De Statistieken: de voorzetten van Wålemark en sterk debuut Hancko

De Statistieken: de voorzetten van Wålemark en sterk debuut Hancko

Tegen FC Emmen zette het Feyenoord - in tegenstelling tot de twee vorige wedstrijden - weer eens een overtuigende uitslag neer (4-0). Daarbij lukte het dan ook meer spelers van de Rotterdamse club om zichzelf positief te onderscheiden. De statistieken van verschillende Feyenoorders vielen op.

Hoewel de ruime zege van Feyenoord pas laat tot stand kwam, was deze gezien het spelbeeld zeker niet onterecht. De Rotterdammers hadden 61% van het balbezit en waren goed voor 22 doelpogingen, waarvan 7 op doel. Voor FC Emmen was dat 1 van de 7. Ook in het aantal xG* was dat verschil terug te zien. Voor Feyenoord waren dit er 2,88; voor FC Emmen slechts 0,55.

*Expected Goals: verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan. Cijfers afkomstig van EredivisiePlots

Jacob Rasmussen
Op basis van de statistieken van SofaScore kwamen twee Feyenoorders op dezelfde hoogste beoordeling van 8,1 uit. Dat waren doelpuntenmakers Jacob Rasmussen en Santiago Gimenez. In het geval van Rasmussen was dat naast zijn doelpunt ook door zijn verdedigende cijfers van 2 gewonnen kopduels (uit 2), 1 clearance, 2 geblokte schoten en 1 onderschepping.

Maar nog veel meer viel zijn passnauwkeurigheid op. Met 87 aangekomen passes van de 90 kwam hij uit om een nauwkeurigheidspercentage van 97%, het meest van alle Feyenoorders (Lutsharel Geertruida kwam met 96% als enige wel in de buurt). Daar moet wel bij gezegd dat hij veelal voor de veilige optie ging. Voorzetten en/of sleutelpasses gaf hij niet en van zijn 3 lange ballen kwam er 1 aan.

De Statistieken: de voorzetten van Wålemark en sterk debuut Hancko

Marcus Pedersen & Patrik Wålemark
Interessanter om naar te kijken, is daarom de passing van Marcus Pedersen en Patrik Wålemark. Beide spelers gaven liefst 4 sleutelpasses, minstens 2 meer dan alle andere spelers op het veld. Pedersen kwam uit op een nauwkeurigheidspercentage van 91%: 31 van zijn 34 passes kwamen aan. Daarbij zat 1 voorzet (uit 3 pogingen) en 0 lange ballen (uit 2 pogingen).

Bij Wålemark viel vooral zijn hoge aantal voorzetten op. Hij gaf er 8, waarvan er liefst 6 aankwamen. Dat is met afstand het grootste aantal; verder waren alleen Pedersen en Alireza Jahanbakhsh (1 aangekomen uit 1 poging) succesvol met een voorzet. Dávid Hancko (0 uit 6) en Orkun Kökcü (0 uit 4) waren minder gelukkig op dat vlak. Wålemark was verder goed voor een nauwkeurigheidspercentage van 86%: 18 van zijn 21 passes kwamen aan.

Dávid Hancko
In zijn voorzetten blonk hij dus nog niet uit, maar verder kende Hancko wel een ijzersterk debuut. Met 85 balcontacten was hij sowieso direct erg aanwezig in het spel van Feyenoord; alleen Kökcü (103), Gernot Trauner (101) en Rasmussen (98) waren vaker aan de bal. Hancko zag 42 van zijn 53 passes aankomen (79%), waaronder zijn assist op de openingstreffer (ook direct zijn enige sleutelpass). Samen met Kökcü probeerde hij het vaakst de lange bal te geven: 8 keer, waarvan 3 keer succesvol. Bij Kökcü lukte dat 6 maal.

De Statistieken: de voorzetten van Wålemark en sterk debuut Hancko

Hancko was ook een van de sterkere Feyenoorders in de duels: hij won er 5 van de 7. Alleen Quinten Timber won er meer (10 van de 19), terwijl Wålemark (5 van de 10) en Trauner (5 van de 6) het aantal van Hancko evenaarden. Ook Javairô Dilrosun en Kökcü gingen veel duels aan (9), maar wonnen er allebei slechts 3. Opvallend was ook dat Hancko veruit de meeste doelpogingen had (5: 1 op doel, 3 mis, 1 geblokt). Verder moeten zijn 3 geslaagde tackles vermeld worden. Alleen Timber deed dit beter met 4 (met ook 4 onderscheppingen - met afstand de meeste - was de middenvelder verdedigend sowieso erg sterk).

Santiago Gimenez
Aan het begin van dit artikel werd al vermeld dat Santiago Gimenez, ondanks dat hij als invaller slechts 27 minuten op het veld stond, de hoogste beoordeling scoorde op basis van zijn statistieken. Dat cijfer werd voor een groot deel gevormd door zijn goal en assist. Dat is extra bijzonder omdat hij de bal slechts 10 keer raakte. Verder gaf hij 6 passes, waarvan er 4 aankwamen, slaagde hij in 1 van zijn 2 dribbels en won hij 1 van zijn 2 duels.

Lees meer over
De Statistieken
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties