MATCHDAY! Feyenoord begint bekerseizoen in Enschede

MATCHDAY! Feyenoord begint bekerseizoen in Enschede

Het is weer matchday! Feyenoord begint het bekerseizoen vanavond in Enschede op bezoek bij FC Twente. De Rotterdammers namen het drie weken geleden ook al op tegen de ploeg van Ron Jans en dat eindigde in een bloedeloos gelijkspel (0-0). Feyenoord was destijds de bovenliggende partij, maar tot grote kansen kwam het niet. We hoeven vanavond in ieder geval niet bang te zijn voor dezelfde uitslag: bij een eventuele gelijke stand na negentig minuten wacht een verlenging en eventueel strafschoppen. De wedstrijd begint vanavond om 18:00 uur en is live te volgen via ESPN en via het liveblog op FR12.nl.

Vorm Feyenoord
De ploeg van trainer Arne Slot is al sinds 3 oktober ongeslagen in de competitie en in Europa. Door die fantastische reeks doet Feyenoord mee om de bovenste plekken in de competitie. Hoewel het afgelopen weekend afzakte naar de derde plek, liep het wel één punt in op Ajax. Door de overwinning van PSV op bezoek bij NEC zijn de Eindhovenaren nu de nieuwe koploper. PSV staat slechts één punt voor op Feyenoord en Ajax (klik hier om de complete stand in de Eredivisie te bekijken). Met nog twee speelronden te gaan vóór de winterstop is het dus nog altijd spannend wie de winterkampioen wordt.

Tegenstanders beginnen zich de laatste tijd steeds vaker in te graven in de wedstrijden tegen Feyenoord. Dat deed FC Groningen ook. De ploeg van Danny Buijs kwam zondag eigenlijk maar één keer gevaarlijk voor het doel van Justin Bijlow en dat zorgde meteen voor een doelpunt. Marcos Senesi zag er bij de tegenstander niet goed uit. Slot nam het gisteren op de persconferentie op voor zijn pupil. ''Dat er nog schoonheidsfoutjes zijn is duidelijk. Ik ken ook teams die al vijf, zes of zeven jaar met een duidelijke speelwijze spelen. Daar gebeurt het ook nog wel eens dat er een lange bal verkeerd wordt ingeschat. Waar gevoetbald wordt, worden fouten gemaakt.'' Het gelijkspel tegen FC Groningen was onnodig, zeggen ook de statistieken. Feyenoord schoot 27 keer (waarvan zeven op doel) en incasseerde slechts vijf schoten (waarvan drie op doel). Ook hadden de Rotterdammers veruit het meeste balbezit: 66%.

Dat FC Groningen weinig intentie had om er een leuke wedstrijd van te maken, stoort Slot niet. ''Ik denk dat Groningen wel bewust koos om terug te zakken. Dat doen vijftien van de achttien ploegen tegen ons. Wij moeten vooral naar onszelf kijken en kijken hoe wij het beter kunnen doen. Dat is het mooie van het trainersvak: je mag je eigen speelstijl bepalen.'' Het afmaken van de kansen die Feyenoord krijgt is wel een probleem, gaf de trainer zondag na de wedstrijd aan. ''Er is al zestien wedstrijden lang een patroon. We krijgen elke wedstrijd veel meer kansen dan de tegenstander en de tegenstander zelf krijgt amper kansen. Heel vaak leidt dat ertoe dat we de nul houden, en incidenteel gaan die 1 of 2 kansen erin. Dat is onze huidige situatie. Natuurlijk kan niet elke kans erin, maar het vervelende is dat onze tegenstanders over het algemeen een beter verzilveringspercentage hebben dan wij. Meestal creëren we genoeg kansen dat het tot overwinningen leidt, maar vandaag is het frustrerend dat dat niet lukt", ging hij verder. ''Te meer omdat we in de tweede helft goed speelden en Groningen onze wil oplegden, wat tot veel kansen leidde. Het is niet makkelijk als een tegenstander met zoveel man verdedigt. En Groningen is ook in staat om echt goed te verdedigen. Het is ons toch gelukt om kansen te creëren, maar niet om er meer dan één te maken.''

