Jaaroverzicht 2021: Opmars in de Eredivisie

Jaaroverzicht 2021: Opmars in de Eredivisie

Met het einde van 2021 dat nadert is het tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar van Feyenoord. De Rotterdammers stonden in de zomer van 2021 voor een nieuw tijdperk en nieuwe start om nieuwe successen te behalen. Van de teleurstellende vijfde plaats van het vorige seizoen naar de aanzienlijke betere prestaties van nu.

Het kalenderjaar begon voor Feyenoord met een cruciale fase in de Eredivisie. In de hoop dat er dan weer met publiek kon worden gespeeld (het bleek valse hoop) werden alle topwedstrijden in januari en februari afgewerkt. De Rotterdammers versloegen Sparta (0-2) en PEC Zwolle (1-0) en kende zo een foutloze aanloop naar de eerste kraker: Ajax-uit. Over de wedstrijd kunnen we kort zijn: Feyenoord had recht op meer, maar verloor met 1-0 en ging vervolgens ook onderuit tegen AZ (2-3) en sc Heerenveen (3-0).

Feyenoord herpakte zich met overwinningen op PSV (3-1) en Willem II (5-0), maar de titel was al definitief uit zicht. In de maanden die volgden moest het in ieder geval proberen de schade te beperken, maar ook dat lukte niet. Sterker nog, vanaf half februari won Feyenoord in totaal nog maar vier wedstrijden (van de dertien). Dat was slechts genoeg voor de play-offs om een (voorronde) Conference League-ticket. Dit ticket werd door zeges op Sparta en FC Utrecht (twee keer 2-0) gelukkig wel binnengehaald. Het was het afscheidscadeau van trainer Dick Advocaat, die na de finale in tranen afscheid nam.

Jaaroverzicht 2021: Opmars in de Eredivisie

Nieuwe start
Snel door naar het huidige seizoen, want het contrast met nu had niet groter kunnen zijn. De plannen van Slot om aantrekkelijk, dominant en aanvallend voetbal te spelen, zorgden in eerste instantie voor veel scepsis bij verschillende clubwatchers en analisten. Het lukte de nieuwe trainer echter al snel om de ploeg naar zijn hand te zetten. Al bij de eerste oefenwedstrijden waren de eerste tekenen daar en de ontwikkeling zette zich in de lange voorbereiding alleen maar verder voort, met de gewonnen laatste oefenwedstrijd tegen een gefrustreerd Atlético Madrid (2-1) als hoogtepunt.

Uiteraard werd Slot zeer geholpen door aanwinsten als Gernot Trauner, Alireza Jahanbakhsh en Guus Til, die al snel hun weg in het elftal hadden gevonden. Zo waren de twee laatstgenoemde nog voor de start van de Eredivisie al van enorme waarde voor Feyenoord met hun doelpunten in de voorronde van de Conference League. De ploeg was daardoor al goed warmgedraaid en begon met een 0-4 zege op Willem II en een 2-0 overwinning op Go Ahead Eagles ook overtuigend aan de competitie.

Opmars
Het lange voorseizoen en dubbele programma van Feyenoord had natuurlijk ook de nodige vermoeidheid tot gevolg, wat voor het eerst terug te zien was in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De Rotterdammers gingen met een 3-1 nederlaag de eerste interlandbreak in, maar zetten dat in het tweede blok direct recht. Zo beleefde de ploeg een van de hoogtepunten van 2021 door op bezoek bij PSV met liefst 0-4 te winnen. Het signaal was duidelijk: met de opmars van Feyenoord was de traditionele top drie in ere hersteld.

Helemaal zonder tegenslagen was die opmars uiteraard niet. Zo was Feyenoord in Arnhem niet opgewassen tegen het ontregelende spel van Vitesse (2-1) en pakte RKC Waalwijk twee weken later op diezelfde manier een punt in De Kuip (2-2). Daartegenover stonden wedstrijden waar Feyenoord zich mentaal weerbaar toonde en wel drie punten uit het vuur wist te slepen. Bijvoorbeeld tegen NEC, dat een 2-0 achterstand omboog in een 2-3 voorsprong, maar in de slotfase toch met 5-3 verloor. Of de wedstrijden tegen Sparta en AZ, waarin huurling Cyriel Dessers opstond als supersub en tot twee keer toe in blessuretijd de 1-0 maakte.

Jaaroverzicht 2021: Opmars in de Eredivisie

Afsluiting eerste seizoenshelft
De grootste domper van dit kalenderjaar zal de voorlaatste week van de eerste seizoenshelft zijn geweest. Feyenoord morste bij FC Groningen opnieuw punten (1-1), werd in de eerste bekerwedstrijd direct uitgeschakeld (uit bij FC Twente, 2-1 na verlenging) en hielp tijdens de Klassieker een ongevaarlijk Ajax zelf in het zadel (0-2). De laatste wedstrijd, uit bij sc Heerenveen, werd gelukkig wel weer gewonnen (0-3).

Dat zou wel eens een heel belangrijke zege kunnen blijken, want daardoor bevindt Feyenoord zich nog altijd dicht bij de top twee. Blijft Feyenoord in het nieuwe jaar doen wat het tot dusver deed, dan kan het daar zomaar lang blijven meedoen. Hoe dan ook kan de ploeg alvast spreken van een geslaagde eerste seizoenshelft. Slot liet zijn elftal spelen zoals hij ambieerde en zag dat bovendien gepaard gaan met goede resultaten.

Wat was hét hoogtepunt van dit kalenderjaar in de Eredivisie?
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties