feyenoord hervat competitie tegen Vitesse

MATCHDAY! Feyenoord hervat competitie tegen Vitesse

Het is eindelijk weer matchday! Na een winterstop die eeuwen leek te duren hervat Feyenoord de competitie vanavond met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. De Rotterdammers kenden een zeer rommelige voorbereiding op de tweede seizoenshelft door meerdere coronabesmettingen, maar dat mag de ploeg van Arne Slot er niet van weerhouden om de tweede seizoenshelft goed te beginnen. De wedstrijd begint vanavond om 20:00 uur en is live te volgen via ESPN en via het liveblog op FR12.nl.

Vorm Feyenoord
De Rotterdammers hadden liever een andere voorbereiding op de tweede seizoenshelft gehad. Meerdere spelers kwamen met een coronabesmetting terug van vakantie en Slot moest in quarantaine door een positieve test in de thuissituatie. Dat zorgde ervoor dat Feyenoord het trainingskamp in Marbella af moest blazen. Het was in eerste instantie nog de bedoeling om het team speciaal voor de oefenwedstrijd tegen Club Brugge over te vliegen, maar daar zag de club van af. Het werd uiteindelijk een oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle op Varkenoord, die overigens wel met 3-1 werd gewonnen.

Feyenoord ging bijna met een slecht gevoel de winterstop in, totdat sc Heerenveen simpel werd weggezet en met 0-3 werd verslagen. Door een gelijkspel tegen FC Groningen (1-1) en de verloren Klassieker (0-2) was die overwinning meer dan welkom. Van de laatste vijf wedstrijden voor de feestdagen werden er ook nog twee gewonnen: Heracles Almelo-thuis (2-1) en Fortuna Sittard-thuis (5-0). Door de twee wedstrijden zonder winst werd de ranglijst iets veranderd: Feyenoord staat nu op vier punten achterstand op koploper PSV en drie punten op Ajax.

Dat een vlekkeloze voorbereiding optimaler was geweest, beaamt Slot. Dat betekent echter niet dat er niets positiefs uit de situatie kan worden gehaald. ''De voorbereiding was rommelig, maar ik zie daar juist ook een kans in omdat ik denk dat de komende weken en maanden allemaal rommelig zullen zijn. Met name de eerste week van onze voorbereiding was niet optimaal. We zeiden op het laatste moment het trainingskamp af en toen moesten we ook de wedstrijd tegen Club Brugge laten schieten. Dan is de trainer er ook een aantal dagen niet bij en een aantal spelers wordt positief getest'', zei Slot gisteren op de persconferentie. ''Ik heb ook tegen de jongens gezegd dat het een goede ervaring is dat we dit in de eerste week meteen hebben, want ik denk niet dat het de laatste week is waarbij we met dit soort veranderende omstandigheden te maken hebben.''

Met Vitesse treft Feyenoord vanavond de ploeg van wie het eerder dit seizoen nog met 2-1 verloor. Daar deden de Rotterdammers zich destijds tekort mee, maar die nederlaag kwam niet in de laatste plaats door het constante tijdrekken van de Arnhemmers. Slot neemt ze dat niet kwalijk en looft de tegenstander van vanavond. ''Dat zijn trucjes die niet alleen Vitesse toepast als ze voorstaan, heel veel clubs doen dat. Dat kan je ze ook helemaal niet verwijten. Vooral de manier waarop ze ons bespeelden was interessant. Daar moeten we vanavond klaar voor zijn en dat is niet eens zo makkelijk; heel veel teams hebben het dit seizoen lastig tegen Vitesse. Ik vind het ontzettend knap dat ze, gezien de poule waarin ze zaten, Europees zijn overwinterd. Misschien mede door de omstandigheden van Tottenham, maar het is een hele knappe prestatie. Dat zegt ook iets over de kwaliteiten van Vitesse.''

Luis Sinisterra en Gernot Trauner raakten aan het einde van de eerste seizoenshelft geblesseerd en miste de rest van de wedstrijden. Sinisterra is er ook vanavond nog niet bij, Trauner wel. De Oostenrijker maakte zijn rentree in de basis al in de oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle. Reiss Nelson is de logische vervanger van Sinisterra; Jens Toornstra lijkt de rechterflank te bespelen. Verder is de verwachting dat Slot niet verrast.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord
Bijlow; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Toornstra, Linssen, Nelson

Vorm Vitesse
Feyenoord en Vitesse waren deze week onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Niet zozeer door de wedstrijd van vanavond, maar door de mogelijke overgang van Riechedly Bazoer. De verdediger annex middenvelder moest deze winter nog overkomen van Vitesse, maar een akkoord is nu heel ver weg. Slot liet gisteren op de persconferentie de woorden ''nóg niet rond'' regelmatig vallen, wat wellicht betekent dat er deze winter nog een nieuwe poging wordt ondernomen. Zo niet, dan lijken de Rotterdammers het deze zomer weer opnieuw te moeten gaan proberen: Bazoer is dan transfervrij.

Terug naar de wedstrijd van vanavond. De Arnhemmers zijn 'the best of the rest' in de Eredivisie en zijn terug te vinden op de vierde plaats. Vitesse heeft zes punten minder dan Feyenoord en was ook vóór de winterstop bezig aan een uitstekende reeks. Van de laatste vijf wedstrijden werden er drie gewonnen: SC Cambuur-uit (1-6), Heracles Almelo-thuis (2-1) en PEC Zwolle-thuis (1-0). De overige twee wedstrijden werden gelijkgespeeld tegen AZ (0-0) en Sparta (2-2). Daarnaast won Vitesse dus het thuisduel tegen Feyenoord (2-1).

Trainer Thomas Letsch kijkt uit naar de wedstrijd van vanavond. ''We hebben er alles aan gedaan om ons zo goed mogelijk voor te bereiden en zijn klaar voor de hervatting. Fysiek staat de groep er nog steeds goed voor. We hebben hard getraind omdat we fris moeten zijn voor de drukke serie die eraan komt.'' De trainer beschouwt Feyenoord als één van de topploegen in Nederland. ''Het is altijd mooi om ertegen te spelen. Het is een sterke ploeg, met veel kwaliteit. Maar we doen het altijd goed tegen Feyenoord.''

Dat laatste is helaas waar. Vitesse is de laatste vijf wedstrijden tegen de Rotterdammers ongeslagen gebleven: drie gelijkspellen en twee overwinningen. Dit is de langstlopende actieve reeks zonder zege voor Feyenoord tegen één specifieke club in de Eredivisie. Daar moet vanavond dus verandering in komen. Feyenoord-target Bazoer staat vanavond gewoon in de basis bij Vitesse. Verder lijkt ook Letsch niet veel te verrassen.

Vermoedelijke opstelling Vitesse
Houwen; Doekhi, Bazoer, Rasmussen; Dasa, Bero, Tronstad, Wittek; Huisman; Fredriksen, Openda

Historie
2020 – 2021 Feyenoord – Vitesse 0-0 (0-0)
2018 – 2019 Feyenoord – Vitesse 2-1 (0-1)
2017 – 2018 Feyenoord – Vitesse 1-0 (1-0)
2016 – 2017 Feyenoord – Vitesse 3-1 (2-1)
2015 – 2016 Feyenoord – Vitesse 2-0 (0-0)

Wat gaan we doen vandaag?

Lees meer over
MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties