Feyenoord vernedert PSV in eerste Eredivisie-topper

Feyenoord heeft de eerste topper van het seizoen overtuigend weten te winnen. In Eindhoven werd koploper PSV - dat tot vandaag nog geen punt verloor - met 0-4 verslagen. Jens Toornstra tekende op fraaie wijze voor twee van de treffers, terwijl ook invallers Bryan Linssen en Cyriel Dessers hun namen op het scoreformulier lieten noteren.

Trainer Arne Slot begon de kraker tegen PSV met een gewijzigde formatie. Bryan Linssen werd geslachtofferd, waardoor Feyenoord met een vierde man op het middenveld kon spelen, waarbij afwisselend Jens Toornstra en Guus Til steeds door zouden schuiven naar de punt van de aanval. In deze formatie hield het aardig stand tegen een fel PSV. Echt grote kansen bleven lange tijd uit, maar ook de Eindhovenaren konden op twee gemiste schoten van Cody Gakpo na niet gevaarlijk worden.

Zo leek de eerste helft zonder doelpunten te eindigen, tot Feyenoord kort voor rust toch toesloeg. Het was Marcus Pedersen die over de rechterkant aan een fantastische rush begon, waarbij hij linksback Philipp Max knap voorbij speelde. Zijn voorzet kwam op het randje van de zestien terecht bij Jens Toornstra. De aanvoerder zat nog niet bepaald lekker in de wedstrijd, maar maakte zijn mindere eerste helft volledig goed door de bal uit de lucht op fantastische wijze langs doelman Joël Drommel te schieten. Op slag van rust kwamen de Rotterdammers zo toch nog op een 0-1 voorsprong.

De tweede helft stond voor Feyenoord in eerste instantie in het teken van tegenhouden. De ploeg vond het prima dat PSV de bal had en slaagde erin om geen grote kansen weg te geven. Toen de Rotterdammers na zeventig minuten voor het eerst na rust op de helft van de tegenstander kwamen, was het direct raak. Invaller Bryan Linssen zette een uitstekende combinatie met Luis Sinisterra op. Laatstgenoemde werd eerder deze week nog bekritiseerd toen hij twee keer voor eigen succes ging, maar dit keer behield hij keurig het overzicht. Hij gaf de bal terug op Linssen, die Feyenoord op 0-2 kon zetten.

Kort voor tijd zou ook Cyriel Dessers zich als invaller nog laten gelden. Eerst legde hij de bal goed klaar voor Toornstra, die wederom fantastisch binnenschoot. Naast zijn eerste assist, tekende de Belg vervolgens ook nog voor zijn eerste treffer. Na een goede combinatie met Sinisterra bepaalde hij van dichtbij de eindstand op 0-4. Zo was het geblesseerd uitvallen van Marcus Pedersen na een botsing met Gernot Trauner het enige smetje op een verder fantastische middag.

Scoreverloop
45' | 0-1 | Toornstra
71' | 0-2 | Linssen
85' | 0-3 | Toornstra
90+2' | 0-4 | Dessers

Opstellingen
PSV: Drommel; Teze, Ramalho, Obispo, Max; Pröpper, Boscagli; Bruma, Götze, Gakpo; Zahavi
Feyenoord: Bijlow; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Kökcü, Til; Toornstra, Jahanbakhsh, Sinisterra

Wissels
PSV: Mvogo; Van Ginkel, Vinicius, Madueke, Gutierrez, Mauro Jr., Romero, Doan, Thomas, Vertessen
Feyenoord: Marciano, Jansen; Geertruida, Hendriks, Hall, Teixeira, Hartjes, Linssen, Bannis, Dessers