Justin Bijlow staat vanavond onder de lat. Dat gaf Slot gisteren al aan op de persconferentie. Over de mogelijke opstelling liet de trainer nog weinig los. ''Ik heb al vaker gezegd dat wij veertien of vijftien jongens hebben die kunnen spelen. Dat tonen die jongens ook constant aan. Diezelfde veertien of vijftien spelers zitten ook voor morgen weer in m’n hoofd.'' De kans is zeer groot dat Slot vanavond kiest voor zijn favoriete elf. Dat betekent dat zowel Gernot Trauner en Orkun Kökcü, die vorige week beiden last hadden van een kleine blessure, ook vanavond gewoon in de basis staan. Jens Toornstra lijkt de rechtsbuitenpositie in te gaan vullen.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord
Bijlow; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Toornstra, Linssen, Sinisterra

Vorm FC Twente
De ploeg van Jans steekt in uitstekende vorm in de competitie. Er werd vier keer gewonnen in de laatste vijf wedstrijden: de enige keer dat het punten liet liggen was thuis tegen Feyenoord (0-0). FC Twente staat daardoor op een keurige vijfde plaats in de competitie, slechts één punt achter nummer vier Vitesse. Mocht de club uit Enschede dit het hele seizoen blijven volhouden, dan speelt het in mei zelfs play-offs om Europees voetbal. In tegenstelling tot Feyenoord speelde FC Twente wel de eerste ronde van het bekertoernooi. Alle clubs die Europese verplichtingen hadden mochten deze ronde overslaan, maar dat gold uiteraard niet voor FC Twente. In de eerste ronde werd er met 0-2 gewonnen van de amateurs van SV OSS '20.

Dat FC Twente bijna niet van de middellijn afkwam tegen Feyenoord in de competitie was niet de bedoeling volgens Jans. ''Dat we verdedigend gezien de nul hielden was prima, maar in de tweede helft hebben we in aanvallend opzicht heel weinig laten zien tegen Feyenoord. Dat kunnen wij beter. Daar hebben we een goed gevoel over.'' De tegenstander van vanavond was destijds erg tevreden met een punt. Toch ziet Twente kansen om Feyenoord uit te schakelen. ''Feyenoord is één van de topploegen in Nederland en daar staan ze op dit moment ook weer. We moeten het gewoon gaan doen. Dit spreekt enorm aan'', zei Jans gisteren in gesprek met de pers. ''We hebben er zoveel zin in. Er is maar één negatieve factor: er is helaas niemand bij. Ik blijf het herhalen. We moeten ook blijven strijden voor ons eigen voetbal en dat is met publiek.''

Door de uitstekende vorm van de laatste paar weken heeft ook Jans weinig reden tot wisselen. De oefenmeester gaf gisteren al aan dat hij vrijwel zeker gaat kiezen voor dezelfde elf als in de thuiswedstrijd tegen RKC (2-1 winst). De wedstrijd van vanavond komt voor Wout Brama nog te vroeg, hij is er dus niet bij.

Vermoedelijke opstelling FC Twente
Unnerstall; Troupee, Hilgers, Pröpper, Oosterwolde; Zerrouki, Sadilek; Rots, Vlap, Misidjan; Van Wolfswinkel

Historie
2021 – 2022 FC Twente – Feyenoord 0-0 (0-0)
2020 – 2021 FC Twente – Feyenoord 2-2 (2-1)
2017 – 2018 FC Twente – Feyenoord 1-3 (1-1)
2016 – 2017 FC Twente – Feyenoord 0-2 (0-0)
2015 – 2016 FC Twente – Feyenoord 0-1 (0-1)

Wat gaan we doen vandaag?

Lees meer over
MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties