De Statistieken: Verschillende uitblinkers bij Feyenoord

De Statistieken: Verschillende uitblinkers bij Feyenoord

Eén duidelijke uitblinker was er bij de 2-3 zege van Feyenoord op bezoek bij SC Cambuur niet aan te wijzen. Toch waren er enkele spelers die in Leeuwarden uitstekende statistieken aflegden. Onder meer Jens Toornstra, Orkun Kökcü, Luis Sinisterra en Gernot Trauner komen in deze rubriek aan bod.

De overwinning van Feyenoord op SC Cambuur was geen onterechte. De Rotterdammers hadden 61% van het balbezit en noteerden 21 doelpogingen (waarvan slechts 5 op doel) tegenover de 8 (4 op doel) van SC Cambuur. Op basis van die cijfers was de thuisploeg wel een stuk effectiever dan Feyenoord, al waren de xG (Expected Goals: verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan) wel in lijn met de 2-3 eindstand: 1,52 voor Cambuur tegenover 2,39 voor Feyenoord.

Uitblinker Toornstra
Feyenoord-aanvoerder Jens Toornstra was op basis van zijn statistieken (volgens SofaScore) de belangrijkste speler op het veld. Nota bene als rechtsbuiten had hij 85 balcontacten. Alleen Gernot Trauner (102) en Marcos Senesi (86) hadden er meer. Toornstra deed er vaak iets goeds mee: bij zijn 46 aangekomen passes (van de 60, 77% nauwkeurigheid) zaten 4 sleutelpasses. De aanvoerder was goed voor 3 doelpogingen (1 op doel, 1 mis en 1 geblokt) en voerde 2 (van de 4) succesvolle dribbels uit. Verder was de aanvoerder sterk in de duels: hij ging er 11 aan en won er 7.

Sinisterra en Kökcü
Ook de bijdrages van Luis Sinisterra en Orkun Kökcü mochten er zijn. De Colombiaan was de enige die het aantal sleutelpasses van Toornstra overtrof - hij gaf er 5 - en voerde ook met afstand de meeste geslaagde dribbels uit (6 van de 11 lukten). In de afronding was hij minder gelukkig: 2 schoten werden geblokt en zijn andere 2 kreeg hij niet tussen de palen. Sinisterra was daarnaast de speler die van iedereen op het veld het vaakst in duel kwam: van de 17 won hij er 7.

De Statistieken: Verschillende uitblinkers bij Feyenoord

Kökcü was vooral zuiver in zijn passing. Zowel zijn aantal aangekomen passes (51 van de 60) als zijn nauwkeurigheidspercentage (85%) werd alleen door Trauner (75 van de 86, 87%) en Senesi (69 van de 77, 90%) overtroffen. Daar zaten bij Kökcü 3 sleutelpasses, 7 lange ballen (die allemaal aankwamen) en 3 aangekomen voorzetten (van de 5) bij. Die twee laatste werden door geen enkele Feyenoorder overtroffen. Toornstra won daarnaast de helft van zijn duels.

Trauner superieur
Trauner werd al eerder genoemd door zijn balcontacten en passnauwkeurigheid (overigens gaf hij daarbij 7 lange ballen, waarvan er 6 aankwamen), maar was vooral verdedigend dé uitblinker in Leeuwarden. Geen andere Feyenoorder kwam in de buurt van zijn 4 clearances, 3 onderscheppingen en 2 tackles en ook in de duels was de Oostenrijker wederom superieur. Hij won 10 van zijn 13 duels en daarmee het meest van iedereen op het veld. Zijn 3 duels over de grond won hij allemaal, 7 van de 10 keer was hij in de lucht het sterkst.

De Statistieken: Verschillende uitblinkers bij Feyenoord

Dissonant Pedersen
Toch was er bij Feyenoord ook één dissonant aan te wijzen. Ondanks zijn goede assist was dat dit keer Marcus Pedersen. De Noor verloor veruit het vaakst de bal van iedereen (33 keer, Fredrik Aursnes en Toornstra volgden met respectievelijk 24 en 22 keer) en won slechts 1 van zijn 8 duels. Pedersen probeerde 2 keer een tegenstander uit te spelen met een dribbel, maar beide keren lukte dat niet. 24 van zijn 38 passes kwamen aan. Het passpercentage van 63% dat die cijfers opleverden overtrof enkel dat van doelman Justin Bijlow (58%), die als doelman echter voornamelijk lange ballen speelt en voor wie dergelijke cijfers daarmee logischer zijn.

Lees meer over
Jens Toornstra Luis Sinisterra Orkun Kökcü Marcus Holmgren Pedersen Gernot Trauner De Statistieken
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties