De Statistieken: Gemiste kansen betekenen negatief record

De Statistieken: Gemiste kansen betekenen negatief record

Met een 2-2 gelijkspel stelde Feyenoord zaterdagmiddag teleur tegen RKC Waalwijk. Er waren geen statistieken nodig om te zien dat de Rotterdammers het vooral in de afronding lieten afweten, al zijn de bijbehorende statistieken wel schrijnend om te zien. Wat individuele prestaties betreft maakten vooral Cyriel Dessers en Alireza Jahanbakhsh geen gelukkige indruk.

Dat het puntenverlies tegen RKC onnodig was, is een understatement. De Rotterdammers noteerden 27 doelpogingen, waarvan 9 op doel. Op basis van die kansen kwam het uit op een xG-aantal (Expected goals) van liefst 4,6*. Voor RKC waren de 5 doelpogingen (3 op doel) slechts goed voor 0,9 xG. Daaruit kan in ieder geval geconcludeerd worden dat het resultaat geen weerspiegeling was van de verhoudingen op het veld, maar vooral ook dat Feyenoord niet goed met de kansen omgaat. Liefst 9 mogelijkheden die als 'grote kans' werden beschreven, werden gemist. Sinds 2014 miste geen club in één Eredivisiewedstrijd zoveel kansen.
*xG afkomstig van Opta

Dessers en Jahanbakhsh
Cyriel Dessers was na het gelijkspel waarschijnlijk de meest besproken Feyenoorder. Tijdens zijn basisdebuut had hij meerdere keren de wedstrijd kunnen beslissen, maar slaagde hij daar niet in. In totaal ging het om 4 pogingen, waarvan hij geen enkele tussen de palen kreeg. 3 van zijn missers werden door SofaScore als 'grote kans' bestempeld. Ook buiten zijn kansen om kon Dessers het verschil niet maken. De spits verloor 7 van zijn 10 duels, leed 9 keer balverlies en verstuurde slechts 8 passes (waarvan er 7 aankwamen).

Waar Dessers van alle Feyenoorders het minst de bal had (24 balcontacten), was Alireza Jahanbakhsh met 75 balcontacten wél nadrukkelijk aanwezig. Ook hij speelde echter een ongelukkige wedstrijd. De Iraniër leed 28 keer balverlies, het meest van iedereen op het veld (Jens Toornstra en Marcus Pedersen volgden, respectievelijk 26 en 24 keer). De aanvaller schoot van alle Feyenoorders het vaakst op doel (6 keer: 3 op doel, 2 niet op doel, 1 geblokt), probeerde de meeste dribbels (5, slechts 1 slaagde) en gaf de meeste voorzetten (11, slechts 2 kwamen aan). Daarnaast verloor hij 9 van zijn 12 duels.

Honderdste duel Malacia
De meest nadrukkelijk aanwezige Feyenoorder was linksback Tyrell Malacia, die zijn honderdste duel in het rood-wit speelde. Met 104 balcontacten was hij het vaakst aan de bal - meer dan Gernot Trauner (101) en Orkun Kökcü (92). Met 62 aangekomen passes van de 69 had hij de hoogste passnauwkeurigheid (90%) van alle basisspelers en daarnaast gaf hij 2 sleutelpasses (Jahanbakhsh, Bryan Linssen en Toornstra gaven er 3). Malacia won de meeste duels (8), al liet ook hij zich ook regelmatig aftroeven (7). Daarnaast sprong zijn aantal succesvolle tackles (7) eruit: het meest van elke Feyenoorder (Til volgde met 4).

Debuut Nelson
De wedstrijd tegen RKC Waalwijk betekende ook het langverwachte debuut van Reiss Nelson, die 30 minuten meedeed. De Engelsman kon zich nog niet onderscheiden, maar zette wel redelijke statistieken neer. Daaronder vielen onder meer zijn 33 balcontacten, 23 (van de 24) aangekomen passes (96%), 2 sleutelpasses en 1 gewonnen duel (van de 2). Nelson leed 5 keer balverlies en zag zijn enige poging tussen de palen eindigen, maar wel gestopt worden door de keeper.

Lees meer over
De Statistieken
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties